Uzunluk temel birimi metre “m” dir. katı uzunluğa eşittir. Uzunluk temel birimi “metre (m)” den alan (m2) ve hacim (m3) birimleri türetilmiştir. Temel zaman birimi saniye'dir.
Uzunluk, bir cisimin boyunu ifade eden büyüklük. Bu büyüklük en, boy veya yükseklik yönlerinde olabilir. Fizikte ise uzunluk, mesafe ile eşdeğer anlamda kullanılır. SI birim sisteminde uzunluk birimi metredir.
Metre birimi m harfi ile, santimetre birimi ise cm harfi ile gösterilir. Bir metre yüz santimetreye eşit olmaktadır. Yani 1 m = 100 cm şeklinde gösterilir.
Mekanikte temel nicelikler olan uzunluk, kütle ve zaman sırasıyla L, M ve T sembolleri ile gösterilir.
İnç (İngilizce tekil: Inch, çoğul: Inches), 2,54 cm uzunluğundaki uzunluk ölçüsü birimidir. ( " ) işareti ile ifade edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Metre sayacı (uzunluk ölçer)
Günümüzde metre, ışığın boşlukta saniyenin 299.792.458'de biri zamanda (1/299.792.458 saniye) kat ettiği yolun uzunluğu olarak tanımlanır ve ışınım kaynakları kullanılarak elde edilir.
Bir metre olarak bildiğimiz standart uzunluk birimi ilk olarak Kuzey Kutbu'ndan Ekvator'a kadar olan mesafenin 10 milyonda biri olarak tanımlandı. Ancak bugün vakumlu ortamda ışığın belli bir sürede kat ettiği mesafe ile tanımlanıyor.
en küçük uzunluk birimi olan Planck(Bu Planck uzunluğudur: 1,61622837 × 10-35 metre.)
Yoktometre 0.000000000000000000000001 olarak ifade edilir. Kısaca yoktometre 10^-24 olarak yazılır. 10^-1 yoktometre'de zifiri karanlığın uzunluğu'dur. 10^-2 işte bu şekilde devam eder. ve 10^-32'de ise Planck uzunluğu adına verilen bilinen en küçük uzunluk karşımıza çıkar.
“m” sembolü ile ifade edilen metre, uzunluğun SI birimidir.
10 metre ise 10*100 işleminden 1000 santimetre olarak karşımıza çıkmaktadır.
Her fiziksel nicelik farklı bir “fiziksel boyut”a sahiptir; bu boyutun sayısal değeri ise çeşitli birimlerle ifade edilebilir. Başka bir deyişle bir fiziksel niceliğin özgün bir boyutu ve bu boyutla uyumlu birimleri vardır. Bir fiziksel nicelik her zaman aynı boyutla tanımlanır ancak farklı birimlerle ifade edilebilir.
Örneğin, bir yılanın başından sonuna olan uzaklık, bu yılanın uzunluğudur. Metrik sistemde en sık kullanılan uzaklık birimleri milimetre, santimetre, metre ve kilometredir.
1 m = 10 dm'dir. 1 santimetredir. 1 m = 100 cm'dir. uzunluk 1 milimetredir.
Bu tanım dünyanın çeşitli laboratuvarlarında yapılabilen hassas ölçümlerin birbirleriyle karşılaştırılabilmesi amacıyla kabul edilmiştir. Metrenin askatları ve üstkatları bulunuyor. Askatları; desimetre (dm), santimetre (cm) ve milimetredir (mm). Üstkatları ise; dekametre (dam), hektometre (hm) ve kilometredir (km).
1 m = 100 cm'dir. 1 km = 1000 m'dir. - Santimetre uzunluk ölçü birimi: Santimetre olarak verilmiş olan uzunluk ölçü birimi ise milimetreye çevrilirken 10 ile çarpılır. Aynı şekilde milimetre uzunluk ölçü birimi verildiğinde de, bu rakamı 10'a böleriz ve santimetre elde edilir.
SANTİMETRE: Metrenin yüzde birine ( 1/100 ) santimetre denir. Kısaca; cm diye yazılır, santimetre diye okunur. Metreden küçük olan nesneleri santimetre ile ölçeriz.
Uzunluk ölçüleri içinde santimetre, metreden küçük bir ölçü birimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna göre, 1 m kaç cm diye bakacak olursak 1 METRE = 100 SANTİMETRE olmaktadır. Kısaltmaları ile yazarsak eğer 1 M = 100 CM olmaktadır.
4000'li yıllarda Mısır'da Firavun'un arşını (dirseği ile orta parmağının ucu arasındaki mesafe) uzunluk ölçüsü birimi olarak benimsenmiştir[7].
Bir cismin boyunu ifade eden büyüklük. Bu büyüklük en, boy veya yükseklik yönlerinde olabilir. Fizikte ise uzunluk, mesafe ile eşdeğer anlamda kullanılır. SI birim sisteminde uzunluk birimi metre (m) dir.
Genişlik en , yükseklik ise boy olarak adlandırılır. Perde ölçüleri yani ebatları yazarken enxboy şeklinde önce genişlik sonra yükseklik yazılır.
Uzunluk Şerit Metre ile Ölçülür mü? Şerit metre uzunluk ölçümleri için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri