Üzüm, dünyada kültürü yapılan en eski meyve türlerinden biridir. Sofralık olarak taze taze yenen üzümler, reçel, jöle, pekmez ve sirke yapımında kullanılır. Üzümün yaprakları zeytinyağlı yaprak sarma yapımında kullanılırken, üzüm meyvesi farklı tariflerde tercih edilebilir.
Üzümler sofralık üzüm olarak taze yenebilir veya şarap, reçel, üzüm suyu, jöle, üzüm çekirdeği özü, kuru üzümler, sirke ve üzüm çekirdeği yağı yapımında kullanılabilir.
Üzümler yumuşadığında süzgeçten geçirerek suyunu sıkın. Çıkan üzüm suyunu tekrardan tencereye alın ve üzerine şeker ilave edin. Şekeri ekledikten sonra 10 dakika daha kaynatın. Eğer cam kavanoza koyacaksanız, sıcak bir şekilde koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Yeşil üzüm ufak taneler olmasına rağmen sağlık açısından çok büyük faydalara sahiptir. İçerisinde barındırdığı zengin vitamin ve mineraller ile Alzheimer, migren, meme kanseri, astım gibi pek çok hastalığın önüne geçmektedir.
Yıkanan üzümleri tencereye alarak üzümler yumuşayana kadar pişirilir. Yumuşayan ve patlamaya başlayan üzümler ocaktan alınır. Sonrasında soğuması için biraz eklemek gerekmektedir. Soğuduktan sonra bir süzgecin üzerine dökülerek suyunun sıkılması gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Üzümler 2 defa suyu değiştirilerek sirkeli suda bekletilir. Daha sonra güzelce bol suda yıkanır ve suyu süzülür. Üzümler saplarından ayrılır. Buzdolabı poşetine istenilen kadar koyulur ve dondurucuya yerleştirilir.
Üzüm, dünyada kültürü yapılan en eski meyve türlerinden biridir. Sofralık olarak taze taze yenen üzümler, reçel, jöle, pekmez ve sirke yapımında kullanılır. Üzümün yaprakları zeytinyağlı yaprak sarma yapımında kullanılırken, üzüm meyvesi farklı tariflerde tercih edilebilir.
Antioksidanlar karaciğerimizin düzgün çalışmasına ve vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur. Böylelikle bağırsak hareketini hızlandırır. Kolon ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden aç karnına tükettiğiniz kuru üzüm suyu, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Özelikle bedensel gelişimde etkilidir. Kuru üzümün idrar arttırıcı, müshil etkilerinden dolayı sindirim problemi yaşayan bireylerde kullanımı oldukça yararlıdır. Ayrıca ülkemizde görülen kansızlık sorununa karşı koruyucu bir besindir.
İçerik: Üzüm(sultani), pekmez toprağı, irmik. Yöntem: Üzümler yıkanır, bir miktar pekmez toprağı konularak üzüm sıkma makinasında suyu sıkılır ve kazana doldurulur. Odun ateşinde kestirme denilen kaynatma işlemi yapılıp şıra berraklaştırılır. Şıraya irmik katılarak pelte kıvamında pişirilir, tepsilere dökülür.
Suma, üzüm ve incir mayşesinin damıtılmasıyla elde edilen bir içki alkolü. Yapımında genelde üzüm tercih edilir; çünkü incir suması nitelik ve nicelik bakımından önemsizdir.
Türkiye'de üzüm nerede yetişir sorusunun bir diğer yanıtı da Güneydoğu illeri için verilebilir. Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır çevresinde siyah ve kırmızı üzüm bolca yetişmektedir. Üzüm nerede meşhur diyenler için Ege Bölgesi yanıtını verebiliriz.
Kuru üzüm, buzdolabında 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Eğer buzdolabında yeterli alan yoksa, koyu renkli dolapları da tercih edebilirsiniz. Kuru üzüm, özellikle yaz aylarında oda sıcaklığında bırakılmamalıdır.
Cam kavanoz gölge ve serin bir yerde muhafaza edilir. Lokum, buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 15 güne kadar saklanabilir. Tüketileceği zaman, buzdolabından çıkarıldıktan sonra 15 dakika oda sıcaklığında bekletilmelidir.
pişirme süresi kazanın cinsine göre 1–2 saat arasında değişebilmektedir. elde edilen sıcak ve akıcı durumdaki lokum, içine nişasta serpilmiş alçak kenarlı tahta tabla yada çelik tepsilere dökülüp üstüne nişasta serpilir ve küçük parçalar halinde kesilir.
21 adet kuru üzüm yemek, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) çok sevdiği alışkanlıkları arasında yer alır. Sünnet olmasının yanı sıra kuru üzüm tüketmek, birçok sağlık sorununa da iyi gelir. Üzümün kurutularak elde edilen bu besin özellikle sindirim hastalıklarına iyi gelir.
Salkım halinde asılan üzüm de kalp şeklinde görülür. Her üzüm tanesi kalpte bulunan kan hücrelerini gösterir. Üzüm, kan yapıcı olarak bilinen bir gıdadır ve kalbe iyi gelir.
Günde 4-5 adet tüketilmesi ile fayda görülmektedir. - Göz sağlığının korunmasında önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. - Siyah çekirdekli kuru üzüm damar sertliği oluşumunu önlemektedir. Bu sayede de kalp damar hastalıklarına karşı korumaktadır.
Kaynayan üzümler tel süzgeçten geçirilir ve üzüm suyu tekrar tencereye alınır. Kalan bir su bardağı su ile nişasta eritilir ve üzüm suyuna ilave edilip el çırpıcısıyla topak kalmayacak şekilde kıvam alıncaya kadar karıştırılır. Kıvam alan muhallebi kaselere paylaştırılıp soğumaya bırakılır.
Türkiye'nin en verimli ve kaliteli bağlarının bulunduğu kentler arasında gösterilen Tekirdağ'da toplanan üzümler, 4 mevsim tüketilmek üzere sıkılıp suyu alınarak şıra haline dönüştürülüyor.
Taze Ürünün Soğuk Hava ile Muhafazası Üzüm -1oC ile 0oC'de %90-95 bağıl nemli ortamda 5 aya kadar depolanabilmektedir. Üzümün salkım sapları ve çöplerinin su kaybetme eğiliminde olmaları nedeniyle su kaybının önüne geçilebilmesi için depo içinde yüksek nem oranının korunması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri