Tereyağı ve sıvı yağı tenceremize koyup, ısıtıyoruz. Sonrasında pirincimizi ekleyip, 2-3 dakika orta ateşte kavuruyoruz. Kavrulan pirinçlerimize sıcak suyumuzu ekleyip, tuzunu ilave ediyoruz. Kısık ateşte, yaklaşık 10 dk. suyunu çekene kadar pişirelim.
Pek çok çeşidi olan basmati pirinç daha çok Hindistan ve Pakistan'da üretilmektedir. Pişirildiğinde boyca uzayan pirinç, 8 mm boyunca 14 -16 mm boylarına ulaşabilir ayrıca pişirildiğinde tane tane duruşu ve lezzetli oluşu pirinç pilavında tercih edilme sebepleri olmuştur.
Pirinçleri kavururken birkaç damla limonun suyunu sıkmanız pirinçlerin parlamasına yararken, pirinçleri iyice karıştırmanız da pilavınızın tane tane olmasını sağlayacaktır. Pilav piştikten sonra bir sofra bezine sarıp yarım saat kadar demlendirmeniz, pilavınızın dinlenmesini sağlayacaktır.
Ilık suda ıslatıp 10 dk. bekletin,tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün. Sıcak suyu ilave edip tuz atın ve üzeri nokta nokta olana kadar yüksek ateşte, suyunu çekmeye başlar başlamaz kısık ateşte pişirin. Suyunu çekince altını kapatın ve 5-10dk. dinlendirin.
İlgili 32 soru bulundu
Pirincin birbirinden ayrılmaya başladığı aşamada 3 bardak sıcak su ekliyoruz. Suya tuzu ve limon suyunu ekleyip karıştırıyoruz ve tencerenin kapağını kapatarak ocağın en küçük bölümünde 22 dakika kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır.
Yıkadığınız pirinçleri tereyağlı tencerenize dökün ve uzun uzun hafif ateşte kavurun. Pirinci ne kadar iyi kavurursanız o kadar iyi bir pilav elde edersiniz. Karıştırırken dikkat etmeniz gereken nokta ise alttan yukarı doğru karıştırmanız. Böylece pirinci kırmazsınız.
Piştiği Nasıl Anlaşılır? Pirincin suyunu çekmesinden, üzerinin göz göz olmasından ve karıştırırken tane tane oluşundan rahatlıkla anlaşılır.
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz. Pirinçleri ne kadar suda bekletmeliyim diyorsanız, ortalama 30 dakika ile 1 saat yeterli olacaktır.
Bildiğiniz tüm pirinçleri unutun! Lapa olmayan pilavların sırrı Yayla Tane Tane Pirinç. Üstelik 1 bardak pirinç ile %50 daha fazla porsiyon alırsınız. Pilav yapmak ustalık ister ama Yayla Tane Tane Pirinç ile endişeye gerek yok.
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Dünyada şeker oranı en düşük pirinç unvanına sahip Sarıkılçık pirinç türü, Tosya'da yetişen pirinç türlerinden biri. Tosya pirinci olarak da anılan Lider Bakliyat Tosya Pilavlık Pirinç, en lezzetli pilavlık pirinç ürünleri arasında yer alıyor.
Baldo pirinç, türlerine göre daha iri taneli bir pirinçtir. Kendine has bir kokusu olmayan bu pirinç mat renge sahiptir. Özellikle pilav yapımında kullanılan baldo pirinç, su çekme konusunda diğer türlere göre daha fazla su ister.
Pişirme aşamasında ki son hile ise, kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
pilav yapmayı bilmeyenlerin, lapa olan pilavın suyunu almak için kullandığı yöntemdir. zira yeni pilav tencerelerinin kapağındaki küçük delik demlenme aşamasında nemlenmeyi önler.
Su pirinçin üzerine tamamen kapatsın. 1 kaşık tereyağı ve yaklaşık 2 tatlı kaşığı tuzu (isteğe göre) koyup karıştıralım ve 1-2 dk ağzı açık şekilde kısık ateşte kaynatalım sonra tencerenin kapağını kapatıp en kısık ateşte suyunu çekmesini bekleyelim. Pilav suyunu çektikçe göz göz çukurluklar olduğunda ocağı kapatalım.
SOKAK PİLAVCILARININ LEZZET SIRLARI
Pirinci yeteri kadar bekletmek: Pirinçleri sıcak suya atarak en az yarım saat bekletmelisiniz. Böylece pirinçler nişastasını bırakarak pilavın tane tane olmasını sağlar. Bu yöntemle "Pilavım yine lapa oldu." derdinden kurtulabilirsiniz.
- Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir. - Güzel bir pilav yapmak için pirinçleri suda beyazlık kalmayacak şekilde yıkamanız çok önemlidir.
“Pirinç sıcak suda bekletilmez, kırılır” diyorlar. Birkaç dakika kavurduktan sonra tuzu ekliyorlar, tuzun pirinci sertleştirip kırılmasını engellediğini söylüyorlar. Genellikle sıvıyağ ve tereyağını birlikte kullanıyorlar.
Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz. Pilavınızda pirinç tanelerinin daha beyaz olması için içine birkaç damla limon suyu ekleyin.
Bilim insanları, pirinç pilavını yaparken pirinci ıslatmadan haşlamanın sağlığa zararlı olabileceği uyarısında bulundu. Son deneylere göre yaygın bir yöntem olan pirinci tencerede suyu çekene kadar pişirmek kalp hastalıklarına, diyabete, hatta kansere neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri