Kıl dönmesi genellikle cerrahi yöntemlerle çözüme kavuşur. Bunun için mutlaka uzman hekimin yardımı gereklidir. Ancak kıl batması hijyene dikkat edilmesi ile kısa sürede ortadan kalkabilir. Kıl dönmesinin iyileşme süreci uzundur.
Bölgeyi ılık suya batırın veya birkaç dakika boyunca ılık bir havlu bastırın. Dönen kılın cildin yüzeyinden dışarı çıkmasını engelleyebilecek ölü cilt hücrelerini temizlemek için eksfoliasyon yapmayı deneyin. Kuru cildin iyileşmesini sağlamak ve ölü cilt hücrelerini temizlemek için yağsız bir nemlendirici kullanın.
Kıl Dönmesi Nasıl Geçer? Kıl dönmesinin iyileşmesi çoğunlukla kendiliğinden olur. Herhangi bir cerrahi müdahale veya ilaç kullanılmasına gerek duyulmaz. Ancak bazı durumlarda doktorlar ölü deri hücrelerinin atılmasına yardımcı olması açısından birtakım ilaçlar önerebilirler.
Evde kıl dönmesinin tedavisi yapılamaz. Ev içerisinde kılları çıkarmak amacıyla yapılacak bilinçsizce uygulamalar hastalığın biraz daha ilerlemesine ve daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.
Kıl dönmesi, daha çok erkeklerde ve kuyruk sokumu bölgesinde meydana gelen bir cilt rahatsızlığıdır. Vücutta sırt, ense, saç derisi gibi bölgelerden dökülen tüy ve kılların gözenek ya da boşluklardan derinin içine gömülmesi ve burada birikerek kistik bir yapı oluşturması sonucu oluşur.
İlgili 42 soru bulundu
Kıl dönmesin bazen sivilceyi andırabilir. Hastaların bazıları bazen apseyi kendileri patlatabilir. Ancak kıl dönmesi apsesinin patlatılması sorunu çözmemektedir. Kıl dönmesi kistlerinin, irinin yanı sıra saç ve diğer döküntülerle dolu olduğunu ve sıkarak her şeyin çıkarılamayacağı bilinmelidir.
Kıl dönmesi bitkisel yollarla tedavi edilebilir: Kıl dönmesi sorunu cerrahi tedavi ve lazer yöntemi ile tedavi edilebilir. Bitkisel tedavilere sonuç veren bir hastalık değildir.
Kıl dönmesi rahatsızlığı tespit edilen kişilerin alabileceği en etkili tedavi cerrahidir. İlaçla tedavi mümkün değildir.
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir. Bir zararı yoktur ancak sanıldığı kadar avantajı da yoktur.
Kıl dönmesi ne kadar zamanda iyileşir? Kıl dönmesinin tedavisi cerrahi ve lazer yöntemi ile sağlanmaktadır. Lazer yöntemi cerrahi tedaviye nazaran hastalara avantaj olmakta ve iyileşme süreçlerini de en aza indirmektedir. Sonuç olarak kıl dönmesi iyileşme süreci 7-12 gün arasıdır.
Genital Bölgede Kıl Dönmesi: Genital bölgede kıl dönmesi, kılların cilt altına doğru büyümesi ve bu nedenle kıl folikülünün iltihaplanmasına yol açan bir cilt sorunudur. Genital bölgede kıl dönmesi, sık tüy alma veya cilt tahrişi nedeniyle sıklıkla meydana gelir.
Kıl dönmesi için birçok farklı tedavi mevcuttur: Cımbızla alınabilir (ancak bu acı verici olabilir) veya döndürülebilir bir tıbbi cihazla yerinden çıkarılabilir. Kronik olarak kıl dönmesi yaşayan bazı kişiler, kıl büyümesini tamamen önlemek için lazer tedavisi veya elektroliz kullanmaktadırlar.
Kıl dönmesi tedavisi için ne yapılmalı? Öncelikle kıl dönmesine bağlı olarak gelişen apse bölgeden boşaltılarak uzaklaştırılır. Ardından kılın sardığı kısım ameliyatla alınır. Tamamen boşalan bölge için yaklaşık olarak 1 ila 2 ay arasında tedavi uygulanır.
Kıl kökünün sürtünme ya da basıya bağlı olarak hasarlanması sonrasında o bölgede mikroorganizmaların çoğalarak iltihap oluşturmalarına bağlı gelişir. En sık boyun, kasıklar, sakal bölgesi ve genital bölgede görülür. Sıklıkla etken bakterilerdir, bununla birlikte mantarlar ve virüsler de folikülit yapabilir.
Kıl kökü iltihabı (Folikülit) genellikle tıbbi tedavi olmaksızın geçer. Sıcak kompresler ve kaşıntı önleyici kremler gibi kişisel bakım önlemleri, belirti ve semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Kıl dönmesi için hangi doktora/bölüme gidilir? Kıl dönmesi sorunu kendi kendine iyileşme sağlayabilen bir hastalık olmayıp mutlaka cerrahi tedavi gerektiren bir cilt rahatsızlığıdır. Kıl dönmesi şikâyeti yaşatan hastalar genel cerrahi bölümlerine başvurmalıdır.
Kıl Dönmesi Nasıl Anlaşılır? Kıl dönmesi kalça arasında birikip o alanda kaşıntı ve şişlik gibi şikayetlerle doktora başvurulmasıyla anlaşılabilir. Bu alanda deneyimli bir hekim tarafından yapılan anal muayene sonrasında kıl dönmesi tanısı kesin olarak konulabiliyor.
Fenol Tedavisi: Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinde en başarılı ve en çok başvurulan yöntemlerden biri fenol tedavisidir. Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır.
Merhabalar, batık kıl sorunundan kurtulmak için en ideal yöntem lazer epilasyondur. Batık kıl, kılın derinin dışına çıkamayıp derinin içerisinde uzaması durumudur. Lazer epilasyonda hedef kıl köküdür.
Kişi iç çamaşırlarını düzenli olarak değiştirmeli ve kuyruk sokumu ıslak ve nemli bırakılmamalıdır. Vücuttaki kıl oranları fazla olan kişiler kıl dönmesini engellemek için tüy dökücü kremler kullanabilir veya lazer epilasyon tedavisini tercih edebilirler.
Kıl Dönmesi Ameliyatsız Nasıl Geçer? ilaçlar ile yapılabilmektedir. Lakin iltihaplı kıl dönmesinde kıllar içinde bulunduğu için müdahale edilmesi gerekebilmektedir. Kıl dönmesinin ameliyatsız tedavi yöntemleri uygun hastalarda uygulanır.
Kıl kökü iltihabı genellikle antibiyotikler ile tedavi edilir. Şiddetli durumlarda, doktorlar apseyi drenaj yaparak iltihabın çıkmasını sağlayabilirler. Kıl dönmesi genellikle cerrahi olarak tedavi edilir.
Kıl dönmesi apsesi durumunda halk arasında kara merhem diye bilinen pomadın (ham petrol özelliğindeki karışımın sülfürik asit ile muamele edilerek suda çözünür hale getirilmiş şekli) sürülmesinin etkili olduğu ancak soruna geçici bir çözüm ürettiği bilinmektedir.
Tedavi edilmez ve bekletilirse kişilerde oluşturacağı zararlar şunlardır; Kaşıntı ve koku şikayetlerinde ki durum artış gösterir. Var olan apse giderek şiddetini arttırır. Bölgede bulunan pilonidal sinüslerin sayısı artarak yeni hastalık odakları oluşturabilir.
Akalın, “Kıl dönmesi tedavi edilmezse bölgede bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Bunun dışında kalıcı yaralar ve cilt kararması oluşabilir. Ayrıca bazı durumlarda kıl dönmesi hastaya çok fazla ağrı verir ve hasta oturmakta ya da yürümekte güçlük geçer. Bu gibi durumlarda acil müdahale gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri