Van haricinde kelime içinde 'v' harfi barındıran diğer şehirler ise şöyle; Sivas, Nevşehir, Artvin, Yalova.
Ülkemizde ilk harfi V olan bir şehir bulunuyor. 195 ülke içerisinde V harfi ile başlayan 3 ülke yer almaktadır.
Ülkemizde yer alan 81 ilin içerisinde h harfiyle başlayan 2 adet il mevcuttur. Genele vurduğumuzda h harfiyle başlayan şehir sayısının ülkemizde az olduğunu söyleyebiliriz.
Türkiye'de Y harfi ile başlayan iki şehir yer almaktadır. Bu şehirlerden biri Marmara, biri İç Anadolu Bölgesindedir. 1- Yalova: Marmara Bölgesinde yer alan Yalova, 1995 yılında şehir statüsü kazanmıştır. Yalova'ya bağlı ilçeler, Merkez, Altınova, Çınarcık, Çiftlikköy, Termal ve Armutlu'dur.
Ülkemizde yer alan 81 ilin her birini bilmek genel kültürümüzün gelişmesi yönünden fayda sağlayacaktır. Bu 81 ili şekillendiren harflerden biri de ş harfidir.
İlgili 28 soru bulundu
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda ülkedeki il sayısı 71'di. Aradan geçen 92 yılda bu sayı 81'e çıktı. İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu.
Anadolu yarımadası ile Trakya toprakları üzerine kurulan Türkiye'nin, 81 ili vardır. İller, Türkiye'nin en büyük idari bölümleridir. Bu seksen bir il, dokuz yüz yetmiş üç ilçeye bölünmüştür.
Ülkemizde Ü harfi ile başlayan şehir ismi yoktur ayrıca dünya genelinde de sadece bir tane şehir ismi ü harfi ile başlar, bu şehir Üsküp şehridir.
İsminin içinde 'h' harfi olan şehirler denildiğinde akıllara ilk olarak 'h' harfiyle başlayan iller geliyor. Hatay (Antakya) ve Hakkari şehirleri 'h' harfiyle başlayan şehirlerden.
Ülkemizde G harfi ile başlayan 3 adet şehir bulunmaktadır. İşte ülkemizde G ile şehirler ve bulundukları gölgeler; Gaziantep: Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan bu şehir ülkemizin en kalabalık 6.şehri olarak da bilinir. Giresun: Doğu Karadeniz bölgesinde bulunur.
Ülkemizde u harfiyle başlayan tek bir il yer almaktadır. Bu il Uşak'tır.
Eskişehir, Kırşehir, Nevşehir gibi içinde şehir kelimesinin yer aldığı illerde de 'ş' harfi bulunuyor. Bunun yanında Gümüşhane, Muş ve Kahramanmaraş illerinin içinde de 'ş' harfi yer alıyor.
Ülkemizde N harfi ile başlayan şehir sayısı yalnızca iki tanedir. Bu iller; Niğde ve Nevşehir'dir. Niğde ve Nevşehir illeri ülkemizin İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Dünyadaki ülkelerde yaklaşık 400 tane N harfi ile başlayan şehir bulunmaktadır.
Alfabenin son harfi olan Z harfi ile başlayan şehir Türkiye sınırlarında sadece bir tanedir. Karadeniz bölgesinde zengin kömür yataklarına sahip olan ve Z ile başlayan şehir Zonguldak şehridir. Dünya genelinde ise Z harfi ile başlayan şehir sayısı daha fazladır.
Yüz sekiz bin nüfuslu bu ilimiz başkent Ankara'ya 217 kilometre uzaklıktadır. Türkiye'nin en küçük ili olan Yalova, Armutlu yarımadasına kıyısı bulunur. Marmara bölgesinde yer alan Yalova 1995 yılında kurulmuştur.
M Harfiyle Başlayan Ülkeler
Macaristan (Başkenti Budapeşte) Makedonya (Başkenti Üsküp) Malavi (Başkenti Lilongwe) Maldiv (Başkenti Male)
Adında H harfi olan şehirler
81 ilimizde adında "H" harfi olan 9 il bulunuyor.
Bu illerden sadece iki tanesi ı harfiyle başlamaktadır. Bu iller ve bulundukları bölgeler: Iğdır (Doğu Anadolu Bölgesi) Isparta (Akdeniz Bölgesi)
Ülkemizde yer alan şehirlerin hiçbiri ö harfiyle başlamamaktadır. Dolayısıyla bir listeden söz edemeyiz. Ancak o harfiyle başlayan iki şehir bulunmaktadır. Bu şehirler Ordu ve Osmaniye'dir.
2- Uganda: 9 Ekim 1962 yılında kurulan Uganda, Afrika kıtasında yer alıyor. Nüfusu yaklaşık olarak 43 milyondur. 3- Uruguay: Atlas Okyanusuna kıyısı olan Uruguay, Amerika kıtasının güneyinde yer alır. Brezilya ve Arjantin ile birlikte sanayisi ve turizmi en gelişmiş Güney Amerika ülkelerinden biridir.
TBMM' nin ilk mutasarrıflık yaptığı ilçe olarak tarihdeki yerini alacaktır. Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
İllerin sayısı uzun süre 63'te kaldı. Türkiye'de çok partili dönemin başlaması ile illerimizin de çoğaldığını gördük. 1953'te Uşak, 1954'te Sakarya ve Adıyaman ve Nevşehir'in ihdasıyla 1954'te İllerimizin sayısı 67'ye çıktı.
1980 yılında var olan 67 ilden sadece 5'inin kırsal nüfusu son 32 yılda sürekli olarak artmıştır. Bu iller Hatay, Muğla, Tekirdağ, Şanlıurfa ve Van'dan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri