Uzun hikâye veya uzun öykü (novella), hikâyeden uzun, romandan kısa, olayları hikâyeden daha ayrıntılı ve kişi kadrosu hikâyeden daha geniş olan bir edebî türdür.
Uzun Hikâye, Bulgaristan Göçmeni Ali ile oğlunun başından geçen olayların göç olgusu zemininde ve nostaljik bir atmosferde anlatıldığı uzun bir hikâyedir. Uzun Hikâye'nin en dikkat çeken tarafı, otobiyografik özellikler göstermesidir.
Kitap bir Bulgar göçmen, olan ailenin başından geçen olayları anlatmaktadır. Hiç yerleşik düzene geçememiş olan aile pek çok zorluk yaşamıştır. Uzun Hikaye kitabında genellikle adalet kavramı vurgulanmaktadır. Ana fikri ise hayatta nereye gidilirse gidilsin insan hayatın her zaman başlangıç noktasına geri gelecektir.
Uzun Hikaye (Mustafa Kutlu) - Fiyat & Satın Al | D&R.
İlgili 19 soru bulundu
Uzun hikâye veya uzun öykü (novella), hikâyeden uzun, romandan kısa, olayları hikâyeden daha ayrıntılı ve kişi kadrosu hikâyeden daha geniş olan bir edebî türdür.
Konusu. Filmde 1940'lı yıllarda dedesiyle birlikte Bulgaristan'dan göç ederek İstanbul Eyüpsultan'a yerleşen Bulgaryalı Ali'nin (Kenan İmirzalıoğlu) hikâyesi anlatılmaktadır.
Uzun Hikaye kitabı 1940 zamanlarını anlatmaktadır. Bir Bulgar göçmeni olan ailenin başından geçenleri anlatan bu kitap daha önce hiç yerleşik düzene geçmemiş olan ailenin yaşadığı zorlukları anlatmaktadır. Kitapta adalet kavramı sürekli olarak vurgulanmakta ve adalet kavramı savunulmaktadır.
Uzun Hikâye'den Menekşeli Mektup'a kadar olan hikâyelerin ekseriyetinde ise anlatıcı bizzat yazardır. Bu eserlerde anlatım halk hikâyesi ve meddah üslûbuna yaklaşmıştır. Böylece anlatım daha içten, samîmi ve etkileyici olmuştur.
Mustafa Kutlu tarafından 2000 yılında yayınlanan bu eser adı gibi uzun hikaye türünde yazılmıştır. Bu kitabıyla hikayeciliğinden farklı tarzda bir eser verse de, tam olarak bu özelliğinden uzaklaşamamıştır. Naif ve zarif tarzda yazılmış olan eser tek solukta okuru son cümleye getirmektedir.
Öykü zaman içerisinde ikiye ayrılmıştır; olay hikâyesi ve durum hikâyesi. Olay Hikâyesi: Bir olay merkezinde gelişen ve sonuçlanan hikâyelerdir.
Hikayelerin olay ve durum olmak üzere iki ayrı türü vardır. Olay hikayelerinin serim, düğüm ve çözüm bölümleri vardır. Guy de Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini verdiğinden Maupassant tarzı hikayeler olarak bilinir. Durum hikayelerinde olay örgüsünün önemi azaltılmıştır.
Durum hikayesi, gerçek hayatta yaşanmış olan bir durumun işlendiği edebi eserlerdendir. Bir olay örgüsü etrafında ilmek ilmek işlenen hikaye her ne kadar gerçeğe yakın olsa da, okurun hayal gücüne de hitap eder. Durum hikayesinde, çok anlaşır ve yalın bir dil kullanılır. Gerçeklik ile hayal gücü iç içedir.
Kutlu'nun tür olarak ilk uzun hikayesi. Eser aslında annesini kaybeden bir çocuğun babası ile yaşadığı uzun, çalkantılı, dokunaklı bir macerayı dile getiriyor. Adalet duygusuna sürekli vurgu yapılan hikâyede anlatım esaslı bir üslup kullanılmıştır.
Metinde karşımıza çıkan olay, öncesi ve sonrasıyla kendi içinde art arda gerçekleşen ve birbirine bağlanan bazı küçük olaylardan oluşur. Birbirine bağlanan ve bir süreklilik yaratan bu durum, genellikle “zincir” sözcüğüyle ifade edilir. Bundan hareketle olay örgüsüne “olay zinciri” de denilmektedir.
Hikâyede çatışma nedir sorusuna bir yanıt vermek gerekirse çatışma genel olarak bir olay örgüsünün içerisinde kahramanın kendisi ile başka bir karakter ile doğa ile doğaüstü varlıklar ile ve teknoloji ile savaşını kapsamaktadır.
Türk edebiyatında geleneğe yönelen, gelenekten ilham alarak kendine özgü hikâyeler oluşturan Mustafa Kutlu, postmodernist edebiyatın temsilcisi olmamak- la birlikte, bu edebiyatın tekniklerini hikâyelerinde kullanan bir yazardır.
Bunu duyan Ali sinemayı ateşe verir ve Münire'yi kaçırır. Mustafa Kutlu tarafından yazılan uzun hikaye kitap özeti Ali ile Münire'nin kaçak hayatını anlatmaktadır.
Tanrısal anlatıcı, bir öykünün, öyküdeki tüm detayları bilen bir üçüncü şahıs tarafından anlatıldığını belirten bir edebiyat terimidir. Anlatıcı tüm karakterlerin duygu ve düşüncelerini bilen, "tanrı gibi" bir kişidir.
Yazar Mustafa Kutlu'nun ''Aynı'' adlı eserinden sinemaya uyarlanan, yönetmenliğini Osman Sınav'ın yaptığı "Uzun Hikâye" isimli film 1950'li yıllarda Bulgar Ali'nin delikanlılık çağlarında Eyüp'te yazlık sinema işletmecisinin kızı Münire ile kaçmasını ve birbirlerine olan sevda öyküsünü anlatıyor.
Olay hikâyesi, Fransız yazar Guy de Maupassant'ın (1850-1893) adıyla da anılır: “Maupassant tarzı hikâye.” Olay hikâyesinin ana özelliği, klasik anlatı düzenine uygun olmasıdır. Bu tarz hikâyelerde olay akışı; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri şeklinde bir düzenlenişe sahiptir. Olay, metnin başat ögesidir.
1940'lı yıllardan başlayarak 70'li yıllara kadar uzanan öyküsü ile hem hüzünlü, hem de neşeli ve heyecanlı bir film olan Uzun Hikaye'nin yapımcılığını ve yönetmenliğini Osman Sınav üstlenirken, senaryo Yiğit Güralp'e ait.
Abstract. Mustafa Kutlu modern Türk öyküsünün önde gelen isimlerinden biridir. Oldukça üretken bir kaleme sahip olan Kutlu, modernizmin geleneği eski olarak yaftalayan zihniyetine eleştirel bir tavırla yaklaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri