Siyah üzümdeki yüksek antioksidan seviyesi bilhassa bakteriyel ve viral enfeksiyonların neden olduğu hastalıkların tedavisinde etkilidir. Kara üzüm enflamasyonu azalttığı için diyabet, artrit, otoimmün gibi hastalıkların önlenmesinde de faydalıdır.
Kırmızı üzüm; Vitamin A, C, B6, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, folat, magnezyum ve selenyum içermesiyle oldukça sağlıklı bir besindir. Çok güçlü bir antioksidan olan kırmızı üzüm, serbest radikallere karşı güçlü bir koruma kalkanı oluşturur. Bu sayede, kalp, diyabet ve kanser gibi hastalıklara karşı vücudu savunur.
Sindirim sistemini çalıştırmaya yardımcı olur. Kolesterol seviyesini düzenler. Romatizmal hastalıkları engeller. Yorgunluk ve depresyonun önüne geçer, enerji verir.
Bağırsakları çalıştırır
Üzüm hazımsızlığı gidererek bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
İlgili 28 soru bulundu
Üzümler, özellikle fenoller ve polifenoller olmak üzere, fitoesterlerin büyük bir kaynağıdır ve vitamin K, A, C ve B6 vitamini gibi diğer önemli vitaminleri içerir. Üzüm ayrıca tiamin, riboflavin, niasin ve folat bakımından zengindir ve potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller içerir.
Siyah üzüm, beyaz üzümden daha fazla lif içerir. 100 gram siyah üzümde 2.1 gram lif bulunur. 100 gram beyaz üzümde bu miktar 1.4 gramdır. Siyah üzüm, beyaz üzüme göre daha hızlı yağ yakmaya yardımcı olur. Siyah üzüm kabukları ve çekirdekleri tüketildiğinde metabolizma hızlanır.
8) Kuru Üzüm
Kuru üzüm, tıpkı bal gibi tansiyonu yükselten bir besin. Ayrıca yine balda olduğu gibi, diyabet hastalarının kontrollü tüketmesi gereken yiyecekler arasında yer alıyor.
Üzümün faydaları arasında, beynin işlemlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi yer alır. Alzheimer hastalarının amyloid-beta peptit seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olur. Cilt sağlığı için önemli bir değer taşıyan C vitamini bakımından oldukça zengindir. Üzüm cildi besler ve yumuşatır.
CİLT SAĞLIĞI
Üzüm çekirdeği yemek, çok daha genç ve sağlıklı bir cilde sahip olmaya yardımcı olur. İçeriğindeki kolajen ve resveratrol, yaşlanmaya karşı savaşmada ve mimik çizgilerinin azaltılmasında çok önemli bir role sahiptir.
Sarı kuru üzümün içeriğindeki demir bileşeni oldukça yüksektir. Bu anlamda kansızlığa iyi gelen besin maddeleri arasında yer almaktadır. Günde bir avuç tüketmek yeterli olacaktır.
Kolon ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden aç karnına tükettiğiniz kuru üzüm suyu, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Bilim insanları ve spor uzmanları enerji barları için mutlaka kuru üzüm tüketmemiz gerektiğini söylüyorlar.
Kuru üzümün en sık bilinen faydası, karaciğer üzerinde oluşturduğu etkidir. Karaciğerlerin toksinlerden arındırılmasına, temizlenmesine ve de yüksek performans ile birlikte çalışmasına yardımcı olur.
Kuvvetli bir antioksidan olan üzüm çekirdeği ya da ekstresi, vücudun ihtiyacı olan gereksinimi sağlayarak vücudun oluşturduğu serbest radikallerle savaşarak akciğerleri korur. Üzüm yerken bazı kişiler genellikle çekirdeklerini çıkarma eğilimi gösterir.
Bağırsakların ve böbreklerin çalışmasını düzenler. Kan dolaşımını hızlandırır ve Kalp ve Damar hastalıklarının tedavisinde destekleyicidir.
Üzüm suyu " meyve nektarlarının kralı" ve üzüm meyvesi" meyvelerin kraliçesi" olarak bilinir. Gut hastalığı, romatizma, cilt ve karaciğer sorunlarına dahi iyi geldiği bilinmektedir. Alkalin bir meyve olan üzüm, ürik asidin asitliliğini azaltır ve bu sayede böbreklere mucize gibi bir yarar sağlar.
Zengin besin değerlerine sahip olan kuru üzüm, sabahları tüketildiğinde enerji vererek daha zinde kalmayı sağlamaktadır. Uzun süre tok tuttuğu için diyet yapanların ara öğünlerinde tüketmeleri önerilmektedir.
ÜZÜM: Potasyum ve C vitamini deposudur. Sindirim sistemi üzerinde faydalıdır. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir. HİNDİBA: Potasyum, folik asit, C, A ve E vitamini içerir.
Günlük yüksek kuru üzüm tüketiminin yan etkileri olabileceği söylenmekte, bu nedenle dengeli tüketilmesi önerilmektedir. Vücudun demir ihtiyacını karşılamak için kadınların günde 18 mg, erkeklerin ise 8 mg kuru üzüm tüketmesi önerilir.
Doğal antioksidan kaynağı olan üzümün kuru halinin sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Özellikle günde 21 kuru üzüm tüketmenin ya da geceden 21 kuru üzümü suya bırakıp sabah kalkınca içmenin sayısız faydası bulunuyor. Zengin besin değerlerine sahip olan üzümün yararları saymakla bitmiyor.
Kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, manganez ve K vitamini gibi kemik sağlığı için önemli mineraller içerir. Üzümdeki antioksidanlar, bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşı korunmaya yardımcı olur.
Yüksek besin değeri ile insan vücuduna önemli ölçüde fayda sağlamaktadır. Kuru üzüm içerisinde yüksek oranda potasyum ve kalsiyum vitaminleri yer almaktadır. Aynı zamanda bir miktar demir vitamini de bulunmaktadır. Yüksek besin değeri ile insan vücudunda oluşturduğu etkilerle dikkat çekmektedir.
Kötü Kolesterolü Düşürür
Kalp ve damar sağlığını olumsuz yönde etkileyen yüksek kolesterole sahipseniz hayatınızda kara üzüme daha fazla yer açın! Kara üzüm, kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterolü yükselterek daha sağlıklı olmanızı sağlar.
Hipertansiyon konusunda uzmanların yol haritası olarak gördüğü Birleşik Ulusal Komite 8'in (JNC 8) son raporuna göre, 60 yaş üzerindeki bireyler için büyük tansiyonda 150, küçük tansiyonda 90 değerlerinin üstü tehlikeli olarak kabul edilecek ve kan basıncı bu değerler üzerinde olan kişilere tedavi verilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri