V kayışı hasar görmüş ise kayışın yüzeyi pürüzlü olabilir ve bu da kasnakların yüzeyleriyle teması sırasında ses çıkarmasına neden olabilmektedir.
Arabayı çalıştırırken V kayışı kopabilir, akü şarj göstergesi geç söner. Araç çalışırken kaput açıldığında motorun sol tarafından gelen sesi de duyabilirsiniz. Kayışı incelerken gevşediği ve düştüğü görülebilir. Ayrıca dişlerinden ayrılan V kayışı eskisi gibi olmayabilir.
V kayışı kopan araba akü bitene dek hareket halinde kalır. Kayışı çıkartarak akü bitene dek yola devam edebilirsiniz. Ancak V kayışının kopması sonucunda araç aküyü şarj edemeyeceği için motor soğutması bozulur ve araba hararet yapar.
V kayışı koparsa kayışa bağlı olan şarj dinamosu ve klima kompresörü gibi parçalar arızalanabilir. Hidrolik direksiyon sistemi devre dışı kalır. Soğutma sistemi devre dışı kalacağından hararet göstergesi yükselir ve aracın hararet yapma riski ortaya çıkar.
İlgili 23 soru bulundu
V kayışı krank mili kasnağından aldığı kuvveti diğer dönerek çalışan parçalar iletir. Bu parçalar sırası ile şarj dinamosu klima kompresörü ve direksiyon pompasıdır. Bazı V kayışının çalıştığı parça sıralamsı değişebilir. Mesala : Direksiyon kayışı ayrı, klima kayışı ayrı, V kayışı ayrı olarakta çalışabilir.
Direksiyon simidini çevirdiğinizde kayış sesi geliyorsa sorun v kayış sisteminde olabilir. Çünkü direksiyon pompası esasında v kayışına bağlıdır.
V-kayışı, motorun çalışmasına ve aracın hareket etmesine yardımcı olduğundan, herhangi bir araba motorunda önemli bir bileşendir. Ancak V kayışı koparsa, araba uzağa gidemez. V kayışı, aracın elektrikli bileşenlerine güç sağlamaktan sorumlu olan alternatörü sürmekten sorumludur.
V kayışı, zamanla aşınma, yıpranma, çatlama veya kopma gibi arızalar verebilir. Bu arızalar, motorun performansını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda ciddi hasarlara da yol açabilir. Örneğin, kayış koparsa motor ısınabilir, alternatör şarj etmeyebilir veya klima çalışmayabilir.
Beş yılda bir v kayışı kontrol edilmeli ve gerekliyse değişimi yapılmalıdır. V kayışı değişimi alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
Kayışların gerginliğinin V kayışlarında çok fazla olması durumunda: Kayışların maruz kaldığı aşırı gerginlikten dolayı iç yapıları kısa sürede bozulabilir, Kasnaklara aşırı yükler bineceği için rulman dağılmalarına sebep olabilir, Mile uygulanan gerilim kuvvetleri artar.
Her ne kadar triger kadar hayati bir kayış olmasa da kopması durumunda araç aküsünü şarj edemez ve motor soğutması bozulacağından araba hararet yapabilir.
Bu ses vantilatör kayışının sesidir. Kayış esnekliğini, gerginliğini, kalitesini kaybetmişse, ya da zaten kalitesiz bir kayışsa böyle soğuk ya da aşırı sıcak havalarda ses yapar. Kayışı değiştirmek gerekir.
Araçların genel donanımlarında olduğu gibi v kayışının da belli bir süresi bulunmaktadır. Günümüzdeki araçlardaki v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. Yaklaşık 4 yılda bir v kayışının değiştirilmesi gerekebilir. V kayışı kauçuk bir parça olması nedeni ile kilometre dolmadan da değişimi yapılabilir.
- V kayışının yüzeyi zaman içinde kuruyabilmektedir, bu kuruma kayışın ses yapmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple V kayışının kuruyan yüzeylerinin yağlanması oldukça önemlidir. - Aracınızın V kayışı pürüzlü ya da aşınmışsa bu durum sese neden olabileceğinden geciktirmeden değiştirilmesi gerekmektedir.
Triger kayışı arıza belirtileri şunlardır: Motor düzensiz çalışır ve durur. Motor rölantide çalışır. Motordan vuruntu sesi gelir.
Kayış alternatöre hareketin iletilmesinde rol oynar. Kayışın esnekliği 1-1.5 cm'den fazla olursa alternatöre hareket iletilemez. Bu durumda alternatör aküyü şarj edemez. Kayış esnekliğinin 1 – 1.5 cm'den az olması yani çok gergin olması da, alternatör yataklarının bozulmasına sebep olur.
Alternatör kayışı olarak da adlandırılan V kayışı kısaca, motordan aldığı gücü diğer parçaların çalışması için iletir. Yani, krank milinden alınan motor gücünü dişli çarklar aracılıyla su pompası, şarj dinamosu, direksiyon pompası, pervane ve klima kompresi gibi parçalara ulaştırmaya yarar.
V kayışının değiştirilmesi için motorun üzerinde v kayışının olduğu kısımdan sökülmesi gerekir. Bazı araçlarda gergi rulmanı vardır be bunun sayesinde kayış kasnak üzerine gerilir. Bazı araçlarda ise manuel olarak gerilim yapılır. Manuel araçlar için şarj dinamosu üzerindeki gergi vidası gevşetip kayış çıkarılabilir.
Kayış ıslandığında veya nemlendiğinde bu ses gelebilir. Eğer ısındığında yok oluyorsa sıkıntı çıkmaz diye düşünüyorum. Bizim araçta hava soğuk olduğunda vitesi değiştirince yapıyor viyyyk gibi,Reno herşeyi düşünmüş soğukta araç sürmeyi keyifli hale getirmiş.
Gergi rulmanının bozulması, mekanik sistemden anormal seslerin gelmesine neden olabilir. Bu sesler genellikle gıcırdama, çınlama veya tıkırtı şeklinde olabilir. Titreşimler: Kayışın gerginliğini düzenleyen gergi rulmanındaki arıza, sistemde istenmeyen titreşimlere neden olabilir.
Fakat şanzımandan ses geliyorsa arızaya işarettir. Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Aracı döndürme hareketi zamanla bu parçalara çok fazla baskı uygulamaya başlar ve zamanla aşınmasına sebep olur. Parçaların aşınmasıyla beraber sızlanma, inleme, sürtünme ve tıkırtı tarzında farklı sesler duyulmaya başlar.
Direksiyon pompası bozulması genellikle direksiyon sisteminde sızıntılar, düzensiz sesler, yağ kaybı gibi fiziksel belirtilerle anlaşılabilir. Eğer araç kullanıcısı bu tür bir durumla karşılaşırsa, bir otomobil mekanikine götürmeli ve doğru bir şekilde test edilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri