Genellikle elma, üzüm ve alıç gibi meyvelerden yapılan sirkede, değişmeyen tek şey ise yüksek besin değeri ve probiyotik bakımından zengin içerik! Sirke, metabolizma üzerindeki rolü ve dengeli beslenmeye uygun bir gıda olması dolayısıyla sabahları aç karnına da tüketilebiliyor.
Yapılan araştırmalara göre üzüm sirkesi yemeklerden sonra tüketilirse kan şekerini düzenleyici bir etki sağlayarak hazmı kolaylaştırır. Ancak mide ülseri gibi bir şikayeti olan kişilerin üzüm sirkesi kullanmadan önce doktora başvurması gerekir. Üzüm sirkesi cilt tahrişlerine karşı da kullanılmaktadır.
Elma sirkesi aç karnına içildiği zaman uzun süre boyunca tokluk hissi vereceğinden dolayı aç karnına içilmesi daha uygundur. Uzun süre tokluk hissi verdiği için elma sirkesi diyet listelerinde de tercih edilir. Ayrıca elma sirkesi tokluk hissi vermesinden dolayı kan şekerinin düşmesini de önlemiş olur.
Sirke, asidik özelliği sayesinde vücutta yağ depolanmasını engelleyebilir. Özellikle sabahları aç karnına içilen sirkeli su, yağ yakımını hızlandırabilir. Ayrıca tok tutucu etkisi sayesinde kilo vermeyi destekleyen bir takviye olacaktır.
Sirkeyi sabah aç karnına içen de, yatmadan önce vücudu toksinlerden arındırmak için hazırlayan da bulunuyor. Her biri birbirinden şifalı, etkili ve leziz sirkeli içecek tarifleri metabolizma hızını ve vücudun yağ yakma kapasitesini arttırarak etki gösteriyor.
İlgili 42 soru bulundu
Antioksidan kaynağı olan üzüm sirkesi bağışıklık sistemini de kuvvetlendirir. Bu yüzden özellikle kış aylarında vücut hastalıklara karşı kendisini korur. Vücutta bulunan zararlı toksinlerin atılmasında etkilidir. Hayatı olumsuz etkileyen kötü kolesterolü düşürmek ve dengelemek için kişiler üzüm sirkesini kullanabilir.
3) Parazitleri Temizler
Genellikle bağırsaklarda üreyen bağırsak parazitleri kişiyi zor durumda bırakır. İshal, karın ağrısı ve kaşıntı gibi şikayetlerle meydana gelen parazitleri temizlemenin en doğal yolu elma sirkesi içmek olacaktır.
Bir bardak suyun içine bir çay kaşığı kadar sirke koyup içebilirsiniz.
Alıç sirkesinin kalbe faydaları arasında kan dolaşımını hızlandırma, kalp kaslarını güçlendirme, damar genişletme ve damar açılmasına yardımcı olma sayılır ancak ürün tedavi amaçlı değil, düzenli tedaviye ek olarak kullanılabilir.
Sirke, Hz. Peygamber (asm)'in beğendiği ve övdüğü katıklardandır. Çünkü temini kolay ve ekonomiktir. Kanaatkar insanların yediği bir katıktır.
Özellikle üzüm sirkesinin zayıflatma özelliği, etkilerinin ve faydalarının yanı sıra iştah kesici olma özelliğiyle daha çok bilinmektedir. Üzüm sirkesini zayıflamak için kullanılırken özellikle yemeklerden 1 saat önce bir yemek kaşığı kadar üzüm sirkesi ile su karıştırarak ve aç karnına içmenizde fayda var.
Peki sirkenin sağlığa bir zararı var mı? Aşırı miktarda tüketilmediği sürece hayır. Ayrıca temizlikte kullanılan ve asetik asit oranı yüksek olan damıtık beyaz sirke içilmemelidir. İçilebilecek sirkenin asetik asit içeriği yüzde 4 ila 8 arasındadır.
1) Elma Sirkesi
Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah 1 su bardağı suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ile salata da hazırlayıp vücudun iltihaplara karşı daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Doğal sirkenin aspirinden daha faydalı olduğunu belirten Aktar Kamil Güvenbaş, “Sirke aspirinden daha faydalıdır. Kanı sulandırmak için aslında en önemli şey sirke ve bol su. Su içmekte kanı sulandırır. Sirke sabah akşam 2 yemek kaşığı bir bardak su ile içilebilir” dedi.
Evde uzun uzun fermente olan, yaklaşık 60 günlük bir sürecin sonunda elde edilen bu lezzet harikasına dönüşüyor.
Böbrek hastalığı olanlar düzenli sirke tüketmemeli. Ülser, reflü, gastrit gibi sindirim sistemi rahatsızlığınız varsa sirkeden uzak durmalısınız. Herhangi bir sağlık probleminiz olmasa bile kesinlikle sirkeyi doğrudan kullanmayın!
Sirkenin içinde bulunan asetik asit, yağ depolanmasını azaltır, iştahı bastırır, sindirimi yavaşlatır, yağ yakımını artırır ve açlık hormonlarının salınımını geciktirir. Bu nedenle uykudayken yağ yakımının devam etmesi için yatmadan önce elma sirkesi içebilirsiniz. Ayrıca daha rahat uyumanıza da destek olacaktır.
Üzüm sirkesi bir yemek kaşığına koyulup direkt olarak içilebilir. Eğer bu tat çok sert geliyorsa su içine bir yemek kaşığı sirke katılıp tüketilebilir. Üzüm sirkesi birçok hastalığın tedavisine yardım eden bir şifa deposu olmasının yanında güçlü bir ağrı kesicidir.
Sirkenin inanılmaz faydaları; alerji tedavisi, alkali dengeleme, mikrobiyal mücadele, hipertansiyon tedavisi, kanserle mücadele, ağız bakterileri ile mücadele, saç elastikiyetini korumak, yüksek kan şekerini düşürmek, yağ yakmaya yardımcı olmak, kolesterol düzeyini düşürmek, asit reflüyü rahatlatır ve bağırsak ...
Mayonez, sirke, kafur ve ısırgan otu bit ve sirkelerin sevmediği kokulardır. Bit ve bit yumurtası yani sirke, sevmedikleri kokuya dayanamaz ve kısa sürede ölürler. Elma sirkesi ile saçlarınızın tamamını ıslatın. Sirke saçınızda yaklaşık 15-20 dakikaya kadar kuruyacaktır.
Beyaz Sirke Kullanın
Sirke, temizlik konusunda çoğu zaman çamaşır suyundan çok daha etkili ve güvenli bir malzemedir. Gelin, bu etkili malzemeyi klozetteki çeşitli lekelerden kurtulmak için kullanın. Tuvalet kâğıdına birkaç damla sirke damlatın ve kâğıdı direkt olarak leke üzerine koyup 1 gece bekletin.
Bağırsakları çalıştırır. İçerdiği doğal maddelerle insülin direnci ve şeker metabolizması için yararlıdır. Bu özelliğiyle zayıflamaya yardımcı olur. – Üzüm sirkesi: Belki de en yaygın tüketilen sirkedir.
Sirkeli Su Ne Zaman Tüketilmeli? Sirkeli su sabah aç karnına veya uyumadan önce tüketilmelidir. Günde en fazla 2 fincan içilmesi önerilir. Daha fazla tüketilmesi, sağlık sorunlarına yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri