Hukuki ve teknik anlamda vade ya da ecel ise, bir borcun ifa zamanını, ödeme gününü, yani verilen mehilin son gününü ifade eder. Bu anlamda 'bir borcun vadesi' denildiğinde, borcun ödenebileceği son gün ifade edilir. (Örn: 'Bu borcun vadesi geldi. ')
1) İfa Zamanı ve Vade Kavramı
Her borç için ifa zamanı mutlaka vardır, vade ise tarafların belirlediği bir ifa zamanıdır. Borcun ifası için vade kararlaştırılması, borcun doğumu anı ile ifa zamanının birbirinden ayrılması anlamına gelir.
Borcun ödenmesi için tarafınıza verilen süreye de vade adı verilir. Finansal açıdan bakıldığında vade değeri, belirli miktardaki paranın süre sonunda getireceği tutar anlamını taşır. Bankalar tarafından hizmete sunulan vadeli hesapta bekletilen paranın üzerine her ay belirli oranda faiz eklenir.
Vadeli satılan bir malın peşin para karşılığında daha düşük bir bedelle geri satın alınmasını ifade eden terim.
Vade tarihi, alınmış olan bir borcun ödeneceği son tarihi ifade eder. Örneğin 6 aylık vade ile alınmış bir kredinin aylık vadeleri her ayın 28'ine sabitlenmiş olabilir. Vade tarihi bu bağlamda “vadesi gelmiş borç” ifadesi ile de kullanılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Faizin hesaba geçmesi doğrultusunda talimat verdiyseniz, vadeli mevduatın vadesi dolduktan sonra, istediğiniz zaman işleyen faizi çekebilirsiniz. Bu para çekme işlemi, ana paranıza içinde bulunulan dönemde faiz işlemesini engellemez. Vade sonunda para çekmeniz durumunda faiz kaybınız olmayacaktır.
Hukuki ve teknik anlamda vade ya da ecel ise, bir borcun ifa zamanını, ödeme gününü, yani verilen mehilin son gününü ifade eder. Bu anlamda 'bir borcun vadesi' denildiğinde, borcun ödenebileceği son gün ifade edilir. (Örn: 'Bu borcun vadesi geldi. ') Borcun vadesi uzadıkça genellikle faiz de artmaktadır.
Tüketici kredilerinde vade, bankadan alınan borcun ödenmesi için finans kuruluşu tarafından tanınan süre olarak tanımlanır. Borçlu birey, belirtilen süre boyunca düzenli olarak bankaya ödeme yapar. Kredi vadesi, finans kuruluşundan talep edilen toplam tutara bağlı olarak farklılık gösterir.
12 Ay Vade Ne Demek? Bankalar tüketicilere kısa, orta ve uzun vade imkânları sunar. 5 yıldan uzun olan vadeler uzun, 12-60 ay arası olanlar orta ve 12 aya kadar olan vadeler de kısa olarak adlandırılır. 12 ay vade imkânı ödenmesi en kolay olan ihtiyaç kredisi olarak bilinmektedir.
Vadesi gelmek (yetmek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Ömrü sona ermek, eceli gelmek, ölmek. 2. Süresi dolmak, ödeme zamanı gelmek.
Tüketicinin borcunu ödememesi halinde ise kredi veren, tüketiciyi temerrüde düşürebilecek olup aynı zamanda sözleşmeden doğan aynen ifa ve temerrüt (gecikme) faizi talep edebilecektir.
Temerrüt, halen ifası mümkün olan ve muaccel bir borcun ifasında gecikme anlamına gelmektedir. Hatırlatmak gerekir ki bazen borcun ifası, ifa zamanının geçmesinden sonra mümkün olmamaktadır. Bu durumda ifada gecikme artık borçlu temerrüdüne yol açmaz; ifa imkânsızlığı söz konusu olur ve temerrüt hükümleri uygulanmaz.
3. İşletmeler vade farkını piyasada câri faiz oranlarına göre belirlemektedir. Vade farkıyla mal satın almak tüketici kredisiyle mal almak gibidir. Modern kanunlarda, ekonomi biliminde ve muhasebede vade sebebiyle konulan bu fark faiz kabul edilmektedir.
Eğer bir firma herkese aynı 60 gün vadeyi veriyorsa, o 60 gün içinde önceki 60 gün içinde yapmadığı bir şeyi yapıyor olmalı.
Dolayısıyla, vade farkı istemi faiz niteliğinde olmayıp, geç ödemeden doğan fiyat farkıdır. Temerrüt faizi ise, borçlunun ifası mümkün ve muaccel olan bir borcu zamanında ifa etmemesi ile birlikte, gecikmiş duruma düşmesi halinde talep edilebilen bir faiz çeşididir.
24 Ay Vade Ne Demek? 24 ay vade, çeşitli sebeplerle alınan banka kredisinin 24 ay içerisinde taksitler halinde ödenmesi anlamına gelir.
Kredi vadesi, borcun ödenmesi için tanınan süre demektir. Borçlu bu süre boyunca düzenli ödemeler yapar. Bu sebeple düzenli ödeme yapabilmek için kredi başvurusu yaparken ödeme gücüne bakılması gerekir.
Vade bitimi, işlemin tam olarak kapatılacağı zamandır.
Yatırılan paranın belirli bir süre içinde faiz getirisi sağladığı hesaba vadeli mevduat hesabı denir. Vadeli mevduat hesabına yatırdığınız anapara,1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirlediğiniz vadelerde faiz oranı sağlar.
Vadeli hesap, yatırılan paranın belirli bir zaman içinde faiz getirisi sağladığı bir mevduat hesabı çeşididir. Vadeli hesapta, hesaba yatırılan ana para; 1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirli periyotlarda belirlenen faiz oranı kadar getiri sağlar.
Kredi tutarı 100.000 TL üzerinde olan krediler için vade 12 ay ile, 50.000 TL – 100.000 TL'ye kadar (100.000 TL dahil) olan krediler için vade 24 ay ile sınırlı olup 50.000 TL ve altındaki kredilerde azami 36 ay olarak uygulanmaktadır.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Genç Çiftçi Kredisi ile 1.000.000 TL'ye Kadar Kredi
Faizsiz ve 2 yıl anapara ödemesiz olan Genç Çiftçi Kredisi, gençlerin 1.000.000 TL'ye kadar kredi kullanabilmelerine olanak tanıyor. Bu çerçevede kredi için gerekli harcama kalemlerini de bilmek gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri