“Vadeli mevduat caiz değil” Daha önce faizli mevduata para yatırılmasının caiz olmadığını da açıklayan kurul, faiz oranının enflasyonun altında ya da üstünde olmasının faiz gerçeğini değiştirmeyeceğini, faizin de dinen haram olduğunu söylemişti.
Böyle bir uygulama faiz değildir, caizdir. Ancak, vadesiz mevduat hesabına yatırılan paranın faiz gibi dinen meşru olmayan işlemlerde kullanılması da söz konusu olabileceğinden, bu hususta meşru seçenekler olduğu sürece, zorunluluk olmadıkça paranın böyle bir hesapta tutulması dinen uygun değildir.
Müslüman başka birisinin malını ancak bir mal veya iş karşılığında alabilir. Hiçbir ekonomik değeri olmayan vade: zamandan dolayı bir kişinin parasını almak onu karşılıksız almak demektir. Bu yüzden dinimiz faizi başkasının malını haksız yere almak olarak tanımlamış ve haram kılmıştır.
Ziraat Katılım Danışma Komitesi ise verdiği icazet belgesi ile katılım bankalarının açtığı kur korumalı TL katılım hesaplarının İslam'a uygun olduğunu duyurmuştu.
Bankada vadeli hesapta bekleyen paranın aslı helal olduğu için bu para ile hacca gidilebilir. Ancak bu yolla elde edilen faiz gelirlerinin sevap beklemeksizin fakirlere veya hayır kurumlarına dağıtılması ve tövbe edilmesi gerekir.
İlgili 15 soru bulundu
Dâr-ül-harbde, yalnız kâfirlerden faiz alan bir bankaya para yatıran bir müslümanın, bu paranın faizini alması helal olur. Bu bankadan ödünç para alıp faiz verenlerin hepsi müslüman ise, bankaya yatırılan paranın faizini almak haram olur.
Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara “vadeli mevduat hesabı” denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır.
“Vadeli mevduat caiz değil”
Vadeli mevduat hesaplarından bir fazlalık herhangi bir şekilde elde edilmişse kişinin bu gelirleri kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu yakınları için kullanması caiz olmayıp sevap beklemeksizin ihtiyaç sahiplerine vermesi gerektiği vurgulanmıştı.
a- Faiz getirisi olan mevduatlar, bir çok faizli bankalarda uygulanır. Şüphesiz bu mevduatlar haram olan faizli borç kapsamına girer. İster bu mevduatlar istenildiği anda çekilebilsin ister vadeli hesapta olsun veya tasarruf hesapları olsun hüküm aynıdır. En iyisini Allah bilir.
1) Kur'an-ı Kerim'de faiz yer, zaman ve kişi ayırımı yapılmaksızın kesin olarak haram kılınmıştır.
Daha sonra nazil olan Bakara suresinin 275-281. ayetleriyle her türlü faiz kesinlikle haram kılınacaktır. Faizi kesinlikle yasaklayan bu ayetlerin mealleri şöyledir: “Faiz yiyenler, mahşerde ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların 'Alışveriş de faiz gibidir.
Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah, onu affeder.)
Bunun sebebi onların, 'Alım satım da ancak faiz gibidir' demeleridir. Hâlbuki Allah alım satımı helal, faizi ise haram kılmıştır. Artık kime Allah'tan bir öğüt erişir de faizciliği bırakırsa geçmişteki kendisinindir; durumunun takdiri ise Allah'a aittir.
Alışverişlerde vade farkı caiz midir? Bir malın peşin olarak alınıp satılması caiz olduğu gibi, vadeli (veresiye) satışı da caizdir (Mevsıli, el-İhtiyar, II, 15, 18). Vadeli satıştan doğan borç, anlaşmaya bağlı olarak vadesi geldiğinde tek seferde yahut taksitli olarak ödenebilir.
Haram olan promosyon parası sadaka olarak verilince karşı tarafa haram olmaz. KART PUANI İLE ALIŞVERİŞ Alışveriş yapılan kurum, kendi kâr payından hediye olarak puan verebilir. -Bankanın kazandığı faizden, kişinin kartına hediye diye verdiği puan kullanılamaz.
İslam'ın getirmiş olduğu genel finans, iktisat ve ticaret esaslarına aykırı olmamak kaydıyla kâr-zarar ortaklığı adı altında yürütülen kurumsal ya da bireysel ticari işlemlerde ve bu işlemler sonucunda elde edilen kârın katılımcılar arasında paylaşılmasında dinen bir sakınca yoktur.
Bu fazlalık alışverişte vade farkına girdiğinden, böyle bir muamele caizdir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, fıkıh âlimlerinin beyan ettiği ve vâde farkının cevazını gösteren hükümler, vâde farkını almayı tavsiye mahiyetinde değildir. Ancak, ticarî hayatın zaruretlerinden kaynaklanan bir hükümdür.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi.
"Kur korumalı TL katılma hesapları", karşılaşılan olağanüstü durum sebebiyle kamu yararı dikkate alınarak maslahat ilkesi çerçevesinde değerlendirildiğinden İslami Finans İlke ve Esasları'na uygun görülmüştür."
İslâm hukukunda faizin iki türü bulunmaktadır. Bunlardan biri “borç faizi” (ribe'd-düyûn), diğeri ise “alış-veriş faizi” (ribe'l-büyû) olarak isimlendirilir. Piyasada daha çok bilinen ve modern iktisatta da faiz olarak isimlendirilen riba, fıkıhta yalnızca borç faizine tekabül etmektedir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Şahıslar veya kurumlarla yapılacak faizli kredi işlemleri de bu kapsamdadır. Bu itibarla haram olan bir işlemi yapmak caiz olmadığı gibi ona aracılık yapmak ve destek olmak da caiz değildir (Mevsili, el-İhtiyar, II, 406).
Kuran'da faiz ile ilgili birçok ayet vardır. Bakara suresi 188, Bakara suresi 275, Bakara suresi 276, Bakara suresi 278, Bakara suresi 279, Ali İmran suresi 130, Nisa suresi 29, Nisa suresi 30, Nisa suresi 31, Nisa suresi 161 ve Rum suresi 39. Ayetler faizle ilgili ayetlerdir.
“Faizin İslam'da kesin olarak haram kılındığı” yönünde fetva veren ve sık sık bu fetvasını yineleyen Diyanet, “faiz” sözcüğünü kullanmamak içinse “gecikme bedelleri” tanımını kullandı. Bu kalemde Diyanet'in 2022 geliri ise 677 bin 244 lira oldu.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bir kişinin, malını faizli kredi kullanarak satın almak isteyen kişiye satması caiz midir? İslam'a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsakat 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir.
enflasyonun altında olsa bile faiz getirisi elde etmek aynı şekilde caiz değildir.20 Ayrıca enflasyon farkının akdin başında şart koşulmamasına ek olarak borçlanılan parayı har- cama imkânına sahip olmayı gerekli görenler de vardır.21 Buna göre akit kurulduktan sonra borçlu, aldığı parayı kullanma imkânına erişememişse ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri