Tüm bunlara alternatif olarak, su saflığı, suyun elektriği iletme veya direnç oluşturma özelliğinin tayini ile hızlı şekilde ölçülebilir. Çok saf su elektriği düşük şekilde iletir yani yüksek direnç oluşturur. Saf su hafif asidiktir ve distile su 5.8 pH değeri mertebesindedir.
Suyun iletkenliği suyun en önemli özelliklerinden biridir. Saf su molekülü elektrik geçirmez. Suda bulunan safsızlıklar çoğaldıkça suyun iletkenliği artar. Suyun iletkenliği ölçülerek suyun içindeki H2O olmayan çözünmüş mineral miktarı konusunda fikir edinilir.
Bir suyun içilebilir özelliğe sahip olması için 0-200 ppm arasındaki değerlere sahip olması gerekmektedir. Bu değer aralığında bulunmayan sular içilmek için uygun sular değildir. Suyun 500 ppm üzerinde bir değere sahip olması suda farklı tatların meydana gelmesine sebep olmaktadır.
TDS metre ile suyunuzun ne kadar temiz olduğunu, mevcut suyunuzun kalitesini, kirlilik oranını ölçebilirsiniz. TDS metre ile suyunuzun sertlik derecesini de ölçebilirsiniz. Su içerisinde TDS değeri ne kadar yüksek ise içerisinde o kadar çok yabancı madde bulunuyor demektir.
Saf suyun iletkenliği 0.055 mS/cm civarındadır.
İlgili 24 soru bulundu
0-50 ppm TDS değeri : Çözülmüş madde oranı en az olan değerdir ve saf sudur. 50-150 ppm TDS değeri : Hafif mineral içeriğine sahip, içme suyu için en uygun değerdir.
İletkenlik ölçüm cihazı suyun çerisine daldırılarak dijital ekrandan okuma yapılır. 6.7. Bu işlem 2 - 3 kere tekrarlanarak ölçüm yapılır. 6.8. Dijital ekrandaki değer suyun iletkenlik değerini gösterir.
Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bazı değerleri önerir. Bu önermelere göre TDS ölçümleri maksimum 500 mg/L (500 PPM) olmalıdır. Su alırken bu değerlerde olduğuna dikkat etmemiz gerekiyor. PH değeri ise genel olarak 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
TDS, İngilizce olarak Total Dissolved Solids anlamına gelmektedir. TDS kavramının Türkçe karşılığı ise sudaki çözünmüş katı madde miktarı demektir. TDS, su içerisinde çözünmüş ve gözle görülemeyecek olan mineral, metal, tuz ve benzeri maddeleri ifade etmek için kullanılır.
Suyun iletkenliği yüksekse kısa zamanda borularda Galvanik Korozyon başlar. Su iletkenliğinin çok yüksek olduğu durumlarda, yalnızca demir borular ile yapılmış su sisteminde, boruların değişik noktaları arasında dahi Galvanik Korozyon oluşur.
Distilasyon, su arıtma yöntemlerinden birisidir ve distile su cihazı ile gerçekleştirilir. Distile su cihazlarının genel çalışma prensibi, belli bir akış hızı ile ürüne gelen suyun kaynatılıp yoğunlaştırılması sonrasında damıtılarak saf su haline getirilmesine dayanır.
Suyunuzun sert olduğunu gösteren 4 işaret:
Giysileriniz, özellikle havlularınızın sertleşiyorsa, Duştan çıktığınızda saçlarınız karışıyor ve zor taranıyorsa, Duşakabinin ve de musluğunuzun üzerinde beyaz lekeler kalıyorsa, Su ısıtıcınızın dibinde beyaz kalıntılar görüyorsanız.
Kaynamış su saf değildir. Ancak kaynamış suyun buharı damıtıldığında belli oranda saf su elde edilmesi mümkündür. Suyun saf olup olmadığını dışarıdan bakarak anlamak mümkün değildir. Ancak saf su içildiğinde ağızda kalan yavan ve buruk tat, suyun saf olmadığının göstergeleri arasında yer alır.
Yapısında kendinden başka madde bulunmayan ve özellikleri her noktasında eşit olan maddeler saf madde kabul edilmektedir. Bu özellikler dikkate alındığında içme suyunun saf özellikte olduğu ortaya çıkmaktadır.
Damıtılmış su, en saf sudur ancak en sağlıklı su değildir. Çünkü damıtma işlemi ile zararlı kirleticileri uzaklaştırırken sudaki doğal mineraller ve elektrolitlerde uzaklaştırılmış (yaklaşık %99.9) olur.
Musluk veya şebeke sularından elde edilen sulardan, arıtma sistemlerinden elde edilen sulardan içme ve kullanma suyu analizi için numune alır. Alınan numune ile analiz yapılır. Su analizi laboratuvarları, numune suların incelendiği ve içeriğindeki maddelerin tespitinin yapıldığı laboratuvarlardır.
Hidrojen iyonları fazla olduğunda su asidik hale gelir ve pH değeri 7'den azdır. Tersi durumda, yani hidroksit iyonlarının konsantrasyonları fazla olduğunda suyun pH değeri 7'nin üzerinde çıkar. Sağlıklı ve kaliteli içme suyunun pH değerinin 6.5 ila 9,0 arasında olması beklenir.
Ancak içme sularında ve kaynak sularında bu değer farklılık gösterir. Kaynak suları için en ideal pH değerinin 6,5 ile 8,5 aralığında olması gerekirken içme sularında bu değer 7,2 ve 8,5 olarak şekillenir. İçme suyunun ideal olmasında pH değerinin yanı sıra sertlik derecesi de büyük önem taşır.
17-60 TDS değeri az sert su (1. sınıf su) 60-120 TDS değeri orta sert su (2. sınıf su yani şebeke suyu) 120-180 TDS değeri sert su (3. sınıf su yani içilmez su)
Su Ölçümü İçin TDS Metre
TDS değeri, su içinde çözünmüş katıların toplam değerini verir.
Yapılan araştırmalardaki güncel verilere göre; 7.2 ve 8.5 pH aralığındaki su normal değeridir ve Türk standartlarına göre sağlıklı kabul edilir. Düşük pH içeren su ve çok yüksek ölçülen su tüketime uygun değildir. Eğer mide probleminiz varsa; düşük pH değerine sahip suyu içmeniz hastalığı tetiklemektedir.
Eskiden arıtılmış içme suyunun en sık tercih edilen şekliyken çeşitli yöntemlerin geliştirilmesi ile arıtma suları mineraller içerikleri korunarak hazırlanmaya başlanmıştır. Tadı ve kokusu yoktur, iletkenlik özelliği çeşme sularına oranla çok daha düşüktür. Saf su içerisinde kireç de bulunmaz.
Plastik üretiminde, soğutma sistemlerinde, ilaç üretimlerinde, araçların akülerinde, ütülerde ve birçok alanda saf su kullanılmaktadır. Canlılar kesinlikle saf su tüketmemelilerdir. Saf su tüketimi tüm sindirim sistemini bozmakla beraber aynı zamanda vücudumuzun elektroliz dengesiyle oynamaktadır.
saf su iletkenliği kaç olmalı? saf su iletkenliği kaç olmalı, Saf Su iletkenliği 0-10 mikro simens aralığında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri