Pirinç, kuru fasulye, mercimek, bulgur gibi bakliyatlar uzun süreli saklanabilen gıdalar arasındadır. Toza karşı bez torbalarda serin veya kuru yerde muhafaza etmeye özen gösteriniz. Antibakteriyel özelliğe sahip olan beyaz sirke, evinizde eksik etmemeniz gereken önemli materyaller arasındadır.
İlgili 23 soru bulundu
Konserve, buzdolabında muhafaza edilmek şartıyla açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Konservelerin çabuk tüketilebilmesi için çok büyük olmayan kavanozların tercih edilmesi önerilmektedir. Açılmamış konserveler ise 6 aya kadar saklanabilir.
Kuruyemişlerin hava alması, raf ömrünü kısaltır. Hazır granül kahveler, hava geçirmeyen kapların içinde 20 yıla kadar tazeliğini korur. Ancak öğütülmüş kahvelerin saklama süresi daha kısadır. Konserve gıdalar, konservenin kapağı açılmadan ve hava almadan 1 yıl saklanabilir.
Dondurma, kurutma, kavurma, tütsüleme, vakumlama, sirkeleme ve konserve yöntemleri de saklama yöntemleri arasında yer almaktadır. Besinlerin bozulmaması için en yaygın kullanılan yöntemler konserve yapmak ve ürünleri derin dondurucuda dondurmak olarak bilinmektedir.
Stoklar veya diğer bir tabirle “aromalı sıvılar” yemeklerin, sosların lezzetini arttırmak için kullanılır. Lezzet katmak için zaman kazandırdığı için yüksek miktarlarda önceden ağır ateşte pişirilerek hazırlanarak ardından soğutularak veya dondurularak saklanır.
Ambalajı üzerinde delikler, çatlaklar, yırtıklar bulunan olan gıda maddelerini almayın. Her zaman önce meyve ve sebzeleri satın alın ve naylon poşetlere koyun. En sonra balık veya etinizi alın. Ambalajın üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin ve son kullanma tarihi geçmiş gıdaları satın almayın.
Gıda sistemleri; gıdanın üretim, işleme, dağıtım ve tüketimini içeren yer ve büyüklük açısından farklı ölçeklerde birçok değer zincirini içermektedir. “Sistem” kavramı değer zinciri gibi doğrusal olarak işleyen bir yapıyı değil farklı dinamikleri içeren bir yapıyı ifade etmektedir.
bakterilerin yerleşmesi ve gelişmesi için uygun bir ortam olduğu düşünülebilir, ancak bal bozulmayan tek gıda maddesidir ve dünyada normal şartlarda bozulmadan durabilen başka bir besin maddesi yoktur.
Dünyada tek bozulmayan gıda türü baldır. Bir besin maddesinin bozulması için mantar ya da bakteri gibi mikroorganizmaya maruz kalarak çürümesi gerekir. Hemen hemen tüm besinlerde üreyebilen mikroorganizmalar zamanla gıdayı bozar, bal hariç.
Sonsuza dek Bozulmayan tek gıda nedir? balın sonsuza kadar olan raf ömrü, su götürmez. biçimde kanıtlanmış oldu.
Yemek yemek, su içmek, uyumak temel ihtiyaçların başında gelir.
Üç ayrı temel ihtiyacımız bulunmaktadır. Bunlar barınma, beslenme ve giyinmedir. Eğer bunlar olmazsa yaşamımızı sürdüremeyiz.
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisi 5 ana kategoriye ayrılır. Fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik ihtiyacı, sosyal ihtiyaçlar, değer verilme/saygınlık ihtiyacı ve son olarak kendini gerçekleştirme ihtiyacı.
Eski çağlarda çok bilinen bir gıda saklama yöntemi de pişirerek saklamaydı. Örneğin Orta Asya'da sonbaharda kesilen hayvanın eti küçük parçalar halinde doğranır, pişirilir ve küplerde saklanırdı. Bu ete kavurma denirdi. Bu gelenek, Anadolu'da hala devam eder.
Soğuk hava deposu / derin dondurucu /buzdolabında saklama: Birçoğumuz evlerimizde iyi bir muhafaza yöntemi olarak buzdolabı kullanmaktayız. Elma, armut, kök sebzeler, kereviz ve lahana gibi soğuk depo ürünleri , doğru şekilde saklanırsa birkaç aya kadar dayanabilir.
Ters çevirip oda sıcaklığında soğutun. Aynı durum diğer konserveler için de geçerli. Bu sayede kavanozlar vakumlanacak ve içlerindeki ürünler daha uzun süre dayanacaktır. Saklama aşamasında ise kavanozları elinizden geldiğince kuru, serin ve hava almayan ortamlarda saklamaya çalışın.
Kışlık domates sosu konserveleri, güneş görmeyen bir ortamda, oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Kavanozlar açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanmalı ve iki gün içerisinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri