Borcun ödenmesi için tarafınıza verilen süreye de vade adı verilir. Finansal açıdan bakıldığında vade değeri, belirli miktardaki paranın süre sonunda getireceği tutar anlamını taşır. Bankalar tarafından hizmete sunulan vadeli hesapta bekletilen paranın üzerine her ay belirli oranda faiz eklenir.
Vade sonu ve son işlem günü bir sözleşmede işlem yapılabilen son gündür. Bu gün sonunda açık kalan pozisyonlar önceden tanımlanmış olan teslimat yöntemi ile Borsa tarafından kapatılır. VİOP'ta sözleşme alınması/satılması durumunda, sözleşmenin vadesine kadar beklenmesi zorunlu değildir.
Vade ya da mühlet, günlük kullanımda; bir işin yapılması veya bir borcun ödenmesi için, taraflarlarca belirlenen ya da mevzuat veya yetkili bir makam tarafından borçluya tanınan süreyi ve borcun doğumu ile ifa edileceği gün arasındaki zaman zarfını ifade eder.
Eğer bir firma herkese aynı 60 gün vadeyi veriyorsa, o 60 gün içinde önceki 60 gün içinde yapmadığı bir şeyi yapıyor olmalı.
Vadenin Tarihi Nedir? Vade tarihi, alınmış olan bir borcun ödeneceği son tarihi ifade eder. Örneğin 6 aylık vade ile alınmış bir kredinin aylık vadeleri her ayın 28'ine sabitlenmiş olabilir. Vade tarihi bu bağlamda “vadesi gelmiş borç” ifadesi ile de kullanılmaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Faizin hesaba geçmesi doğrultusunda talimat verdiyseniz, vadeli mevduatın vadesi dolduktan sonra, istediğiniz zaman işleyen faizi çekebilirsiniz. Bu para çekme işlemi, ana paranıza içinde bulunulan dönemde faiz işlemesini engellemez. Vade sonunda para çekmeniz durumunda faiz kaybınız olmayacaktır.
Borcun ödenmesi için tarafınıza verilen süreye de vade adı verilir. Finansal açıdan bakıldığında vade değeri, belirli miktardaki paranın süre sonunda getireceği tutar anlamını taşır. Bankalar tarafından hizmete sunulan vadeli hesapta bekletilen paranın üzerine her ay belirli oranda faiz eklenir.
Kullanılan formül vade süresinin uzunluğuna göre değişebilir ve diğer formüller şu şekildedir: Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı
12 Ay Vade Ne Demek? Bankalar tüketicilere kısa, orta ve uzun vade imkânları sunar. 5 yıldan uzun olan vadeler uzun, 12-60 ay arası olanlar orta ve 12 aya kadar olan vadeler de kısa olarak adlandırılır. 12 ay vade imkânı ödenmesi en kolay olan ihtiyaç kredisi olarak bilinmektedir.
Yargıtay bir kararında sözleşme ile kira bedellerinin sözleşme tarihinden itibaren üçer aylık dönemlerde ödenmesi gerekliliğini belirli vade olarak kabul etmiştir. Vadenin bağlandığı olayın vakti net olarak belirlenemiyorsa vade tarihi hesaplanamaz. Bu da vadenin niteliğini belirlenebilir olmaktan çıkarmaktadır.
Orta vadeli mevduatlar olarak bilinen aylık vadeli mevduat hesapları, hesabınızdaki paranın 32 gün boyunca değerlendirilmesini ve faizi ile birlikte anaparaya eklenerek birikiminizin büyümesini sağlayan hesaplardır.
Vadeli satılan bir malın peşin para karşılığında daha düşük bir bedelle geri satın alınmasını ifade eden terim.
Vade Sonu Her vade ayının son iş günü. Yurt içi piyasaların resmi tatil nedeniyle yarım gün olması durumunda vade sonu ve son işlem günü bir önceki iş günüdür. Vade Sonu Her vade ayının son iş günü. Yurt içi piyasaların resmi tatil nedeniyle yarım gün olması durumunda son işlem günü bir önceki iş günüdür.
Vade farkı ise borcun vadesinde ödenmediği tarihten itibaren başlamaktadır. Yargıtay'ın yerleşik uygulamasına göre vade farkı, mal bedelinin geç ödenmesi nedeniyle borçluya tanınan vade nedeniyle satış bedeline yapılan ilave olup, vade farkı ile birlikte satış bedeli oluşmaktadır.
Vadeli hesaplardan vade süresi boyunca para çekilemez; vade dolduğunda müşterinin onayı varsa vade yenilenir veya para hesaptan çekilebilir. Süresi dolmadan para çekilmek istendiğinde vade bozulmuş olur ve faiz kazancı ortadan kalkar. Vadeli hesap, şirketler için risksiz yatırım araçlarıdır.
Vadeli hesapta bulunan para; 1 ay, 3 ay, 6 ay ya da 1 yıl gibi belirli vadelerde belirlenen faiz oranı kadar getiri sağlar. Vade süresi uzadıkça faiz oranı, dolayısıyla da sağladığı getiri artar. Vadeli hesapta bulunan ana para miktarı ne kadar artarsa faiz kazancı da o kadar fazla olur.
Yatırılan paranın belirli bir süre içinde faiz getirisi sağladığı hesaba vadeli mevduat hesabı denir. Vadeli mevduat hesabına yatırdığınız anapara,1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirlediğiniz vadelerde faiz oranı sağlar.
3. İşletmeler vade farkını piyasada câri faiz oranlarına göre belirlemektedir. Vade farkıyla mal satın almak tüketici kredisiyle mal almak gibidir. Modern kanunlarda, ekonomi biliminde ve muhasebede vade sebebiyle konulan bu fark faiz kabul edilmektedir.
24 Ay Vade Ne Demek? 24 ay vade, çeşitli sebeplerle alınan banka kredisinin 24 ay içerisinde taksitler halinde ödenmesi anlamına gelir.
36 Ay Vade Ne Demek? 36 ay vade, taşıt, tüketici veya ihtiyaç için alınan banka kredisinin 36 ay içerisinde taksitler halinde ödenmesi anlamına gelir. Bu süreç içerisinde belirlenen faiz miktarı ve anaparanın tamamı geri ödenmelidir.
Vadeli Hesap Nedir? Vadeli hesap, içerisindeki mevduatın belirli vade süreleri dahilinde işlem gördüğü bir hesaptır. Aylık ya da yıllık olarak çeşitli vade seçenekleri sunulur ve istediğiniz vade süresini seçebilirsiniz. Seçtiğiniz vade süresi, faiz oranını ve buna bağlı olarak kazanacağınız getiriyi etkiler.
Daha iyi anlamak için İhtiyaç kredisi dendiği zaman başlıca, Evlilik, Tatil, Borç Birleştirme, Eğitim, Eşya Alım ve Bireysel İpotekli (konut kredisi hariç) kredilerin tamamı kastedilmektedir. Bu kredi türlerinin tamamına yani ihtiyaç kredilerine, en fazla 36 ay vade imkanı ile kredi kullandırabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri