Bezin salgı kanallarının çeşitli nedenlerle tıkanması sebebiyle bez içeriğinin salgıyla dolması sonucunda gelişen içi sıvı dolu şişlikler Bartholin kistlerini oluşturur. Bartholin kisti sık görülmemekle birlikte, ergenlik sonrası kadınlarda ve menopoz öncesi dönemde ortaya çıkabilir.
Bartholin bezinin kanalı tıkandığında ürettiği salgı dışarı akamadığından bez büyümeye başlar, içi hafif visköz, katı yoğunlukta sıvı ile dolu çapı 2-4 cm ye ulaşabilen, elle ve gözle görülebilen vajen sağ veya sol alt yan tarafında ceviz ve yumurta gibi orta sertlikte bir yumru gibi ortaya çıkarlar.
Küçük ve ağrısız kistlerde tedaviye genellikle gerek yoktur ve kist kendiliğinden geçebilir. Ancak ağrı veya enfeksiyon belirtileri varsa, tedavi gerekebilir. Tedavi seçenekleri arasında sıcak su banyoları, antibiyotikler, kistin drenajı veya cerrahi müdahale bulunabilir. Bartholin kistinin tekrarlama riski vardır.
Bartholin kisti vulvada dış dudakların iç tarafında ağrı ve kızarıklık olmadan sadece şişlik olarak kendini gösterir. Genelde tek taraflıdır, nadiren çift taraflı gelişebilir. Bu şişliğin büyüklüğü değişkenlik gösterir. G Noktası Büyütme, özellikle cinsel doyuma ulaşamayan hastalarda çok etkili sonuçları vardır.
Bartholin kisti kendiliğinden geçer mi? Bartholin kistinin kendiliğinden geçmesi için, kistin patlaması ve içeriğinin tamamen dışarı boşalması gerekir. Bu aşamada antibiyotik ile ağrı kesici ilaçlarla geçici bir rahatlama sağlanır. Bu durumda bartholin kistinin tekrarlama olasılığı vardır.
İlgili 34 soru bulundu
Bartholin bezleri vajina girişinin her iki yanında (vajina dudakları) bulunan bezlerdir. Vajinayı nemli tutan, cinsel birleşme esnasında kayganlığa yardımcı ıslaklığı sağlayan, içi sıvı dolu bartholin bezlerinin tıkanması durumunda şişlik meydana gelir ve bu durum bartholin kisti (apsesi)ne neden olur.
Bartholin kisti belirtileri kendiliğinden kaybolabilir. Bu durumda endişe etmeye gerek yoktur. Rahatsızlığın gidişatına göre şişlik büyüyüp küçülebilir.
Bezin salgı kanallarının çeşitli nedenlerle tıkanması sebebiyle bez içeriğinin salgıyla dolması sonucunda gelişen içi sıvı dolu şişlikler Bartholin kistlerini oluşturur. Bartholin kisti sık görülmemekle birlikte, ergenlik sonrası kadınlarda ve menopoz öncesi dönemde ortaya çıkabilir.
Bazı kişiler, “Bartholin kisti evde nasıl patlatılır?” şeklinde araştırmalar yapmaktadır. Bu şekilde bir tedavi yöntemi yoktur. Kesinlikle böyle bir şey yapılmaması gerekir.
Bartholin Kisti Tedavi Yöntemleri
İçindeki metaryal boşaltılır ve kendi haline bırakılır.Bu yöntem çok kolay ve ağrısızdır. Ama tekrarlama olasılığı yüksektir. Diğer bir yöntem ise kist boşaltıldıktan sonra içine gümüş nitrat yerleştirmektir.3 – 5 gün içinde kistin kapsülü kendiliğinden dışarıya atılacaktır.
Dış genital bölgede şişlik şikâyeti sıkça görülen bir durumdur. Burada şişliğin olduğu yere göre tanı değişmektedir. Yapılacak basit bir jinekolojik muayene ile neden hemen tespit edilebilir. Dış genital bölgedeki şişlikler sıklıkla bartolin bezi kisti veya apsesi nedeni ile olmaktadır.
İç dudaklardan birinin şişmesi çeşitli enfeksiyonlara bağlı olabilir. Bazen iç ya da dış dudak içerisinde apse oluşumu gözlenebilir. Özellikle vajinal girişin anüse yakın olan kısmında iki taraflı olarak görülebilen Bartoli apsesi adı verilen ağrılı kitleler oluşabilir.
Genelde tek tarafta görülen kistler bazı durumlarda iki tarafta da görülebilir. Bartholin kisti tedavi edilmediğinde ve enfeksiyon kaptığında bartholin apsesi oluşur.
Bartholin kistinin tek etkin tedavisi cerrahidir. Bir enfeksiyon meydana gelirse, antibiyotik kullanılır. Belirtiler; Bartolin Kisti enfekte olmamış ve küçükse, bunu farketmeyebilirsiniz.
Hasta rahatlar 6-8 gün içerisinde de bartholin bezi tamamen iyileşir. Diğer bir seçenek Bartholin apsesi üzerine küçük bir delik açarak apseyi boşaltıp, bezin içine 0.5cm'lik gümüş nitrat konularak 24 -48 saat beklenilmelidir.
Vücudun tüm bölgelerinde yağ bezesi görülebileceği gibi en yaygın olarak yüz, omuzlar, saç derisi, genital bölge, boyun ve sırt bölgesinde oluşur.
Bartholin kisti veya apsesinin kansere dönüşme riski neredeyse yok denecek kadar düşüktür. Ancak, bu tür kistler veya apselerin sık sık tekrarlandığı durumlarda, bazı önlemler alınabilir. Bu önlemler arasında bezin tamamen çıkarılması ve ardından patolojik inceleme için gönderilmesi önerilir.
Vajinal akıntı, vajinal kaşıntı veya hassasiyet, vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı, idrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu belirtilerdendir.
Bu ameliyat yaklaşık 10 dakika sürer. Hasta hemen rahatlar 6-8 gün içerisinde de bartholin bezi tamamen iyileşir.
İşleme bağlı olarak en sık kanama, kan toplanması, cilt enfeksiyonu, yara izi kalması ve çirkin bir görüntü ortaya çıkabilir. Birçok kadın Bartholin bezi çıkarıldığında vajinada sulanma olmayacağını ve cinsel ilişkide sorun yaşayacağını düşünse de bu durum gerçekleşmez.
MARSUPİALİZASYON. Kanalın dışarı ağızlaştırılması ameliyatıdır. Özellikle bu tedavi cinsellikte kayganlığı sağlayan salgının azalmaması için bezi tamamen almamak için tercih edilir. Açılan kist ağzı dış dokuya ağızlaştırılıp dikilir.
Makat bölgesinin (rektum) vajina arka duvarından fıtıklaşmasıdır. Arka vajinal duvarın destekleyici dokusunun zayıflaması ya da zedelenmesi sonucu oluşur. Rektum vajina arka duvar yüzeyi ile temas eder ki burada dışa doğru kabaran bir şişliğe yol açar.
Skene bezlerinin işlevi nedir? Kadınlarda vajina ön duvarında dağınık halde bulunan skene bezleri aynı erkekteki prostat bezi gibi erektil özelliktedir ve cinsel ilişki sırasında kasılarak salgı üretme özelliğine sahiptir. Yine skene bezleri erkekteki prostat bezi gibi idrar kanalı (üretra) çevresinde bulunmaktadır.
Eğer sarkma çok fazlaysa dudak germe ameliyatı yapılır. Ama sarkma çok fazla değilse dış dudaklara dolgu yapmak yeterli olur. Bu sarkmaları tedavi etmek için herhangi bir ilaç tedavisi mevcut değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri