Rahim ağzındaki ve vajina ağzındaki bezelerden salgılanan vajinal akıntı vajinayı temiz ve nemli tutan ve enfeksiyondan koruyan bir sıvı veya mukustur. Günde 1 ila 4 ml kadar vajinal akıntı olması normal ve düzenli bir durum olarak kabul edilir.
Enfeksiyonlar: Vajinal akıntının en yaygın nedeni enfeksiyonlardır. Özellikle vajinadan koku gelmesi ile sonuçlanır. Bakteriyel vajinozis, mantar enfeksiyonları ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (klamidya, bel soğukluğu, frengi, gonore gibi) gibi çeşitli enfeksiyonlar vajinal akıntıya neden olabilir.
Vajinal akıntılar genellikle adet kanaması öncesi ve adet dönemleri arasında görülür. Bununla birlikte cinsel uyarı sonucu da artış göstermektedir. Ancak bu akıntılar çabuk geçen 1-3 gün süren akıntılardır. Gebelikte yaşanan ve tüm hamilelik boyunca devam eden vajinal akıntılar gebeliği ve bebeği korumaktadır.
Bakirelerde beyaz akıntı nedenlerinin arasında vajinal floranın bozulması ve mantar enfeksiyonu görülür. Mantar enfeksiyonu bilinenin aksine yalnızca cinsel yolla bulaşmamaktadır. Umumi tuvalet kullanımı, ortak eşya kullanımı, havuz gibi nedenlerle de bakirelerde beyaz akıntı ve mantar enfeksiyonu görülebilir.
Akıntı yumurtlama döneminde , cinsel uyarılmalarda ve adete yakın dönemde artış gösterir. Normal vajinal ıslaklık akıntıları şeffaf renkli ve kokusuzdur. Fakat herhangi bir kaynaktan enfeksiyon alınmışsa kötü kokulu, renkli bol akıntı başlar. Akıntının rengi beyaz, gri, yeşil olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Anormal akıntı sarı veya yeşil olabilir, yoğun kıvamda veya kötü kokulu (akıntı) olabilir. Maya veya bakteriyel bir enfeksiyon genellikle anormal akıntıya neden olur. Olağandışı görünen veya kötü kokan herhangi bir akıntı fark ettiğiniz zaman teşhis ve tedavi için doktorunuza görünmelisiniz.
Mantara bağlı vajinal enfeksiyon tedavisinde tablet ya da krem tarzında antifungal grubu ilaçlar kullanılır. Bakteriyel vajinal enfeksiyon tedavisi tablet ya da fitil şeklindeki antibiyotikler ile yapılmaktadır. Paraziter vajinal enfeksiyon tedavisi oral ya da vajinal yolla kullanılan antiprotozoal ilaçlar ile yapılır.
Bu fizyolojik vajinal akıntı, yumurtlama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırlarını ıslatacak kadar artabilir. Yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş yapmaz.
Vajinal akıntı kaç yaşında başlar? 9-14 yaş arasında gerçekleşen ergenlik dönemi ile başlayan hormonal fonksiyonlar sonucu kız çocuklarında normal olan doğal vajinal akıntılar başlar.
Dr. Ebru Zülfikaroğlu, beyaz, şeffaf akıntının her kadında görülen normal bir durum olduğunun altını çiziyor. Vajinal akıntıların floranın normal ve sağlıklı olduğunun bir işareti olduğunu belirten Op. Dr.
Regl öncesi vajinadan dökülen epitel hücreleri ve sıvı, beyaz akıntı şeklinde görülür. Bu beyaz akıntıya lökore adı verilir. Bu akıntının rengi bazen hafif sarıya kayar. Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır.
Belirli dönemlerde çok koyu olmayan ve renksiz bir akıntı normal karşılanırken, daha koyu ve yeşil renkli bir akıntı ise bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendiriliyor. Normal ve renksiz bir vajinal akıntı vücudun vajinayı temizleme yöntemidir ve de sağlıklı bir vücut işlevidir.
Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Bir banyo suyuna yarım fincan beyaz sirke ve tuz ekleyin ve birkaç dakika için vajina bölgenizi bu bölgede tutun. Bu süreçte, vajina pH seviyesi normale geri dönecek ve kokularınız yok olacaktır. Daha iyi sonuç için, soğuk su yerine ılık su kullanın. Olumlu sonuçlar almak için bu şekilde haftada birkaç kez uygulayın.
Beyaz krem rengindedir. Kimi zaman krem gibi kıvamlı olabilir. Çökelek, peynir kesiği gibi pütür pütür olabilir. Vajinal mantar, genellikle kokulu akıntı yapmamakla birlikte nadir de olsa ekşimsi bir koku olabilir.
Vajinal akıntı fizyolojik akıntı ise bu normalde olması gereken ve spermin ilerlemesine yardımcı olan bir durumdur. Ama vajinal akıntı yoğun ,bakteri içeriyorsa spermin normal hareketini engelleyebilir.
Vajinal akıntı, ergenlik dönemi itibariyle her kadında görülebilir ve hiçbir nedeni yoktur. Bu akıntı durumu tamamen fizyolojiktir; yani normaldir, hastalık değildir.
Doğurganlık çağındaki kadınlarda oluşan akıntılar bazı hallerde normal kabul edilir. Çocukluk çağında ve menapozda hiç akıntı olmaz. Eğer akıntı varsa bir sorun vardır.
Ancak her vajina akıntısı anormal veya bir enfeksiyonun semptomu olarak kabul edilmemelidir. Tipik olarak, normal vajina akıntı ya farkedilmez ya da çamaşırda hafif bir renk değişikliğine neden olabilir. Normal akıntı renksiz, kokusuz, beyaz, kimi zaman yumurta akı kıvamında bir akıntıdır ve pH 'ı 4.5 dan küçüktür.
"Kadınların, vajina organlarında gördükleri normal ıslaklık, insanların ağız, burunlarından gelen akıntı ve bedenlerinden çıkan ter gibi değerlendirilmelidir."(bk. Reddu'l-Muhtar, 1/166). Bu sebeple, söz konusu ıslaklık, temiz olduğu gibi abdesti de bozmaz.
Sarı Vajinal Akıntı
Sarı akıntı ya da sarımsı gri akıntı bu akıntılardan biridir ve enfeksiyon işaretidir.
Genital bölge temizliği ise yalnızca ılık su ve istenirse yumuşak ve doğal bir sabun ile gerçekleştirilebilir. Enfeksiyon belirtisi olan olağan dışı bir akıntı ya da hoş olmayan vajinal koku görülürse bir sağlık uzmanına danışılması faydalı olur.
Vajinal duş yapmak için özel olarak tasarlanmış bir cihaz kullanılabilir. Bu cihaz, suyun vajina içine verilmesini sağlar ve daha sonra bu su tekrar cihaz yardımıyla dışarı alınır. Vajinal duş yaparken, doğru sıvının kullanılması ve cihazın temizliği de önemlidir. Duş yapmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri