Dr. Karabulut, toplumda derdin kansere neden olduğu gibi bir yanlış inanışın da bulunduğunu söyledi. Karabulut, sözlerini şöyle sürdürdü; "Stres ve üzüntünün kansere neden olduğunu gösteren bir çalışma bulunmuyor.
Sitogenetik ve moleküler tekniklerdeki yeni gelişmelerle genetik yatkınlıklar, radyasyon, benzen ve türevleri (bali, vs.), böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı viral hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir.
Lösemi, kemik iliği ve kan hücrelerinin kanserli bir şekilde büyümesi ve bölünmesi sonucu ortaya çıkan bir kanser türüdür. Çocukluk çağı lösemisi, en sık görülen çocuk kanserlerinden biridir.
Lösemi belirtisi olarak halsizlik ve yorgunluk, gece terlemeleri, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı ile birlikte lenf düğümlerinde şişme, tekrarlayan burun kanamaları, sık yaşanan enfeksiyonlar ve kolayca morarmalar kan kanseri belirtisinin bulgularıdır.
Lösemi tanısı alan hastaların birçoğunda D vitamini eksikliği saptandığı gibi, D vitamini eksikliğinin devam etmesi tedavi başarısını da olumsuz yönde etkilemektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Löseminin hangi sebeple ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Bununla birlikte, hastalığın vücutta ortaya çıkmasını tetikleyen çeşitli viral, genetik, immunolojik ya da genetik faktörlerin mevcut olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca çevresel faktörler de hastalığın ortaya çıkmasında pay sahibi olabilir.
Lösemi hücrelerinin vücutta çoğunluğu ele geçirmeleri, kan tablosunda değişikliklerin yanı sıra, çeşitli organ şikayetlerine de yol açar: Lösemi hücrelerinin kemik boşluklarında ve kemik iliğinde büyümelerine bağlı olarak özellikle kollarda ve bacaklarda kemik ağrıları görülebilir.
Lösemi her yaşta ortaya çıkabilir, ancak belirli lösemi türleri farklı yaş gruplarında daha yaygındır. Örneğin, akut lenfoblastik lösemi (ALL) genellikle çocukluk döneminde ortaya çıkar ve çocukluk lösemisi olarak bilinir.
Akut lenfoblastik lösemi (ALL) hastalarında hasta düşük risk dediğimiz grupta ise konsolidasyon tedavisinden sonra yapılan tedavidir. Genelde ağızdan alınan ilaçlar ve aylık damardan uygulanan kemoterapi ilaçları ile yapılır. Yaklaşık 2 yıl sürer.
Vücuttaki kan üretim sistemini etkileyen lösemi, en önemli ve ciddi kanser hastalıkları içerisinde yer alır. Bununla beraber löseminin bulaşıcı olmadığını söylemek gerekir.
Ağrı ise vücudun genelinde hissedilebildiği gibi en çok kollarda ve bacaklarda görülür. Baş ağrısı löseminin en yaygın belirtileri arasında yer alır. Özellikle akut lösemi söz konusu olduğunda şiddetli ve uzun süren baş ağrılarından söz edilebilir. Aynı zamanda baş ağrısına yüksek ateş de eşlik edebilir.
Toplumda yaygın görülen demir eksikliği ve kansızlık nedeniyle lösemi genel olarak fark edilemez. Bu nedenle kansızlık şikayeti ile gelen çocukların durumu mutlaka iyi araştırılmalıdır. Akut miyeloid lösemide geçmeyen şiddetli yüksek ateş yaşanır.
Akut lösemide, sürekli kan hücresi artışı yaşanmaktadır, ve sonuçta sağlıklı-normal kan hücrelerinden sayıca daha fazla hale gelmektedirler. Bu anormal hücreler diğer organlara da yayılarak, organı fonksiyonlarını yapamaz hale getirebilirler.
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
İngiliz bilim insanları mikropsuz bir yaşamın, bağışıklık sistemini zayıflatarak kansere yol açabileceğini açıkladı. Doktorlar, 2 bin çocuktan birini etkileyen "akut lenfoblastik lösemi" adlı kan kanseri türünün önlenebileceğini belirtiyor.
Genellikle yaşlıların hastalığıdır. En sık 60-70 yaşlarında görülür. Kırk yaşın altında seyrektir. Son yıllarda hastalık, ülkemizde giderek daha sık ve daha genç kişilerde görülmeye başlamıştır.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Kemik iliği kanserinin, kişide belirti ve bulguların olmasından yola çıkılarak tanısı konulabileceği gibi kemik iliği kanseri, rutin kan testleri sırasında rastlantısal olarak da fark edilebilir. Multipl Miyelom tanısında kan ve idrar testi kullanılabilir.
Lösemi, tanısı güç bir hastalık değil. Bir damla kan örneğinin lam üzerine yayılıp, mikroskop altında incelenmesiyle kolaylıkla tanı konuluyor.
Lösemik hücrelerin kemiğin ve eklemin içinde çoğalması nedeniyle sıklıkla ağrılar ortaya çıkar. Karaciğer ve dalak da bu hücreler tarafından işgal edildiğinden bu organlar büyür ve karın şişliği oluşur.
Halsizlik ve güçsüzlük. Kolay yaralanma, kolay morarma ve kanama. Bu belirtilere diş eti kanaması, ciltte morluklar ve küçük kırmızı noktalar eşlik edebilir. Burun kanaması görülebilir, adet dönemleri arasında kanama yaşanabilir veya yoğun adet kanaması yaşanabilir.
Kanserli hücrelerin kontrolsüz ve aşırı çoğalması sonucu lösemi gelişir. Bu kanserli hücreler sağlıklı kan hücrelerinin yerini almaya başlar. Lösemi, çoğunlukla lökosit ya da alyuvar adı verilen beyaz kan hücrelerinde gelişmeye başlar. İlerleyen zamanla diğer kan hücrelerini de etkileyebilir.
Lösemi her 25 bin çocukta bir görülen, kan hücre çekirdeğinde bir nedenle gelişen genetik kusurların yol açtığı, hücre ölümsüzleşmesi ve çoğalmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Ancak lösemi, günümüzde artık korkulacak bir hastalık değil. Erken teşhis ve tedavi ile lösemiden bütünüyle kurtulmak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri