Püf noktası: Üzüm pekmezi içerisine şeker koyulmamalıdır. Üzüm pekmezinin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için şekersiz bir şekilde pişirmek gerekmektedir. Üzüm pekmezinin nasıl yapıldığını merak edenlere aşama aşama üzüm pekmezi yapımını açıkladık.
Açıklama. Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir.
Pekmez toprağı yerine ne kullanılır diyecek olursanız aklınızda daha doğal ve pratik malzemeler gelebilir. Örnek verecek olursak; karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Pek çok yöre halkı, pekmez tozunun ekleneceği aşamada karbonat ya da kabartma tozu ekliyor.
Şıranın Kestirilmesi: Tatlı pekmez yapılacaksa seperatörden geçirilmiş şıraya asitliğini azaltmak için pekmez toprağı veya teknik kalsiyum karbonat (CaCO3) ilave edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Pekmez hazırlarken illa ki pekmez toprağı eklemenize gerek yoktur. Karbonat veya kabartma tozu ekleyebilirsiniz. Pek çok yöre halkı, pekmez tozunun ekleneceği aşamada karbonat ya da kabartma tozu ekliyor.
Çünkü pekmez toprağının yapısında %50 ila 90 oranında kireç, %80'in üzerinde kalsiyum karbonat bulunuyor. Zaten içeriğindeki bu maddeler sayesinde pekmezin pH dengesini sağladığı söylenen pekmez toprağının kurşun gibi vücuda çok zararlı olabilecek ağır metaller içerme olasılığının da yüksek olduğu biliniyor.
Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir. Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli. Tatlınıza çok akışkan bir şerbet dökerseniz şerbeti hemen içine çekip hamurlaşabilir.
Pekmez toprağı %50-90 oranında kireç içeren beyaz renkli bir toprak türüdür. Pekmez yapımında şırayı durultmak için kullanılır. Yöresel olarak ak toprak, marın veya Kilis yöresinde havara adlarıyla da bilinse de Amasra bölgesinde pekmez yapiminda herhangi bir toprak türü kullanilmamaktadir.
Pekmez yapımında kuru üzüm kullanılacaksa, kuru üzümler önce nemlendirilir ve kıyma makinesinden geçirilir. Kıyılmış olan kuru üzümlere ters akım prensibine göre (1:3, katı:sıvı) ekstraksiyon işlemi uygulanır. Şayet taze üzümden pekmez yapılacak ise üzümlerin ince kabuklu, çok tatlı ve düşük asitli olması istenir.
Püf noktası: Üzüm pekmezi içerisine şeker koyulmamalıdır. Üzüm pekmezinin faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için şekersiz bir şekilde pişirmek gerekmektedir.
Şıradaki ekşiliği gidermek için durultma işlemi uygulanmaktadır. Bu işlem genelde içeriğinde %50-90 oranında kalsiyum karbonat (CaCO3) bulunan pekmez toprağı kullanılarak yapılmaktadır. Şıraya pekmez toprağının katılmasının nedeni şırayı durultmak, süzmeyi kolaylaştırmak ve şıranın ekşiliğini gidermektir.
Süre düdüklüden düdüklüye değişir. Sonra çıkarıp suyunu süzelim ve demir elekten geçirelim posasını iyice sıkalım tekrar tencereye koyalım suyu ve bir taşım kaynatalım bu arada karbonatını da yavaşça ekleyelim . Çok köpürecek bilginiz olsun bu esnada altını kısıp yavaşça karıştırabilirsiniz.
Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6-12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez.
Pekmezden tek farkı pekmez toprağı kullanılmadan yapılmasıdır. Meyve suyunu pekmez toprağında bir gece bırakmak meyve suyundaki ekşiliği yok edip tatlı kıvam almasını sağlar.
“Katı pekmez” Hatay yöresinde tatlı cıvık pekmeze maya katılarak, hava emdirilip ağartılmış pekmezdir. Tokat'ta ise üzümün yumurtayla karıştırılmasıyla elde edilir. Belen Katı Pekmezi, üzüm suyundan kaynatılarak elde edilen sıvı pekmezin mayalandırılarak katılaştırılması ile üretilir.
Pekmez üzüm, kuşburnu, incir, keçiboynuzu (harnup) veya dut gibi tatlı meyvelerin ya da şeker pancarı, ardıç meyvesi gibi şekere dönüşebilecek tarım ürünlerinin ezilerek kaynatılması ile üretilen, yoğun ve tatlı bir şuruptur.
Kaynamaya çıkan üzüm yarım saat kadar kaynatılır ve süzgeçten geçirilir. Ardından tekrar ocağın altı yakılır ve kaynamaya başlayan üzümün altı kısılıp yavaş yavaş ve dikkatli bir şekilde karbonat eklenir. Karbonatı ekledikçe pekmez köpürüp yeşil bir renk alacaktır.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz. Yoksa şerbet ekşi bir tatta olacaktır.
İdeal bir tatlı şerbeti için, kullanmanız gereken malzeme kesinlikle limon suyudur. Eğer evde limon kalmadıysa, limon tuzunu da tercih edebilirisiniz.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Tatlı yeme isteğini azaltıyor. Aynı zamanda vücudu serbest radikallerden, yani zararlı maddelerden koruyor. Hem tatlı yeme isteğini azalttığı hem de kan dolaşımını hızlandırdığı için kilo vermek isteyenlere de destek olan pekmez-limon karışımı, daha uzun süre tokluk sağlıyor, zayıflamak isteyenlere destek oluyor.
Pekmez toprağı yüzde 50-90 oranında kalsiyum karbonat içeren beyaz ya da beyaza yakın bir toprak. Faydaları saymakla bitmeyen pekmezin elde edilmesinde kullanılan toprağının sağlık yönünden sakıncaları olabilmekte.
Sıkma ve kaynatma pekmezlerin farkları
Renklerinin de berrak ve parlak olduğunu görürsünüz. Haşlama pekmez biraz daha karamel tadındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri