Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır. Normalde ergenliğin kızlardaki ilk belirtisi meme dokusunun büyümesidir. Bunu takiben genital bölge ve koltuk altı tüylenmesi görülür. Nihayetinde ilk adet kanamasının başlamasıyla da tamamlanmaya doğru gider.
Her erken gelişim erken ergenlik anlamına gelmez
Kızlarda 8 yaşından önce meme büyümesi ve kıllanma olması, yine erkeklerde 9 yaşından önce testis büyümesi ve kıllanma başlaması erkendir. Ancak her erken gelişim gerçek erken ergenlik olduğu anlamına gelmez.
Ergenlik döneminde cinsel organların da büyür ve değişir. Dış kısımlar (vulva) iki çift “dudakla” örtülür. Dış dudaklar tüylü olur; içteki daha küçük dudaklar tüysüzdür. Bunların boyları biraz büyür.
Kız ya da erkek çocukta 8 yaşından önce tüylenme olmaması gerekir, bu duruma erken tüylenme diyoruz. Bu çocukların böbreküstü bezlerinin hastalıkları açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Erken tüylenme ayrıca yaşına göre kilo fazlası olan ya da şişman çocuklarda insülin direncine bağlı olarak da gelişebilir.
Genital bölge ve koltuk altında 13 yaşından itibaren tüyler çıkmaya başlamaktadır. Kol ve bacaklarda çıkan tüyler ise 15 yaşında daha yoğunlaşmaktadır. Erkeklerde 8-9 ila 12-15 yaşları arasında tüylenme problemleri yaşanmaya başlamaktadır. Tüylenme için geliştirilen birbirinden farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Kız çocuğunun adet görmeye başlaması ile ergenlik tamamlanır. Ergenliğin başlangıcı, kızlarda memelerde tomurcuklanma ve büyümenin başlamasıdır. Memede büyüme bazen tek taraflı başlar, diğer meme daha sonra buna eşlik eder. Ancak genellikle her iki meme de birlikte büyümeye başlar.
Bacaklar, bilekten yukarıya doğru nazikçe tıraş edilmelidir Koltuk altları, aşağı, yana ve yukarı olmak üzere gereken her yönde tıraş edilmelidir. Bikini Bölgesi, önce tüylerin uzama yönüne doğru tıraş edin; ardından daha yakın bir tıraş için tekrar tıraş kremi sürüp ters yöne gidebilirsiniz.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Kız çocuklarında 8 yaşından önce ve de özellikle 6 yaş civarında da meme büyümeleri gözlenebilir. Eğer meme büyümesi ile birlikte hızlı boy uzaması, kemik yaşının ilerlemesi varsa bu kız çocukları erken ergenlik yönünden araştırılmalıdır. Bu kızlarda ergenliğe girilmesine neden olan hormonlar erken salgılanmaktadır.
İlk adet yani menarşın ortalama yaşı 12,5'dur ancak 10–14 yaşları arasında da ilk adet görülebilir. İlk adet yaşı sosyoekonomik durumun iyileşmesi, beslenme durumunun düzelmesi gibi nedenlerle daha erkene çekilmiştir.
Ergenlik döneminde cinsel uyarılabilirliğin, cinsellikle ilgili konulara ilginin artması ve hatta cinsel ilişki isteğinin oluşması doğaldır. Ancak ergen, fiziksel açıdan olgunlaştığı için cinsel ilişki için hazır hale gelmez, aynı zamanda bilişsel ve duygusal açıdan da olgunlaşması gerekir.
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Vajina dış dudakların büyük olması
Doğuştan,genetik yatkınlık, yaşlanma, ağda ve kilo alıp verme en sık görülen dış dudak büyümesi sebeplerindendir. Dış dudakların büyük olması kilolu kişilerde daha sık olmaktadır. Özellikle gereğinden fazla büyük olması terleme ve enfeksiyon artışına neden olur.
Ergenlik kızlarda normal şartlar altında 10 ila 15 yaş civarında, göğüslerin belirginleşmesiyle başlıyor. Yaklaşık iki yıl sonra ilk adet kanaması görülüyor. Alt sınır olarak 8, üst sınır olarak da 13 yaş bu bulgular için normal kabul ediliyor.
Kadınlarda göğüs kılı genel olarak Polikistik Over Sendromu olarak bilinen bir rahatsızlıktan dolayı yaşanır. Böyle durumlarda göğsünde kıllanma yaşayan kadınların, bir Jinekolog ya da endokrinoloji uzmanına görülmesi gerekir.
Genellikle 11-12 yaşlarında başlaması beklenen, fakat son yıllarda beslenme ve çevresel faktörlerin bozulmasıyla daha küçük yaşlarda görülen ergenlik dönemindeki cilt değişikliklerine değinen Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr.
evet doğru söylemiş, elledikçe büyüyebiliyor göğüsler, birde kanser riskide artıyor. En çok sol memede kanser olur onun için, genelde sağ elle sol meme daha çok ellendiği için, bu kadının kendi memesini ellerkende geçerli daha çok sağ elle sol memeyi eller, solak değilse tabi.
Memelerin gelişmesi (telarş) başlarken, menarş, bundan yaklaşık iki yıl sonradır. Son yıllarda genç kızlarda telarş yaşında daha erken yaşlara kayma olduğu bildirilmektedir. Meme gelişinin başlaması ortalama 9–8 yaşındadır. Ortalama 8–13 yaşlar arasında başlaması olağandır.
Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan, kesin bir yaş sınırı vermek zor olsa da genel olarak 13-15 yaşları arasında tüy alma konusu gündeme gelir. Bu dönemde vücut tüylenmesi artar ve kız çocukları daha fazla farkındalık kazanır. Elbette her çocuğun olgunlaşma süreci farklıdır.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Kızım Yeni adet oldu ne yapmalıyım? Kızınızın doğru pedi bulması için ona yardımcı olun. Bu konuda tutucu ve inatçı davranmayın. Asıl önemli olan, onun kendisini rahat hissetmesidir. - Kızınız ilk reglini yaşadıktan sonra beraber adet takvimi hazırlayın. Böylece kızınız bir sonraki adet dönemi için daha hazır hisseder.
Adet Döneminin Geç Yaşta Başlaması
Adet görme yaşı en az 9 iken en fazla 16 veya 17 olarak görülür. Bu yaş aralıklarında adet görme oldukça normaldir. Ancak erken yaşta adet görülme olasılığının yanında geç yaşlarda adet görülme durumu da vardır. Ancak adeti geç görmeye başlamak sakıncalı bir durum değildir.
ağdayla başlamanızı tavsiye ederim.diğer yöntemler(jilet,tüy dökücü kremler vs)kıl köklerini dahada güçlendirip,sertleştiriyor.tamam biraz can acıtıyor ama kıllar için etkili bir yöntem.yaşı daha küçük! profösyonel bir yardımda alabilirsiniz.
Eğer endişeniz İslam dinine göre günah işlemiş olmak ve cezalandırılma korkusu kaynaklı ise o yaştaki davranışlarınızdan sorumlu olmadığınızı ve çocukluk yaşında yapılan hataların günah olmadığını belirteyim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri