V kayışlarda ilk montaja göre kayışın 1mm.den fazla kasnak yivi içine çökmesine izin verilmez. Normal çalışma şartlarında kayışın 60°C'yi geçmemesi gerekir.
V-kayışlarının ilk kullanılan ölçüleridir. Sırt genişliğinin yaklaşık ölçüm ile adlandırılır.Buna göre sırtı yaklaşık 22 mm gelen yükseliği 14 mm gelen kayış C/22 profil kayıştır. Boy ölçüleri içten içe (iç daire boyu) alınır rumuzuyla adlandırılır.
V Kayışının Bittiği Nasıl Anlaşılır? Aracın aküsü uyarı verir veya ekü biter. Motor soğukken dahi motordan ses gelebilir. Direksiyon sertleşir.
Kayışın esnekliği 1-1.5 cm'den fazla olursa alternatöre hareket iletilemez. Bu durumda alternatör aküyü şarj edemez. Kayış esnekliğinin 1 – 1.5 cm'den az olması yani çok gergin olması da, alternatör yataklarının bozulmasına sebep olur.
V kayışı koparsa kayışa bağlı olan şarj dinamosu ve klima kompresörü gibi parçalar arızalanabilir. Hidrolik direksiyon sistemi devre dışı kalır. Soğutma sistemi devre dışı kalacağından hararet göstergesi yükselir ve aracın hararet yapma riski ortaya çıkar.
İlgili 29 soru bulundu
V kayış kasnaklarla çalışan sistemlerde çalışırken kayış V kanala hızla girer ve çıkar. Özellikle yüksek hızlarda kanalın içindeki hava kaçmaya fırsat bulamaz ve sıkışır. Sıkışan hava ısınarak kayışın ısınmasına ve sünmesine neden olur.
Kayış gerginliğini kontrol edin. Kayışın en uzun kısmındaki gerginliği kontrol edin; Yarım ila bir inçten (1,25 santimetre ila 2,5 santimetre) fazla boşluk olmamalıdır. Detaylı bir kontrol için oto servisinize danışabilirsiniz. Oto servislerde kayışınızın son kullanım tarihine bakılarak sağlamlığı tespit edilir.
Kayışların gerginliğinin V kayışlarında çok fazla olması durumunda: Kayışların maruz kaldığı aşırı gerginlikten dolayı iç yapıları kısa sürede bozulabilir, Kasnaklara aşırı yükler bineceği için rulman dağılmalarına sebep olabilir, Mile uygulanan gerilim kuvvetleri artar.
V kayışı krank mili kasnağından aldığı kuvveti diğer dönerek çalışan parçalar iletir. Bu parçalar sırası ile şarj dinamosu klima kompresörü ve direksiyon pompasıdır. Bazı V kayışının çalıştığı parça sıralamsı değişebilir. Mesala : Direksiyon kayışı ayrı, klima kayışı ayrı, V kayışı ayrı olarakta çalışabilir.
Arabayı çalıştırırken V kayışı kopabilir, akü şarj göstergesi geç söner. Araç çalışırken kaput açıldığında motorun sol tarafından gelen sesi de duyabilirsiniz. Kayışı incelerken gevşediği ve düştüğü görülebilir. Ayrıca dişlerinden ayrılan V kayışı eskisi gibi olmayabilir.
V-kayışı, motorun çalışmasına ve aracın hareket etmesine yardımcı olduğundan, herhangi bir araba motorunda önemli bir bileşendir. Ancak V kayışı koparsa, araba uzağa gidemez. V kayışı, aracın elektrikli bileşenlerine güç sağlamaktan sorumlu olan alternatörü sürmekten sorumludur.
Ortalama 10.000 kilometrede bir değişimi ya da kontrolü yapılmalıdır. V kayışı genellikle lastik ve keçe karışımından oluşan bir yapıya sahiptir.
Her ne kadar triger kadar hayati bir kayış olmasa da kopması durumunda araç aküsünü şarj edemez ve motor soğutması bozulacağından araba hararet yapabilir.
Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Motor anormal ses çıkarıyorsa V kayışı da değiştirilmelidir. Öte yandan herhangi bir belirti olmasa dahi V kayışı yaklaşık olarak 60.000 km'de bir mutlaka değiştirilmelidir. V kayışındaki bir sorun, motorun aşırı ısınmasına ve motorun diğer parçalarına zarar vermesine neden olabilir.
Boylar; Uluslararası kullanımda; Boy olarak Kord ipinin kayışın bw etken genişlik diye anılan bölgesinde düzlem boyu alınmıştır. Lw rumuzu ile adlandırılmıştır. Türkiye de ise V-Kayışının Dıştan Dışa den dış boy (dış daire boyu) alınır, La rumuzu ile belirtilirler.
Vantilatör kayışının kopması durumunda aşağıdaki durumlar meydana gelebilir: V kayışının kopması durumunda araç aküsünü şarj edemez. Bu sebeple motor soğutması bozulur ve araba hararet yapar. Eski tip hidrolik direksiyona sahip araçlarda, V kayışının kopması durumunda direksiyon sertleşir.
“V kayışı çalışmazsa ne olur?” veya “V kayışı koparsa ne olur?” gibi sorular oldukça merak edilmektedir. Aracınızın v kayışının kopması veya çalışmaması durumunda kesinlikle aracınızı kullanamazsınız. Motordan aldığı gücü aracın diğer parçalarına ileten bir parça olan v kayışı koparsa bu bağlantı kaybolur.
Alternatör çalışmadığı zaman da motordaki soğutma sistemi devre dışı kalır. Bu da hararet olayını beraberinde getirir. Bunun dışında, V kayışının kopması sonucu klima motorunda da arıza meydana gelebilir. Bir diğer ifadeyle, V kayışı koptuğunda masraflarınız da çoğalabilir.
Araçların genel donanımlarında olduğu gibi v kayışının da belli bir süresi bulunmaktadır. Günümüzdeki araçlardaki v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. Yaklaşık 4 yılda bir v kayışının değiştirilmesi gerekebilir. V kayışı kauçuk bir parça olması nedeni ile kilometre dolmadan da değişimi yapılabilir.
V kayışı gergi rulmanının görevi, V kayışını doğru gerginlikte tutmaktır. V kayışı, motoru çalıştıran ve çeşitli donanımlara güç veren parçaları birbirine bağlayan bir kayıştır. V kayışı, motorun dönme hareketini bu parçalara iletir. Gergi rulmanı, V kayışını gererek, kayışın doğru gerginlikte kalmasını sağlar.
Ancak V kayışı bakımlarının doğru zamanlarda yapılmaması V kayışı kopmalarına sebebiyet verebilmektedir. V kayışı kopması durumunda arabanızın bağlı olduğu donanımlar çalışmayacaktır. Su pompası, klima motoru ve daha farklı donanımlar V kayışına bağlı olduğundan, bu donanımların çalışmaması söz konusu olabilmektedir.
Alternatör kayışı olarak da adlandırılan V kayışı kısaca, motordan aldığı gücü diğer parçaların çalışması için iletir. Yani, krank milinden alınan motor gücünü dişli çarklar aracılıyla su pompası, şarj dinamosu, direksiyon pompası, pervane ve klima kompresi gibi parçalara ulaştırmaya yarar.
Kayışları ve bobinleri korozyona karşı korur.
Evet, V kayışı bazen ses yapabilmektedir. V kayışından gelen bu ses; kayışın aşınmış veya hasar görmüş olması, düzgün gerilmemesi veya kasnakların aşınmış olması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri