“En büyük vatan görevi”ni yerine getiren, günümüzün KARA ELMAS'ı taşkömürü dediğimiz maden kömürünün bulucusu Uzun Mehmet böylece onun ilk şehidi oldu.
Mahmut, kömürün bulunuşuna sevinerek, Uzun Mehmet'i 50 altınla ödüllendirir. Böylece kömürün bulunuşu 8 Kasım 1829 olarak tarihe geçer. Dönemin Ereğli Ayanı Hacı İsmail Ağa, Uzun Mehmet'in kömürü bulmasını hazmedemez. İstanbul'a Fen Heyeti'ne gitmek için yola çıkan Uzun Mehmet'i Leblebici Hanı'nda öldürtür."
Uzun Mehmet, Zonguldak'ta Türkiye'nin ilk taş kömürünü bulan kişi olarak tarihe geçmiştir. 1820'li yıllarda Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kestaneci Köyü'nde yaşadığı bilinir. Ereğli'nin tanınan ailelerinden Karamahmutzadeler sülalesindendir. İstanbul'da deniz eri olarak askerlik yapmıştır.
Tarihçe. Türkiye'de ilk taş kömürü madenciliği Uzun Mehmet'in 1829 yılında Karadeniz Ereğli'de kömürü bulmasıyla başlamıştır.
Herkesçe kabul gören hikaye, Ereğli'nin Kestaneci köyünden bahriye erlerinden Uzun Mehmet tarafından bulunduğudur. Bu hikayeye göre, Uzun Mehmet Köseağzı mevkiinde maden kömürünü bulur ve İstanbul'a saraya götürür. ZTSO (1933)'e göre bu olay 1829 yılında gerçekleşmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Taşkömürünün Zonguldak Havzasında, Ereğli ilçesi Kestaneci Köyünden Uzun Mehmet tarafından bulunduğu kabul edilir. Havza sınırları ilk kez belirlendi. Hazine-i Hassa adına taşkömürü işletmeciliği başlatıldı. (Taşkömürü işletmeciliğinin başlandığı yıl kabul edilen 1848 yılına TTK ambleminde yer verilmiştir.)
Sırrını saklamak istiyordu. Takvim yapraklarının 8 Kasım 1829 tarihini gösterdiği böyle bir günde Neyren Deresi'nin Köseağzı çevresinde kömürü bulan Uzun Mehmet sırası gelip buğdayını da öğüterek eve döndü. Kömürü bulmasına bulmuştu ama, bu parçalar nereden gelmişti. Asıl önemli olan kömür damarlarını bulmaktı.
İlk olarak milattan önceki yıllarda Çinliler tarafından kullanıldığı bilinmektedir.
TAŞ KÖMÜRÜ ;
Zonguldak, yeraltı kaynakları açısından zengin illerden biridir. Zonguldak' ta taşkömüründen başka, alüminyum (boksit), demir, manganez, barit, dolamit, kalker, kuvarsit, şiferton yatakları bulunmaktadır. Bunlardan manganez, kalker ve şiferton yatakları işletilmektedir.
Uzun Mehmet'in 8 Kasım 1829'da kömürü bulmasının ardından 1848'den bu yana 170 yıldır Zonguldak'ta üretimi yapılan taş kömürü, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor.
KARA ELMAS
Çok sert olduğu için kaya vb. yerleri delmeye ve mâdenî parçaları işlemeye yarayan, takımların îmâlinde kullanılan ve renginden dolayı bu adı alan madde, karbonado.
29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul'u fethetti, 1058 yıllık Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'nu yıktı ve fetihten sonra "Fâtih" unvanıyla anılmaya başladı. Bu olay, birçok uzman kişi tarafından Orta Çağ'ın sonu ve Yeni Çağ'ın başlangıcına neden olan tarihî olaylardan biri olarak görülmektedir.
Fatih Sultan Mehmet, 1481 yılında Arnavutluk'u fethetmek için Otranto Seferine çıktı. Fakat yolculuğun başında hastalandı. Fatih Sultan Mehmet 3 Mayıs 1481 tarihinde, henüz 49 yaşındayken öldü. Gut hastalığı yüzünden ölen padişah Fatih Camiine defnedildi.
Türkiye'de oldukça geniş bir alanda taş kömürü yatağı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle başta Zonguldak - Ereğli ve Kastamonu'daki İnebolu öne çıkmaktadır. Aynı zamanda yine Amasra ve Merzifon'da çıkarıldığını ifade etmek mümkündür.
TÜİK rakamlarına göre 2021 yılı sonu itibariyle 1 milyon 718 bin ton taşkömürü, 80 milyon 116 bin ton linyit üretimi yapıldı. Türkiye Kolombiya, Rusya, ABD, Güney Afrika ve Avusturalya başta olmak üzere yurt dışından kömür ithal ediyor.
Amasra kömür madeni, Türkiye'nin Bartın iline bağlı Amasra ilçesinde bulunan bir kömür madenidir. Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Taş Kömürü: En kaliteli kömürler arasında, kalorifik kapsamında ilk sırada. Taş kömürde kömürleşme çok daha ileri safhadadır. Yüksek kalorili bir kömür olduğunu bilmelisiniz. Taş kömüründen elde edilen enerji linyite göre daha fazla olacaktır.
Odunun yaş veya kuru olması da üretimi etkiler. 5 ton kuru odundan 1 ton kömür alındığı halde, 7 ton yaş odundan ancak 1 ton kö- mür elde edilebilmektedir.
Kömür, bitkisel kökenli organik maddeler ve inorganik bileşenlerden oluşan tortul bir kayaçtır. Bataklıklarda bitki ve ağaç kalıntılarının üst üste yığışarak çökelmesi ve milyonlarca yıllık bir süreç içerisinde kimyasal ve fiziksel etkilerle değişime uğraması sonucu oluşur.
Uzun Mehmet'in kömürü bulma hikayesi ise kısaca şöyledir: Uzun Mehmet, bir gün Neyren köyü civarındaki değirmene gider, dere kenarında dolaştığı sırada siyah taşlar bulur ve askerde kendisine gösterilen siyah taş (yanan taş) aklına gelir. Bunlardan biraz toplayarak değirmende yanan ocağa atar.
Ancak, Zonguldak havzasında 1848 yılında başladığı kabul edilen taşkömürü madenciliğinin mirasını üstlendiği için 1848 yılında kurulduğu kabul edilir ve amblemlerinde bu yıl kullanılır. 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi bir kamu iktisadi teşebbüsüdür.
Odun kömürünün kullanımı, insanlık tarihi kadar eskidir. İlk olarak 30.000 yıl önce, bazı mağara resimlerinin yapımında kullanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri