Lens çok uzun süre kullanılırsa veya göz kuruluğu ortaya çıkarsa sertleşmeye başlar. Lens sertleştikçe göz kapağına batar ve gözde yanmaya neden olur. Bu ise lensin korneayı inceltmesine neden olmaktadır.
Kontakt lensler çok güvenlidir. Yine de kontakt lens takmak, bunları çok uzun süreyle takarsanız, uygun biçimde temizlemezseniz veya göz doktorunuz tarafından belirtilen şekilde değiştirmezseniz, gözlerinize zarar verebilir.
Süre uzadıkça mikroorganizmalar lense daha kolay tutunur ve korneanın enfeksiyon riski artar. Bu nedenlerle artık daha sık oranda sık değişim lensleri tercih edilmektedir. Günlük kullan-at lensler giderek yaygınlaşmaktadır. 'Bir lens ne kadar kısa kullanılırsa o kadar iyi' sözü benimsenmelidir.
Klasik Uzun Süreli (Konvansiyonel)Kontak Lensler:
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Lens kullanıcıları tarafından merak edilen sorulardan bir tanesi de kontakt lens korneayı inceltir midir? Evet uzun süre ve bilinçsizce kontakt lens kullanımı korneayı inceltir. Çünkü lensler kornea önüne yerleştirilen materyallerdir.
İlgili 32 soru bulundu
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Farklı göz diyoptri olan hastalar için mükemmel bir çözüm. Modern lensler tamamen güvenlidir ve bir lensin “gözde kaybolacağı”, mukoza zarlarına zarar vereceği, kuruluğa neden olacağı, oksijen erişimini engelleyeceği veya gözde bir enfeksiyona neden olacağı gibi bilinen efsaneler çoktan ortadan kalkmıştır.
Her ne kadar yeni nesil kontakt lenslerin göze uyumu eski jenerasyonlara göre daha iyi olsa da kullanım kurallarına dikkat edilmediğinde göz kaybına kadar gidebilecek ciddi yan etkilere yol açabilmektedir.
Yukarıdaki önerilere dikkat ettiğiniz halde gözde yabancı cisim hissi ve ağrı devam ediyorsa doktorunuza danışmalısınız. Gözlerde yanma, batma, kaşıntı ya da sulanma; Lens yüzeyinde birikinti kalmış olabilir. Lenslerinizi çıkarıp lens solüsyonu ile iyice yıkadıktan sonra yeniden takmanız gerekir.
Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Kontakt lensler veya diğer lenslerin kullanım yaşı hakkında bir sınırlama yoktur ama kontakt lens ve diğer lenslerin kullanımları için baz alınması gereken faktör yaş sınırlanmasından daha çok kullanım gerekliliğidir. Lens kullanımı kimilerine göre zor olan kimilerine göre gayet basit olan bir tedavi biçimidir.
Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu nedenle kontakt lens kullanımı durumunda yaş faktöründen ziyade kullanımın gerekliliği baz alınmalıdır. Göz bozukluğuna sahip olan çocuklarda kontakt lens gerektiği şekilde kullanılması şartıyla herhangi bir yaşta kullanılmalıdır.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Kontakt lensler önerilen zamanlarından fazla süre kullanıldıklarında kenarlarında gözle görünemeyecek düzeyde yıpranmalar ve yırtıklar oluşuyor ve lensin her hareketinde göz yüzeyinde hasar oluşturarak batma/yanma gibi şikâyetlere neden olmakta ve enfeksiyona davetiye çıkartıyor.
Ancak kontrolsüz kullanılan renkli lens kişide; kısa süreli görme kaybı, göz kapağında aşırı çapaklanma ve gözün güneş ışığına olan hassasiyeti arttırır. Uzun süre kullanılan lens, geçici bir süreliğine gözün korneasını inceltebilir. Gece lens çıkarılmadan yatıldığında zamanla alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Kontakt lenslerin çok uzun süre kullanılması da göz kuruluğuna yol açabilir. Bazı alerjiler ve tıbbi durumlar da göz kuruluğuna sebep olur. Ancak kuru gözlerin en temel nedeni gözyaşı eksikliğidir.
Unutulmamalıdır ki kontakt lens yanlış kullanılırsa mikropların korneaya tutunmasına ve çok ciddi göz enfeksiyonlarına sebep olabilir. Kontakt lens kullanırken gözde kızarıklık veya batma hissi oluşursa, kullanıcı hemen lensi çıkartıp doktora başvurulmalıdır.
Dereceli lensin dikkatli kullanılmaması sonucunda göz kuruluğu, göz enfeksiyonu sorunları karşımıza çıkıyor. Bu da korneanın incelmesine sebep oluyor. Korneanın incelmesi gözde kalıcı hasarlara sebep olabilir!
Bu rahatsız edici olabilir, ama kesinlikle tehlikeli değil. Onları dikkatlice yerine geri getirebilirsiniz. Ağlarken gözlerinizi ovmamak en iyisidir, çünkü merceklere zarar verebilirsiniz. Gözyaşlarınızı silmeniz ayrıca kontaklarınızın düşmesine neden olabilir, bu yüzden dikkatli olun!
Keratokonus Nedenleri
Bu hastalığın nedeni, korneadaki enzimlerin dengesizliğidir. Bunun sonucunda "serbest radikaller" denen maddeler korneada oksidatif hasara yol açar. Böylece kornea zayıflar ve öne doğru bel verir. Bu hastalık için genetik yatkınlık geçerlidir.
Keratokonus hastaları, genellikle gözlük veya kontakt lens kullanarak görme problemlerini düzeltirler. Bazı durumlarda, gözlük veya kontakt lens kullanımı yeterli olmaz ve hastalığın ilerlemesi durdurulamazsa, keratokonus hastalarına kornea nakli ameliyatı önerilebilir.
Lens kullanımının kornea üzerinden olumsuz etkilerinden bir diğer ise lenste sertleşme olmasıdır. Lens çok uzun süre kullanılırsa veya göz kuruluğu ortaya çıkarsa sertleşmeye başlar. Lens sertleştikçe göz kapağına batar ve gözde yanmaya neden olur. Bu ise lensin korneayı inceltmesine neden olmaktadır.
Günlük Kullan - at Lensler Daha Konforlu ve Sağlıklıdır.
Oksijen geçirgenliği de günlük kullan-at lenslerde, aylık lenslere kıyasla daha yüksektir. Lenslerde su oranı ve oksijen geçirgenliğinin yüksekliği, göz kuruluğu problemi yaşayan kullanıcılar açısından önemlidir.
Uzun yıllar lens kullanıldığında gözün kornea tabakasının beslenmesini bozmuş oluyoruz. Korneanın dışarıdan oksijen alan bir yapısı var, yani damarlar ona oksijen götürmüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri