Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Vadeli hesap açmak günah mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Vadeli hesap açmak günah mı?

Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Vadeli günah mı?

Alışverişlerde vade farkı caiz midir? Bir malın peşin olarak alınıp satılması caiz olduğu gibi, vadeli (veresiye) satışı da caizdir (Mevsılî, el-İhtiyâr, II, 15, 18). Vadeli satıştan doğan borç, anlaşmaya bağlı olarak vadesi geldiğinde tek seferde yahut taksitli olarak ödenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Vadeli yatırım günah mı?

"Faizli mevduat hesaplarına bilerek ve isteyerek para yatırmamalı" diyen Diyanet, "Bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

Faizli bankada hesap açtırmak caiz mi?

Böyle bir uygulama faiz değildir, caizdir. Ancak, vadesiz mevduat hesabına yatırılan paranın faiz gibi dinen meşru olmayan işlemlerde kullanılması da söz konusu olabileceğinden, bu hususta meşru seçenekler olduğu sürece, zorunluluk olmadıkça paranın böyle bir hesapta tutulması dinen uygun değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kur Korumalı Mevduat helal mi haram mı?

Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hyd.org.tr

Bankalarda açılan vadeli hesaplar dinen caiz mi? | Prof. Dr. Abdulaziz BAYINDIR

İlgili 34 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Vadeli mevduat neden haram?

Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz. Bu itibarla bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmak caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Bankaya vadeli para yatırmak günah mı?

Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz. Bu itibarla bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmak caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: evrensel.net

Bankaların verdiği faiz haram mı?

Her çeşit krediden alınan faiz kesin olarak haramdır. (2) Âl-i İmrân suresi 130. ayetinin işaret ettiği gibi, faizin azı da çoğu da haramdır. (3) Faizle borç vermek veya borç almak haramdır; ne zaruret ne de ihtiyaç bunu helâle dönüştürmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: marife.org

Faiz hangi durumda caiz olur?

Diyanet Ansiklopedisi'nin faiz maddesinde de böyle yazmaktadır. Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Faiz parası ne yapılmalı Diyanet?

Faizli kuruma para yatırmamalı, yardımcı ve destek olunmamalıdır. Ancak mecburen böyle bir durumda kalınırsa alınan faiz, menfaati şahsından uzak bir yere verilmeli; kitap alıp dağıtmak yahut gıda maddesi dışındaki ihtiyaçlara verip muhtaca intikal ettirmek gibi bir çare düşünülmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Diyanet işleri başkanı faiz helal dedi mi?

Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: diyanet.gov.tr

32 günlük en yüksek faiz veren banka hangisi?

Mevduat Faiz Oranları

28.09.2023 tarihinde 32 gün vadede en yüksek mevduat faiz oranını %41,00 ile DenizBank vermektedir. Bu faiz oranıyla 32 gün vadede 100.000 TL için net faiz kazancı 3.415 TL'dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hesapkurdu.com

Vadeli altın hesabı caiz mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bigpara.hurriyet.com.tr

Vadeli kredi helal mi?

Kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde peşin fiyata göre bir miktar fazla ücret ödenmesi caiz midir? Bir malı peşin olarak satmak caiz olduğu gibi vadeli ya da taksitle satmak da caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Faiz yiyen biri ne yapmalı?

Soru: Zamanında 15 bin lira kredi çekip 1.600 lira civarı faize bulaşan bunu ödemek zorunda olup harama bulaşan pişmanlık yaşayan bir insan bu günahına kefaret olarak ne yapabilir? el Cevab: Tevbe edilmelidir. Bir daha geri dönülmemelidir. Tevbe geri dönmemek üzere azmetmeyi içeren pişmanlık duygusudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.net

Faiz ile alınan mal haram olur mu?

Ancak, faizli kredi (borç) almış olmak, bu kredi ile satın alınan malları ve bu malların satılmasıyla elde edilecek olan parayı haram hâle getirmez. Diğer taraftan, tövbe etmekle ve bu günaha girmemekle beraber, hayır hasenat yapmak ve bol bol sadaka vermek güzel olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Faiz Allah affeder mi?

Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah, onu affeder.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mahfiegilmez.com

Peygamber efendimiz faiz için ne demiştir?

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) faiz yiyene, yedirene, faiz muamelesini yazan kimseye ve bu muamelenin şahitlerine lanet etti! ve: 'Onlar günahta eşittir! ' buyurdu.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Faiz yiyen annesiyle zina etmiş gibidir hadisi sahih mi?

İbn Mesud'dan rivayet edildiğine göre, Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdu: “Faiz yetmiş üç kısımdır / çeşittir. En hafifi kişinin annesiyle zina yapması gibidir…” Hakim bu hadisin sahih olduğunu belirtmiş, Zehebi de ona muvafakat etmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvalar.hgev.org.tr

Faiz yiyen ne olur?

Faiz yiyenler ancak şeytanın çarparak sersemlettiği kimse gibi kalkarlar. Bunun sebebi onların, “Alım satım da ancak faiz gibidir” demeleridir. Hâlbuki Allah alım satımı helâl, faizi ise haram kılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kuran.diyanet.gov.tr

Riba eşittir faiz midir?

Türkçede kullandığımız mânadaki faiz kelimesinin karşılığı, ribâ kelimesidir. Ribâ, lügatte, "çoğalma, artma ve büyüme" mânalarına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Kuranı Kerimde faiz kaç yerde geçer?

Kur'an'da sekiz yerde geçen ribâ kelimesi bu örfî anlamında kullanılmış, hadislerde de ribâ kavramına yeni bir boyut getirilerek literatürdeki vade faizi - fazlalık faizi (ribe'n-nesîe - ribe'l-fadl) veya borç faizi - alışveriş faizi (ribe'd-deyn - ribe'l-bey') şeklindeki ayırım ve adlandırmalara zemin hazırlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Türkiye'de faiz haram mı?

Oysa, Allah alışverişi helal, faizi ise haram kılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Faiz Kuranda nasıl geçer?

Bakara Suresi, 275. ayet: Faiz (riba) yiyenler, ancak şeytan çarpmış olanın kalkışı gibi, çarpılmış olmaktan başka (bir tarzda) kalkmazlar. Bu, onların: "Alım-satım da ancak faiz gibidir" demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alış-verişi helal, faizi haram kılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Diyanet işleri faiz haram mı?

“Faizin İslam'da kesin olarak haram kılındığı” yönünde fetva veren ve sık sık bu fetvasını yineleyen Diyanet, “faiz” sözcüğünü kullanmamak içinse “gecikme bedelleri” tanımını kullandı. Bu kalemde Diyanet'in 2022 geliri ise 677 bin 244 lira oldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cumhuriyet.com.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT