Larenjit Nedenleri Bağırmak, şarkı söylemek ya da aşırı konuşmaktan kaynaklanan ses telleri de geçici zorlanma. Virüslerden kaynaklı enfeksiyonlar: Grip, corona, uçuk etkeni virüsler. Bakteriyel enfeksiyonlar. Mantar (Kandida) enfeksiyonları: Uzun süreli antibiyotik ve steroid tedavisi alan bireylerde görülebilir.
Ses kısıklığının meydana gelmesine, nörolojik sıkıntılar, psikolojik rahatsızlıklar, kalıtsal durumlar, hamilelik, kullanılan ilaç ve hormonlar, kötü huylu tümörler sebep olabilir. Ses kısıklığının en yaygın sebebi, akut larenjittir.
Seste meydana gelen anormal ton değişiklikleri sonucu genel bir durumdur. Ses kısılması sonucu; seste çatallaşma, ton değişimi ve sesin fısıltı şeklinde çıktığı görülmektedir. Ses tellerinde meydana gelen düzensizlik veya düşme tellerin uygun şekilde bir araya gelme işlevini bozarak, seste değişime neden olmaktadır.
Ses kısıklığı ile birlikte veya bağımsız olarak; ses değişiklikleri, nefes almada güçlük, kronik boğaz ağrısı, kulak ağrısı, kanlı öksürük, yutma ve yutkunma güçlüğü, boyun bölgesinde hissedilen yumrular / kitleler, kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Gırtlağın her noktasında ortaya çıkabilen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri, sesin kısılmasıdır. Ayrıca gırtlak kanseri, gırtlağın bu işlevlerini yerine getirmesinin önüne geçer. Dolayısıyla kişide ses kısıklığının yanı sıra rahatça yemek yiyememek ve nefes alamamak gibi ciddi sorunlar da ortaya çıkar.
Nedeni belli olmayan ses kısıklığı oluşması durumunda özellikle sigara içen hastaların en kısa zamanda KBB uzmanına başvurmaları gerekir. Aşırı bağırma sonrasında ya da gribal enfeksiyonlarda oluşan kısıklıklarda 4-5 günden sonra düzelme başlamaması durumunda muayene olmak uygun olur.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak: Ilık tuzlu su ile gargara, boğazdaki ağrı ve tahrişi hafifletmeye yardımcı olabilir. Solunan havayı nemlendirmek: Kuru hava solumak boğazdaki tahriş ve ses tellerindeki iltihabı daha kötü hale getirebilir.
Strese “dur” diyememek: Çağımızın önemli bir problemi olan stres de ses kısıklığına neden olan bir başka önemli etken. Stres, boyun ve ses tellerimizin hareketlerini kontrol eden kaslarda oluşan gerginlik sonucu sesin kısılmasına yol açabiliyor.
Ani ses kısıklığı yapan akut larenjitin en sık nedeni grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarıdır. Kronik larenjit ise sesin yanlış kullanımı, aşırı alkol tüketimi, duman ya da kimyasal gazların solunması gibi durumlar neticesinde ortaya çıkabilir.
Tiroidin çok büyük olduğunda ses tellerini etkileyerek ses kısıklığına da yol açabileceğini söyleyen Liv Hospital Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özgül Demet Özgil Yetkin “Ses kısıklığı bu belirtilerden biridir. Tiroid hastalıklarının tanısı hastayı iyi dinlemekten geçer.
Larenjit ses kısıklığının en sık görülen sebebini oluşturuyor ve çoğunlukla nezle, grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında ortaya çıkıyor. Bazen ateş ve boğaz ağrısıyla birlikte görülse de, çoğu zaman ağrısız bir ses kısıklığı olarak gelişiyor.
Çay ve kahve gibi içecekler ses tellerini zaman içinde yıpratır. Bu içecekler yerine doğal meyve suyu yahut bitki çayı içmeyi deneyin. Böylece sesinizin her zaman güzel ve net çıkmasını sağlarsınız.
Ses Tellerinde Nodül Belirtileri Nelerdir? Ses teli nodülünün belirtileri genellikle ses kısıklığı, seste değişiklik, sesin çatallı çıkması ve seste kabalaşmadır. Profesyonel ses kullanıcısı sesinin daha alçak perdeden çıktığını ya da sesinin normalden daha soluklu, cızırtılı, hışırtılı olduğunu ifade edebilir.
Larenjit; ses tellerinin aşırı kullanımı, tahriş olması ve viral bir enfeksiyon kaynaklı meydana gelir. Özellikle enfeksiyon durumuna ise soğuk algınlığı ve grip sebebiyet verir. Bu sebeple belirtileri grip belirtileriyle de benzerlik gösterir.
Evlerde tuz ve ılık suyla kolaylıkla gargara yapılabilir. Bir su bardağı ılık su ve yarım çay kaşığı tuzla hemen gargara yapılabilir. Çocuğun ses kısıklığına ne iyi gelir sorusu da bitkisel çözümlerle cevaplanabilir. Zencefil ve bal karışımı hem çocuklar hem de yetişkinler için rahatlatıcı bir etki sunar.
Bal ve limon ses kısıklığına, ses tellerinin kurumasına ve zedelenmeye iyi gelen iyileştirici bir yapıya sahiptir. Zencefil: Sesin kısılmasını engellemek için zencefil çayı içerisine bir kaşık bal ekleyip, karıştırarak içilebilir. Sarımsak: Gün içerisinde 2 diş sarımsak yemek ses tellerinin sağlığını korur.
Üst solunum yolu enfeksiyonları, reflü, yoğun sigara ve alkol kullanımı, sesin aşırı ve hor kullanımı sonucunda ses telinde gelişen iltihaplı tabloya larenjit denir. Larenjit ayrıca ses kısıklığı, boğaz ağrısı, boğazda takılma şikayetlerine de neden olur.
Ses kısıklığı 3 haftayı geçiyorsa ertelenmemesi gerekir, özellikle uzun süredir sigara içiyorsanız ve ses kısıklığınız varsa asla ertelemeyin. Ses kısıklığının larenjit, nodül ve polip gibi basit sebepleri olabileceği gibi gırtlak kanserlerinde de ilk bulgu ses kısıklığıdır.
İbrahim Saraçoğlu'nun ses kısıklığına iyi gelen kürü şöyledir: Birkaç tane kabuk tarçın bir bardak kaynamış suyu içine atılır ve 56 dakika kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Süzülen çaya bir tatlı kaşığı bal eklenir ve karıştırılır. Bir hafta boyunca hazırlanan kür tüketilir.
Enfeksiyon, alerji, reflü, psikojenik ses kısıklığı gibi durumlarda ilaç tedavisi verilir. Ses telinde oluşan nodül ve polibin tedavisinde, tek taraflı ses telinin çalışmadığı durumlarda, nörolojik ses kısıklıklarında, ses teli cerrahisi öncesinde ve sonrasında ses terapisinden fayda görülebilir.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Özetlemek gerekirse gırtlak ya da boğaz kanseri belirtileri arasında uzun süre devam eden öksürük, ses kısıklığı, nefes darlığı, yutma güçlüğü, boğaza yabancı cisim takılmış hissi bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri