İki günden uzun süren ishal Kronik olarak seyreden bir ishal kullandığınız bir ilacın veya düzenli olarak yemeğe başladığınız bir gıdanın yan etkisi olabilir. uzun süreli ishal, ülseratif kolit, Crohn hastalığı ya da irritabl bağırsak sendromu gibi yukarıda bahsedilen durumlardan birinin belirtisi olabilir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Bazı durumlarda ise tehlikeli ishal rengi ve karın ağrısı gibi daha ciddi belirtiler görülebilir. Özellikle, 4 gündür geçmeyen ishal durumu varsa bir uzmana görünmek faydalı olabilir.
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
İlgili 29 soru bulundu
Ancak kanlı ishal olarak tanımlanan içinde kan ve mukus olan dışkılama, yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısı ile seyreden ishal vakalarında tehlikeli olabilir ve bu durumda antibiyotik kullanımı gerekebilir.
KARIN AĞRISI (ALT KISIMDA) -- İshal varsa ENFEKSİYON HASTALIKLARI veya DAHİLİYE, idrar yollarıyla ilgili şikayetler varsa ÜROLOJİ, vajinal akıntı varsa KADIN HASTALIKLARI, diğer durumlarda GENEL CERRAHİ.
Kuru karanfil, ani oluşan ishale karşı muhteşem bir karşı etki gösterir. İshali bıçak gibi keser. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. *İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) ortadan kaldırır.
Stres, birçok rahatsızlığa zemin hazırlayabildiği gibi, tuvalet alışkanlıklarında da değişime neden olabiliyor. En önemli nedenlerinden biri stres olan ve gaz, karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan huzursuz bağırsak sendromu, sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
İshal esnasında sık beslenmeye ve küçük öğünler tüketmeye önem verilmelidir. Maden suyu, gazoz ve Türk kahvesi gibi içecekler halk arasında ishale iyi gelenler arasındadır.
İshal birçok sebebe bağlı olabildiği gibi tedavi edilmezse kişilerde tansiyon düşüklüğü ya da böbrek rahatsızlıklarına yol açabiliyor. Bu nedenle geçmeyen ishale özellikle mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler de eşlik ediyorsa kısa süre içerisinde sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.
Geçmeyen ishal durumunda oral rehidrasyon çözümleri, antibiyotikler ve antidiyaretik ilaçlar almanız doktorunuz tarafından tavsiye edilir. İshal ilacı yanında destekleyici probiyotikler de bağırsak sağlığını iyileştirmeye ve ishal semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
Genelikle antibiyotik ishali bebeklerde hafif seyreder ve 1 ile 7 gün arasında kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda birkaç hafta sürebilir.
En sık görülen belirti ishaldir. Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir.
Bağırsak enfeksiyonu, çok sık görülen ve genellikle istirahat, bol sıvı alımı ve uygun gıdaların tüketimi ile en geç 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar genellikle doktora başvurma gerekliliği hissetmez.
Sinir sistemine bağlı olarak gelişen anormallikler: Sinir sistemi vücudun sindirim sürecinde meydana gelen değişikliklere tepki verebilir. Bu da ağrı, ishal ve kabızlığa neden olur. Bağırsak kaslarında kasılma: Normalden daha uzun süren ve şiddetli oluşan kasılmalar gaz, şişkinlik ve ishale sebebiyet verebilir.
Crohn hastalığı, ağızdan anüse kadar olan gastrointestinal sistemin iltihaplanmasına neden olan bir bağırsak hastalığıdır. Bu iltihaplanma, sindirim sisteminin bir veya birkaç bölümüne tutunabileceği gibi, genellikle ince bağırsağın son kısmı olan ileumda ve kalın bağırsağın başlangıç bölgesinde görülür.
2) Kafein. Kafeine bir süre ara vermelisiniz: Kahve ve çay vücudunuzdaki sıvının daha hızlı kaybolmasına neden olur. Ancak çiğ kahvenin ishale iyi geldiği de bilinmektedir. Kahveyi pişirmeden, az miktarda tüketebilirsiniz.
Reçetesiz ilaçlar arasında yer alan Reflor, antibiyotik tedavisinin sonucunda oluşan ishalin giderilmesi için kullanılıyor. Aynı zamanda Reflor bazı sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de tercih edilebiliyor. Reflor ilacının etken maddesi Saccharomyces boulardii isminde bir probiyotik mayadan oluşuyor.
Dr. Feridun Kunak, içerisinde yoğurt ve maden suyu olan ishali önleyen karışım tarifini izleyicilerle paylaştı. Kunak, karışımın ishal sırasında içilmesini ve faydası olacağını söyledi. Feridun Kunak, içerisinde limon, kuru nane, zencefil ve bal olan kusma sorunlarını gideren etkili kür tarifi verdi.
Daha ağır seyreden vakalarda hasta ağızdan beslenemiyorsa, ateş ve uzun zamandır devam eden ishal (1 günden fazla) var ise, muhakkak hastane koşullarında damar yoluyla sıvı ve elektrolit takviyesi alınmalıdır. Ayrıca buna ek olarak dışkı incelemesi yapılarak hastalığın tedavi planlaması ayarlanmalıdır.
Solunum yolu enfeksiyonlarının haricinde idrar yolu enfeksiyonları, cilt enfeksiyonları, karaciğer iltihabı (hepatit), ishal, kemik ve eklemlerin iltihabi hastalıkları, paraziter hastalıklar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, influenza ve bruselloz gibi pek çok enfeksiyon hastalığı da iç hastalıkları kliniklerinin ...
Proktoloji bölümü anüs ve rektumda görülen tüm makat rahatsızlıklarından sorumlu olan bir bölümdür. Hemen hemen her insanın hayatının bir bölümünde görülebilen anorektal hastalıklar, yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyebildiğinden, mutlaka proktoloji uzmanları tarafından tedavi edilmeleri gerekmektedir.
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri