Rahim ağzı kanseri tarama testleri olan yüksek riskli HPV taramasının pozitif çıkması ya da smear testi denilen vajinal sürüntüde anormallikler saptanması sonrası “kolposkop” denen rahim ağzını büyüterek gösteren aletlerle değişiklikler fark edilebilir, kesin tanı ise şüpheli bölgeden alınan biyopsi ile konulabilir.
Başta rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılan smear testi ayrıca rahim iç zarı ( endometrium ) kanserinin de erken teşhisine yardımcı olabilir.
Pap smear olarak da bilinen smear testi, rahim ağzı kanserini erken evrede fark etmek için yapılan bir tarama testidir. Erken evrede fark edilen kanserin tedavi edilme oranı yüksek olduğu için hastanın sağlığı ve yaşam kalitesi bu durumdan pozitif bir şekilde etkilenir.
Vajinal kanser nasıl teşhis edilir? Doktorunuz belirtilerinizi sorarak muayenenize başlayacaktır. Daha sonra büyük olasılıkla size bir pelvik muayene , bir Pap testi ve bir vajinal biyopsi dahil olmak üzere birkaç test verilecektir . Bunların hepsi doktorunuzun ofisinde yapılabilir.
HPV smear testinde çıkar mı? HPV, Pap smear testinde çıkmamaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
HPV enfeksiyonu genellikle herhangi bir belirti vermez. HPV'nin siğil yapan tipleri genellikle genital siğil şeklinde belirti vermektedir. Diğer tipleri ise sadece Pap- smear testinde hücresel değişiklikler ve HPV testi ile saptanır.
HPV virüsünün tanı ve teşhis yöntemleri nelerdir? Jinekolojik muayene sırasında saptanan siğillerden parça veya böyle bir lezyon yok ise vajinal ya da servikal akıntıdan sürüntü alınması ve alınan örneklerde HPV virüsüne ait DNA'ların incelenmesi ile teşhisi konulabilir.
Rahim ağzı kanseri tanısı ileri evrede jinekolojik muayene, erken evrede ise tarama testleri olan yüksek riskli HPV DNA testinde pozitiflik saptanması veya smear testinde anormallik saptanması sonucu yapılan kolposkopik inceleme ve biyopsiler ile konulabilmektedir.
Smear testi pozitif çıkarsa bu şu anlama gelir. Yapılan incelemede kanser öncüsü ya da kansere ilerleyebilecek anormal hücresel değişiklikler görülmüştür. Ancak bu anormal hücreler bazen yoğun enfeksiyonu olanlarda da görülebilmektedir. Bunun ayrımının iyi yapılması gereklidir.
Genital siğiller deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halindedir. Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir. Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmez. Kaşıntı yapabilir ya da cinsel ilişki sırasında kanamaya yol açabilirler.
Anormal hücrelerin kaynağını ve önemini belirlemek için daha fazla test gereklidir. Skuamöz hücreli kanser veya adenokarsinom hücreleri. Bu sonuç, Pap smear için toplanan hücrelerin o kadar anormal göründüğü anlamına gelir ki, patolog bir kanserin varlığından neredeyse emin olur.
Smear testi sonucunun değerlendirilmesi
Normal smear sonucu: Tespit edilen hücreler rahim ağzında olması gereken hücrelerdir. Sonuç negatif olarak da değerlendirilir. Yani rahim ağzında sorun oluşturacak bir değişiklik olmamasıdır. Bir sonraki test zamanı doktorunuzun size uygun olan olarak söylediği dönemdir.
Kanser tanısında kullanılan görüntüleme testleri; bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, kemik sintigrafisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG), pozitron emisyon tomografi (PET) taraması, ultrason ve röntgen ve diğer yöntemleri içerir.
Rahim kanserinin teşhisinde kullanılan yöntemler arasında Pap smear testi, biyopsi, ultrason ve MRI gibi görüntüleme testleri yer almaktadır.
Test sonrası cinsel yaşam spor dahil tamamen normal yaşama devam edilebilir. Herhangi bir kısıtlama yapılmasına gerek yoktur. Belirtilen süre sonunda mutlaka smear sonucu takip edilmeli, sonucun doktor tarafından değerlendirildiğinden emin olunmalıdır.
Sonuçlar genellikle 2 - 5 gün içerisinde çıkar. Smear testi yapılması için en uygun zaman adet bittikten sonra 3 - 10 günler arasıdır. Test yapılmadan 3 gün önceden itibaren vaginal fitil yada duş kullanılmamış olması ve cinsel ilişkiye girilmemiş olması gereklidir.
Smear testi öncesinde cinsel ilişkiye girilmesinin test sonucu üzerinde herhangi bir etkisi bulunmaz. Cinsel birliktelik esnasında kullanılan kondom, kayganlaştırıcı veya krem gibi ürünler, test sonucunda herhangi bir hataya neden olmaz. Tarama testleri yapılacağı dönem regl kanaması yaşamıyor olmanız tercih sebebidir.
Bu testin sonuçları uzun sürmez. Ancak testin yapıldığı kurumun sistemi özelinde farklılık gösterebilir. Bu nedenle “Smear testi sonucu kaç günde çıkar?” sorusu genel olarak 2-3 gün şeklinde yanıtlanabilir.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
HPV, rahim ağzındaki hücrelerde değişikliklere yol açarak rahim ağzı kanserine neden olmaktadır. Rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edildiğinde başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. HPV aynı zamanda ender de olsa vulva, vajen, anüs, ağız ve yutak kanserine de yol açabilir.
Hpv pozitif demek kanser demek değildir.
Yıllık takiplerde düzelme saptanır ve HPV kaybolursa kişi yeniden beş yıllık takiplere geçer.
Siğiller ağrısız olabilir, ancak bazen kaşıntıya, rahatsızlığa veya kanamaya da neden olabilir. Anormal Vajinal Kanama: HPV'nin bazı tipleri, kadınlarda anormal vajinal kanamaya yol açabilir. Bu kanamalar, adet dönemi dışında veya cinsel ilişki sırasında ortaya çıkabilir ve HPV enfeksiyonunu düşündürebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri