Beyaz üzüm ya da siyah üzüm kullanabilirsiniz, tamamen sizin zevkinize kalmış. Üzümleri kaba biraz bastırarak yerleştirdikten sonra üzerini kapatacak kadar içme suyu koyun. Sonra üzerine 1 çay bardağından az organik sirke ilave edin. Bu daha çabuk fermente olmasını sağlayacaktır.
Üzümleri yıkayıp temizleyin ve kavanoza yerleştirin. Üzerine bal, bulgur ve nohudu da ilave edin. Son olarak temiz kireçsiz suyu ilave edip hepsini metal olmayan bir kaşıkla karıştırın. Kavanozun üzerine temiz bir çorap geçirin ya da bir tülbent bağlayıp paket lastiğiyle sıkıştırın.
Üzüm sirkesinin yapımı oldukça pratiktir. İhtiyacınız olanlar; 1 kilo üzüm, bir avuçtan az bulgur, bir avuç nohut, bir dilim ekmek içi, 3 litre su. Öncelikle üzümleri 5 litrelik cam kavanoza koyup üzerine 3 litre içme suyu ekleyin.
Üzüm Sirkesi
Çok az bulgur, 1 avuç nohut, 1 çay kaşığı tuz.
Üzüm Sirkesi Nasıl Yapılır? -Üzümleri saplarından ayırın ve bir cam kavanoza aktarın. -Üzerine su ilave edin ve 20 gün boyunca ağzı sıkıca kapalı bir şekilde bekletin. -20. günün sonunda üzerinde oluşan sirke anasını alın.
İlgili 35 soru bulundu
Sirke yapımında kullanacağınız meyvelerin çürük kısımlarını ayıklayın ve bol su ile yıkayın. Meyveleri dilimledikten sonra temiz içme suyunu hazırlayın. Sterilize edilmiş cam kavanozların içerisine meyve, nohut, bulgur ve balı ilave edin. Malzemelerin içerisine su ekledikten sonra plastik bir kaşıkla karıştırın.
Ilık ve karanlık bir ortama yerleştirdiğiniz kavanozunuzu 2 günde bir çıkarıp metal olmayan bir kaşıkla karıştırın. Üzümler 20 gün civarı bir sürede dibe çökecektir. Bu aşamadan sonra sirkenize 20 gün hiç dokunmayın. Mayalanan sirkenin üzerinde oluşan sirke anasını tahta kaşıkla alıp ayrı bir kavanoza aktarın.
Sirkenizin oluşum sürecinde doğrudan gün ışığı almayan, serin, kuru bir ortamda durması gerekiyor. Sirkelerin ağızlarının da tülbentle kapatılması gerekiyor. Ağızları çok sıkı kapatıldığı ve ısının doğru şekilde olmadığı ortamlarda sirkenizde küfler oluşabilir.
Serin ve karanlık bir yerde 20 gün kadar bekletin. Bu süre içinde üzümler dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Üzümler dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin.
Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı. Tuz iyice eriyene kadar karıştırdıktan sonra kavanozunuz ne kadar alırsa o kadar bu sudan koyun.
20 gün boyunca üzeri tülbentle kapalı bir biçimde bekletin. 20. günün sonunda içerisine nohut, bal ve tuz ilave ederek karıştırın. 20 gün sonunda sirke anasını alıp, süzdürerek kullanın.
Sirkenin kurulduğu cam kavanozun kapağı çok sıkı bir şekilde kapatılırsa, sirke anası oluşmaz ve asetik asit alkole dönüşür.
10-15 gün sonra dibe çöker. İlk 1 hafta alkol kokusu ve tadı alınır. Bu normaldir. Sirkeleşme posa dibe çöktükten sonra başlar.
30 – 45 gün beklemeye bırakılır. Arada bir tahta kaşıkla karıştırmak faydalı olur.
Öncelikle dikkat etmeniz gereken, sirkeyi serin ve ışık almayan bir yerde saklamak. Kiler veya erzak dolabı bu iş için uygundur. Buzdolabında saklamanız çok da şart değil. Sirkeyi açtıktan sonra şişesinden başka bir yere almanıza gerek yok, kapağını sıkıca kapatarak kendi şişesinde saklayabilirsiniz.
SİRKE SAKLAMA YÖNTEMİ:
Cam veya plastik şişede ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Sirkeyi serin ve güneş almayan ortamda saklamak en doğrusudur. Yemeklerde kullanılacak olan sirke buzdolabında cam şişede saklanmalıdır. Temizlik ve dezenfektan için kullanılacaksa plastik şişelerde serin ortamda saklanabilir.
Üzüm sirkesinin içeriğinde yer alan kalsiyum, fosfor ve magnezyum mineralleri kemik gelişimi ve sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Anemi olarak adlandırılan kansızlığa iyi gelir. Saç ve cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle saç köklerini beslediği için dökülme problemlerini azaltmaktadır.
Cam kavanozun ağzını temiz bir tülbentle kapatın ve 20 gün boyunca ışık almayan, serin bir yerde saklayın. 2 gün arayla kavanozu karıştırın. 20 günlük sürecin sonunda kavanozun üstünde jelimsi kıvamda ve opak bir tabaka oluşur. Sirke anası hazır!
#Sirke ne zaman süzülür ? Meyveler dibe çöktükten sonra meyvelerin artık sirke oluşumu ile alakalı bir fonksiyonu kalmıyor. Süzülmesi gerekir.
Gerçek sirkenin oluşması en az 40 gün sürüyor. Gerçek sirkenin rengi bulanık, tortulu olur, içinde sirke anası denen bir tabaka oluşur. Modern tüketiciler “ayy bunun rengi bulanık, bozulmuş bu” diyerek satın almayacaklardır belki.
Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün canlı kalabilirken, erişkin saç biti 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
-Şeker veya bal neden konulur? Sirkeyi kurarken içine koyduğumuz şeker veya bal (Avrupa'daki geleneksel sirke yapımı da bu şekilde) alkol fermantasyonunu hızlandırmak/doğal yolculuğa yardımcı olmak için faydalandığımız maddelerdir. Asetik asit fermantasyonuna geçince içinde şeker ya da bal kalmıyor içiniz rahat olsun.
Sirkenin asidik yapısı, onu kendi kendini koruyan bir kiler elyafı yapar. Bu da son kullanma tarihinin geçmediği anlamına gelir. 0-14 arasında değişen pH ölçeği, bir maddenin asitlik ve bazlık seviyesini gösterir. Elma sirkesinin ana bileşeni olan asetik asit, 2-3 arasındadır ve oldukça asidik bir pH'a sahiptir.
Kavanoza koyduğunuz elma dilimleri, kavanozun yarısını doldurmalı. Mayalanma sürecinde doğru sıcaklık ve ortamda bozulmadan uzun süre bekletilen elma sirkesi, bir o kadar keskin ve etkili olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri