Gündüz Alp ve Ertuğrul Gazi ile son padişah VI. Mehmed dışında tüm Osmanlı padişahları Bursa ve İstanbul'da gömülüdür. 36 Osmanlı padişahının türbelerinden 6 padişahın türbesi Bursa'da, 29 padişahın türbesi İstanbul'da, son padişah VI. Mehmed'in türbesi ise Suriye'nin Şam kentinde yer almaktadır.
Türbe, Mimar Sinan tarafından inşa edilmişti. Türbede II. Selim'den başka eşi Nurbanu Sultan, kızları Gevherhan, İsmihan, Fatma sultanlar ile şehzadeleri Süleyman, Osman, Cihangir, Mustafa, Abdullah ve III. Murad'ın oğulları ve kızları da yatmaktadır.
Sayıları otuz altı olan Osmanlı Padişahlarından altısı Bursa'da, yirmi dokuzu İstanbul'da, son padişah Sultan VI. Mehmed Vahîdüddîn Han ise Suriye'nin Şam şehrinde medfun bulunmaktadır. Fâtih Sultan Mehmed Han'dan itibâren, hükümdârlar Osmanlı Devleti'nin başkenti İstanbul'a defnedildiler.
2. Abdülhamit'in bu fotoğraflarını hiç görmediniz!
Sarayın ilk alafranga tuvaleti Kayzer'in şerefine yapılmıştı
Osmanlı saraylarındaki bütün helâlar, evlerde olduğu gibi alaturka idi, sarayda bile alafranga tuvalet yoktu ve saraylarımız Avrupaî tuvaletler ile 1889'da, Alman İmparatoru Wilhelm'in sayesinde tanıştılar...
İlgili 18 soru bulundu
Suriye'de devam eden olayların hanedan mensuplarını da yakından ilgilendirdiğine dikkati çeken Osmanoğlu, son Padişah Sultan Vahdeddin'in mezarının Şam'da olduğunu hatırlatarak, "Vahdeddin Han orada yatıyor. Ben onun buraya getirilmesi taraftarıyım. Çünkü bir padişah başka bir ülkede yatmamalı.
Sultan Vahideddin'in mezarını görmüş olanlar bilirler: Padişahın kabri, Şam'daki Selimiye Camii'nin arka tarafında, parmaklıklarla çevrilmiş bir avludadır ve burada Vahideddin'in dışında otuza yakın mezar daha vardır.
4. yüzyıl olarak tarihlendirilen yerin 4 metre altındaki 3 odalı tarihi yer altı mezar yapısını gösterdi. Ardından caminin güneybatısındaki kestane ağacının dibinden inilen, yerin 2 metre altındaki mahzenleri, devamında yer alan tünelleri ve dehlizleri gösteren Diker, Ayasofya'nın eşsiz bir yapı olduğunu söyledi.
Sultan I. Mustafa ağabeyi Sultan I. Ahmed'in vefatı üzerine 22 Kasım 1617'de hanedanın en yaşlı mensubu olarak tahta geçti. Osmanlı padişahlarının on beşincisi olan I. Mustafa devlet meseleleri ile ilgilenmediğini ifade ederek saltanatı kabul etmediyse de bu durum, devlet erkânı tarafından göz önüne alınmadı.
Mezarı İstanbul'un Fatih ilçesindeki Fatih Camii'nde yer almaktadır.
IV. Mehmed veya Avcı Mehmed adıyla da anılır, 19. Osmanlı padişahı ve 98. İslam halifesidir. Padişah İbrahim'in Turhan Sultan'dan olan oğludur. Babasının tahttan indirilmesinin ardından 1648'de 6 yaşında tahta çıkan en genç padişah oldu.
Vahdettin Han, kardeşi 2. Sultan Abdülhamid'in kızı Ayşe Sultan'ın ilk eşi, Suriye'nin o dönemdeki Cumhurbaşkanı Ahmed Nami Bey'in de katıldığı, Suriye hükümetinin düzenlediği resmi törenle Şam'daki Süleymaniye Külliyesi'ndeki caminin bahçesinde defnedildi.
Şehzade Mustafa, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğludur. Kanuni'den sonra tahta geçmesi beklenirken, saray entrikaları yüzünden babası tarafından 1553'de boynu vurdurulmuştur. Mezarı, Osmanlı'nın ilk başkentlerinden olan Bursa'da Şehzade Mustafa Türbesi'nde bulunuyor.
Hareket Ordusu 24 Nisan'da İstanbul'a gelerek isyanı bastırdı ve II. Abdülhamid'i tahttan indirdi. Bu durumda müfredatta belirtilen 1909 yılında II. Abdülhamid'i tahttan indiren Mustafa Kemal Atatürk de “darbeci” sayılmış oluyor!
O gün sürülen Osmanlı Hanedanı üyelerinin torunları halen 4 kıtada Fransa, İngiltere, İspanya, İsviçre, Suriye, Lübnan, Mısır, Ürdün, Meksika ve ABD gibi 10 farklı ülkede yaşamlarını sürdürüyor. Bugün hayatta 25 şehzade, 16 sultan, 23 sultanzade, 13 de hanım sultan var.
V. Murad, 19. yüzyıl gerileme döneminde kayıtlardaki en kısa tahtta kalan padişahtı. Saltanatı sadece 93 gün sürdü.
Mehmed, Mehmed Vahîdeddin Han ya da Padişah Vahdeddin (Osmanlı Türkçesi: وحيد الدين, Vahîdüddîn, Mehmed-i Sadis; 4 Ocak 1861, İstanbul - 16 Mayıs 1926, San Remo), Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son Padişahı ve 115. İslam halifesidir.
Fâtih devrinden itibaren Osmanlı Padişahları, nikâh ile ve özellikle de hür kadınlar ile evlenmeyi terketmişler; bunun yerine Kadın Efendi, İkbal, Gözde veya Peyk denilen câriyeler ile yaşamayı tercih etmişlerdir.
Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü. PADİŞAHLAR CARİYELERİ NASIL SEÇERDİ? Cariyeler, Kızlar Ağası olarak adlandırılan kişi tarafından özel bir sınava tabii tutulurdu. Başarılı olan cariyeler sonrasında Kızlar Ağası tarafından isimleriyle çağrılırdı.
Padişahların valideleri için Valide Sultan, ka- dınları için Haseki Sultan, Hürrem Sultan,10 padişahların kızlarının kızları için de hanım sultan şeklinde kullanılan kelime, çalışmamızda padişahların kızlarını ifade eden kavrama inhisar edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri