Güneş gözlüğü ise kemik şekillendirilmesi yapılan hastalarda, hafif tercih edilmek şartı ile (tercihen titanyum çerçeve ve organik cam) 1. aydan itibaren kullanılabilir. Kemikler ile ilgili bir işlem yapılmamış ise 2. haftadan itibaren dilediğiniz güneş gözlüğünüzü kullanabilirsiniz.
Doktorlar hastaların rinoplastiyi takiben en az 4 hafta boyunca güneş gözlüğü takmamalarını önerir. Bu dönemde burun kemikleri tamamen iyileşmez ve hafif basınç bozulmaya, girintiye ve ikincil burun deformitelerine neden olabilir.
Burun Estetiği Ameliyat Sonrası
Bu bir gözlük kullanımı dahi olsa önem taşır. Operasyondan sonraki kısa dönemde gözlük kullanımı burun yapısında olumsuz değişikliklere neden olur. Bu da istenmeyen sonuçlar demektir. Burun estetiğinden 1 yıl kadar sonra gerekli şekil tamamen oturacaktır.
Ameliyata kadar gözlüğün kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak operasyon tamamlandıktan sonra, burun yapısı kendisini toparlayana kadar belirli bir süre gözlük kullanımı yasaklanmaktadır. Bunun yerine gözlük kullanması zorunlu olan kişilerin lens kullanması daha uygun olacaktır.
Rinoplasti (burun estetiği) ameliyatı sonrasında, ilk 2 hafta güneşten tamamen uzak durmak gerekmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Havuz yüzmelerini ise sudaki muhtemel bakterilerden ötürü koruyucu çıktıktan 4 hafta sonraya ertelemeniz en uygunudur. Güneş gözlüğü ise kemik şekillendirilmesi yapılan hastalarda, hafif tercih edilmek şartı ile (tercihen titanyum çerçeve ve organik cam) 1. aydan itibaren kullanılabilir.
Kemik iyileşmesi de 1 ay sonunda oldukça tamamlanmış olacaktır. 1. aydan sonra rahatlıkla yan yatabilirsiniz.
Burun kemikleri henüz tamamen iyileşmediği için herhangi bir soruna neden olma riskini göze almamak adına kişilerin gözlük kullanmak için en az iki ay olmak üzere bazı durumlarda altı ay kadar beklemeleri önerilir.
Burun alçısı çıkartıldıktan sonra 6 hafta süreyle gözlük kullanmamak gerekir. Burun sırtındaki kemikler törpülenmiş, kırılmış ve yeniden şekil verilmiş oldukları için, özellikle kalın plastik çerçeveli gözlükler dokuların iyileşmesini sarsabilir. 6 hafta sonra hafif gözlükler kullanılabilir.
Bu sayede ödem ve şişlik riski azalırken, iyileşme süreci daha hızlı ilerler. Ancak uzman doktorunuzun onayıyla ve belirli bir süre sonra (genellikle ameliyatın üzerinden 6 hafta geçtikten sonra) yan yatmaya başlayabilirsiniz. Yine de bu süreçte dikkatli olmalı ve burnunuza zarar verecek hareketlerden kaçınmalısınız.
Yatma Şekli
Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.
Burun ameliyatı sonrası günlük aralıklarla buz uygulamak, beslenmemize dikkat etmek ve yüksekte yatmak ödemin daha hızlı geçmesini sağlar. Burun içinde oluşan ödemler 6 ay içinde geçerken tüm burundaki şişliklerin inmesi 1 yıla kadar sürmektedir. Ödemler tam olarak geçtikten sonra ameliyatın sonucu görülür.
Çok büyük ya da çok küçük, kemerli ya da düz burun şekillerinin hepsi yüz algısını farklı şekillerde değiştirecektir. Rinoplasti ameliyatı ile burun şekli değiştirildiğinde, yüz dengesi ve uyumu doğal bir şekilde yeniden sağlanır. Bu da diğer yüz özelliklerinin de öne çıkmasını sağlar.
Hekimler olarak önerilen süre 15 gündür, lakin 7 gün sonra çalışma hayatına ya da eğitim hayatına dönülmesinde de bir sakınca yoktur. Erken dönüldüğü takdirde burun bölgesini her türlü darbelerden korumalı, ağır ve ani hareketlerden, yük kaldırmaktan kısacası yorucu tüm faaliyetlerden kaçınmak gereklidir.
Ameliyattan sonra, enfeksiyondan korunmak için 1 ay denize-havuza girmemeniz önerilir. 2 ay gözlük kullanılmaz (güneş gözlüğü dahil), 2 ay güneşten korunmak gerekir. Bunun için şapka takmak veya doğrudan güneşe çıkılacağı zaman yüksek faktörlü güneş koruyucu (50+ faktör) kullanmak gerekir.
Çok ağır malzemeler kullanılarak üretilen güneş gözlükleri burun kemiği üzeride ağırlık oluşturarak sürekli kullanan kişilerde zamanla burunda eğrilik oluşturabilir.
Hastaların burun ameliyatı sonrasında sigara içmeleri için beklemeleri gereken süre minimum bir aydır. Bu bir aydan önce hasta pasif içicilikten dahi uzak durmalıdır. Pasif içici ile aktif içici arasında hiçbir fark olmayıp hasta ikisinde de aynı şekilde etkilenip aynı olumsuzluklarla karşılaşacaktır.
Saf titanyum gözlük çerçeveleri hafif ve rahat olma avantajlarına sahiptir. Gözlük malzemeleri arasında en hafif olanıdır, sertliği iyidir, kolay deforme olmaz, korozyona dayanıklıdır, cilt alerjisine neden olmaz ve daha dayanıklıdır.
Gözlükleriniz burun kemerinizde istenmeyen izler bırakıyor mu? Pek çok gözlük burnun üstünde dururken, metal çerçeveler ağırlığı eşit olarak dağıtmak için burun pedlerine dayanırlar. Yanlış biçimde ayarlandıklarında, izler bırakabilir ve acı veren sıkıştırmalara neden olabilirler.
En iyi şekilde ayarlanmış saplar burun üzerinde aşağı doğru kaymaması için gözlüklerin ağırlığını tutacak kadar, kulak arkasında yalnızca hafif bir basınca sebep olmalıdır. Bununla birlikte, eğer gözlükler çok sıkıysa, sapları kafanın yan taraflarına “gezinir” ve gözlük çerçeveleri burundan aşağıya kayar.
40-45 yaş sonrası dönemi ilgilendiren yakın görme sorununa presbiyopi adı verilmektedir. Gençliğinde hiç göz bozukluğu yaşamamış, gözlük kullanmamış kişilerde bile 40-45 yaş civarı gözlerin uyum yapma, netleştirme mekanizması bozulmaya başlar ve yakın görme bozulur. Bu noktada yakın gözlükler devreye girer.
Hastaların deviasyon ameliyatı sonrasında 6 hafta boyunca burunlarını darbeden korumaları gereklidir. İki hafta sonra darbe riski olmayan spor aktivitelerine 1 ay sonra yüzmeye başlayabilirler. Sadece deviasyon ameliyatı olan hastaların kullanılan teknikten bağımsız olarak gözlük takmalarında sakınca yoktur.
Eriyen dikişler kullanıldığından burun içindeki dikişler bir hafta on gün içinde kendiliğinden eriyerek kaybolacak; dikiş alma prosedürü olmamaktadır. Yaklaşık 8-9 gün içinde dışarıdan bakıldığında kişinin ameliyat olduğu fark edilmeyecek düzeyde iyileşme sağlanacaktır.
Burundaki ödem düzenli aralıklarla buz uygulaması yapmak ve yüksekte yatmakla beraber hızlı bir şekilde atılabilir.
Yavaşça eğilmek burnun asla zarar vermez. Burunda düşme yapmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri