Vaizlerin dört yılık dini yükseköğrenim mezunu olmaları ve 2020'deki Kamu Personel Seçme Sınavı'nın KPSSP124 puan türünden en az 60 puan almaları şartları aranacak. İşte, vaiz alımı başvuru detayları... KPSSP124 puan türüne göre, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde 265 vaiz istihdam edilecek.
MADDE 7– (1) Vaizlik giriş sınavına başvuracaklar için; a) Dört yıllık dinî yüksek öğrenim mezunu olmak. b)İhtisas kursunu başarı ile bitirmiş olmak.
ilahiyat fakültesi mezunu olmak. öğreticiliği ve imam-hatiplik için; en az imam-hatip lisesi mezunu olmak. sahip en az lise/dengi okul mezunu olmak.
Diyanet, taşra teşkilatında münhal bulunan sözleşmeli pozisyonlara sözlü sınav sonucuna göre vaiz alımı yapacak. Başvuru yapacak adayların 4 yıllık dini yükseköğretim mezunu olmaları ve KPSS'den en az 60 puan almış olmaları gerekiyor.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT), ÖSYM tarafından her iki yılda bir düzenli olarak yapılan bir sınavdır. Sınav, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın belirlediği konu başlıklarından oluşur ve sınavda başarılı olanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın çeşitli kadrolarında görev almak için uygun hale gelirler.
İlgili 26 soru bulundu
Vaizler, genellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı camilerde görev yaparlar ve maaşları da buna göre belirlenir. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı bir camide görev yapan vaizin, deneyimine ve unvanına göre değişmekle birlikte, brüt aylık maaşı genellikle 19.000 TL ile 25.000 TL arasında değişebilir.
Nasıl Vaiz Olunur? Vaiz olmanın şartları imam ve müezzin olmakla aynıdır. İmam hatip lisesi mezunu veya ilahiyat fakültesi mezunu olan, KPSS ve DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi) sınavlarından geçerli puanları alan ve sözlü sınavda başarılı olan kişiler vaiz olabilir.
Kuruma alınacak olan 2 bin 450 personel için en az 50 KPSS puan şartı bulunuyor. Başvurular e Devlet üzerinden Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'Kurum Dışı Sınav Girişi' ekranından gerçekleştirilecek.
Kuran kursu hocası olmak için 4 yıl imam hatip lisesinde eğitim alınmalıdır. İmam hatip lisesinden mezun olmayan kişiler ise 2 ya da 4 yıl boyunca İlahiyat alanında eğitim aldıktan sonra Kuran kursu öğreticisi olabilir.
Camiler için Diyanet İşleri Başkanlığı vaiz (mesleki lisansiyer) ile imam (mesleki lisansiyer olmayan lisans mezunu) görevlendirmekte olup caminin bulunduğu mahallenin nüfusu ne kadar fazla ise camide görev yapmakta personel sayısı da o kadar artmaktadır.
633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik öngören Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe girdi ve Kuran kurslarına katılımdaki yaş sınırı kaldırıldı
Ancak bunun yanında YGS veya LYS'ye girmeden sadece DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi) sınavına girerek bazı meslekleri edinmeleri de mümkündür. Bu sınavda başarılı olanlar imam, müezzin; Kuran Kursu hocası veya vaize olabilmektedirler. Görüldüğü gibi artık imam hatiplerin önünde herhangi bir engel kalmamıştır.
1. Müracaatlar, başvuru şartlarını taşıyan adayların bizzat kendileri tarafından 28.03.202211.04.2022 (saat 23:59) tarihleri arasında "sinav.diyanet.gov.tr" adresi üzerinden yapılacaktır.
Vaizler, İslam dini veya diğer dinlerin inanç ve ibadetlerini öğreten ve bu konuda toplumu bilgilendiren kişilerdir. Vaizler, camilerde, dini toplantılarda veya halka açık diğer etkinliklerde konuşma yaparak, dinin öğretilerini aktarırlar ve insanlara rehberlik ederler.
Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, Diyanet İşleri Başkanlığının, Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarına ilk defa, açıktan veya sözleşmeli atanacaklarda aradığı puanın elde edilmesini sağlayan bir sınavdır.
Diyanet kadrolarında, 'din hizmetleri' adı altında sınıflandırılan personelin sayısı 95 bin 87 ile ifade edilirken bölümlere göre bu sayı şu şekilde: ► İmam: 60 bin 808, ► Müezzin-kayyım: 12 bin 28, ► Vaiz ve cezaevi vaizi: 2 bin 624.
Vaiz olabilmek için 4 yıllık dini öğrenimini tamamlamış olmak gerekir. Yani ilahiyat önlisans yada imam hatip çıkışlı olmak vazilik için yeterli değildir. Bununla beraber vaizlik için en az iki yıl diyanetin bünyesinde çalışmış olmak gerekmektedir.
2023 Ocak ayı memur zammı ile imam-hatip emekli memur maaşları 7 bin 476 TL'den 10 bin 513 TL'ye yükselmişti. Temmuz zammı ile birlikte imam maaşları 12.358 TL'ye yükseldi.
2022 yılında geçerli olacak minimum imam, müezzin ve vaiz maaşları şöyle oldu: İmam/hatip maaşı 4.762 liradan 6 bin 214,41 liraya yükseldi. Vaiz maaşı 5.016 liradan 6 bin 545.88 liraya yükseldi.
2023 yılı itibari ile 13 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Vali maaşları 23210 TL'dir. En düşük Vali maaşı 18570 TL iken, en yüksek Vali maaşı 49980 TL'dir.
eleman.net verilerine göre, Etüt Öğretmeni 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Etüt Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 11.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.436 TL maaş alıyordu.
İşte 2023 Temmuz zammıyla yeni imam, vaiz ve müezzin maaşları... Emekli ve memur maaşlarında kritik veri Haziran ayı enflasyon verisi açıklandı. Ocak ayı memur zammı ile imam-hatip emekli memur maaşları 10 bin 513 TL'ye yükseltilmişti. Vaiz maaşları ise 12 bin 400 olarak belirlenmişti.
Adından da Anlaşılacağı üzere Fahri görev aynı zamanda gönüllü görev olarak ifade edilir. Ancak bu gönüllü görev onursal bir yapıya sahiptir. Yani verilecek olan o göreve layık olan kişiler için kullanılan bir ifade olarak öne çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri