Stres ve üzüntü kalbi etkiler mi? Stres, kalp hastalıklarının en önemli nedenlerinden biridir. Stres anında salgılanan hormonlar kalp krizi gibi birçok kalp hastalığı tetikleyebildiği gibi var olan kalp yetmezliği, ritim bozuklukları ,hipertansiyon gibi kalp hastalıklarının da şiddetini de artırır.
İsmini sıklıkla duyduğumuz kırık kalp sendromu, sürekli stres, üzüntü gibi durumlarla karşı karşıya gelindiğinde vücudun gösterdiği tepkidir. Kalp krizi ile benzer semptomlarla kendini gösteren bu rahatsızlığı Hiraru Sato,1990 senesinde keşfedip, Takotsubo Kardiyomiyopatisi olarak isimlendirmiştir.
Stres durumu kronikleşirse kalp damar hastalığı için risk oluşturmaya başlar. Stres anında adrenalin ve kortizol salgılanır. Bu da tansiyon yüksekliği, kan şekeri yüksekliği, insülin direnci, nabız artışına sebep olabilir diyen Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.
Ailede kalp hastalığı öyküsü olması, yüksek kolesterol, hipertansiyon, şeker hastalığı, stres, sigara kullanımı, fiziksel aktivite azlığı, sağlıksız beslenme kalp krizinin nedenleri olarak belirtiliyor.
Kalp krizinin başlangıcında ciddi psikolojik zorlanma söz konusudur. Bunun temelinde ölüm korkusu vardır. Kalp krizi bir kayıp tepkisine ve yeterlilik-değerlilik duygusunun zedelenmesine yol açar. Bir anlamda kalple birlikte benlik (ego)'da enfarktüs ve zedelenme yaşamaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Kalp krizinin en yaygın belirtisi göğüste ağrı, baskı ve sıkışmadır. Nefes almayı güçleştiren nefes darlığı Kalp krizi anında çene, sırt, boyun ve mide gibi vücut bölgelerine yayılan ağrı Sol kolda hissedilen ağrı ve uyuşma.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Özellikle 45 yaş üstü erkekler ve 55 yaş üstü kadınlar genç insanlara oranla daha fazla risk altındadır.
Düzensiz kalp atışı genellikle 1-2 dakika sürer. Kalp krizinden aylar önce başlayan bu durum, kalp krizi esnasında özellikle rengin solması, baş dönmesi ve aşırı yorgunluk hissi ile beraber seyrediyorsa ciddi bir durum söz konusu demektir. Bu yüzden hemen hastaneye başvurmak önemlidir.
Kalp krizi, kalp zarı iltihabı, kalp kapakçıklarındaki çökmeler, aort damar yırtılmaları kalp kökenli kalp ağrılarının nedenleridir. Kalp dışı kökenli kalp ağrıları da olabilir. Bunlar; boyun fıtığı, sinir sıkışmaları, kemik iskelet ve kaburga sistemi ile ilgili sorunlardan kaynaklanabilir.
Aşırı stres ve üzüntü sonrası kalp kasının ani zayıflaması ile gelişen 'kırık kalp sendromu' ölümcül olabiliyor. Bu sendroma; sevilen birinin ölümü, iş kaybı, romantik ilişki sonu, astım krizi, ameliyat veya araba kazası gibi fiziksel stres, deprem veya kasırga gibi doğal afetler neden oluyor.
Stres reaksiyonunun üçüncü aşamasında vücut tükenme durumu yaşayabilir. Etkili şekilde baş edilemeyen ve üstesinden gelinemeyen stres kaynakları arttığında vücudun uyum kapasitesi azalır ve alarm aşamasındaki tepkiler sürekli hale gelerek kronik stres tablosuna neden olur.
Üzüntü ve keder gibi olumsuz duygular akciğerin işlevlerini olumsuz etkileyebilmektedir. Yaşanan üzüntünün sürekliliği akciğeri etkileyerek göğüste baskı, ağırlık hissedilmesine yol açabilir, hatta depresyona kadar sürükleyebilmektedir.
Kalp hastalarında görülen en sık şikayetler arasında; sıkıştırıcı özellikte göğüs ağrısı, eforla gelen nefes darlığı, öncesine göre daha çabuk yorulma, ani veya sürekli çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda halsizlik, eklem ağrıları bulunmaktadır.
Uykuda göğüs ağrısı da kalp krizi belirtisidir. Uykuda göğüs ağrısı hissedildiğinde zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Kalp krizi yaşayan çoğu kişide göğüs ağrısı sol kola yansıma eğilimindedir. Bu bölge dışında omuzlar, sırt, boyun ya da çene gibi bölgelere de ağrının yansıdığı kişiler mevcuttur. Kadınlarda kalp krizi sırasında ağrı alt karın bölgesi ve göğsün alt kısımlarına da yansıyabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Damar tıkandıktan sonra dakikalar içinde göğüs ağrısı, göğüste sıkıntı hissi başlar. Bu durum genellikle birkaç saat sürer.
Sessiz kalp krizleri genellikle göğüs ağrısı, terleme, çarpıntı ve nefes darlığı ile kendini hissettirebilir. Bu tür vakaların hastalarda, koroner damarda önemli derecede darlık olmasına rağmen hastada hiç bir şikayet göstermemesi riski artırmaktadır.
Bazen kalp damar hastalıkları hiç belirti vermeyebilir. İlk belirti bir kalp krizi olabilir ve geçirilen krizle kişi hayatını kaybedebilir.
Sağlıksız ve düzensiz beslenme, stres, hareketsiz yaşam, aşırı miktarda sigara ile alkol tüketimi ve yoğun fiziksel aktiviteler ani kalp krizinin erken yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olabilir. Gençlerde kalp krizine neden olabilen diğer bir etken de uyuşturucu madde kullanımıdır.
Çalışmalar ilk kalp krizi geçirme yaşının dünyada ortalama 65 iken, ülkemizde neredeyse 10 yıl daha erken olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, 20'li yaşlarındaki gençlerin bile kalp krizi geçirebildiğine dikkat çekiyor.
Psikolojik kalp ağrısının belirtileri, genellikle göğüste baskı, sıkışma, yanma veya ağrı şeklinde hissedilen semptomlardır. Ayrıca nefes darlığı, terleme, hızlı kalp atışı, baş dönmesi, mide bulantısı veya endişe gibi belirtiler de eşlik edebilir.
Kırık kalp sendromu ayrıca stres kardiyomiyopatisi ve apikal balon sendromu olarak da adlandırılır. Hastalık tıpkı bir kalp krizi gibi gelişir ve hasta kendini kriz geçiriyormuş gibi hisseder. Bu esnada hastaya ait EKG ölçümleri ve kan değerlerine ilişkin parametreler de kalp krizi bulgularına benzer.
Bazen tek başına hıçkırık, kalp krizinin tek belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Sıklıkla sorulan "Hıçkırık neden tutar?" sorusunun pek çok farklı yanıtı bulunduğundan, uzun süre geçmeyen hıçkırık varlığında uzman hekime görünülmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri