Vajinal akıntı kaç yaşında başlar? 9-14 yaş arasında gerçekleşen ergenlik dönemi ile başlayan hormonal fonksiyonlar sonucu kız çocuklarında normal olan doğal vajinal akıntılar başlar.
Vajinal akıntı her yaş gurubu kız çocuklarında görülebilir. Bazı çocuklarda belirti vermez fakat bazı çocuklarda açık renkten koyu renge kadar olan pis ve kötü kokulu akıntılar bunun yanı sıra vajinal bölgede kaşıntı, idrarını yaparken yanma ve acı, idrar kaçırma şikayetleri baş gösterir.
Bu, yenidoğan bebeklerde anneden geçen östrojen hormonunun çekilmesine bağlı kanlı akıntı tarzında olabilir ve geçicidir. Daha büyük çocuklarda, genelde hijyen koşullarına dikkat edilmemesinden kaynaklanan ve vulvovajinit denilen enfeksiyonlara bağlı akıntılar görülür.
Fizyolojik (Doğal) Akıntılar:
Bazı kız çocuklarında yeni doğdukları hayatın ilk haftasında vaginal kanama görülebilir. Bu kanama anneden geçen östrojenlerin çekilmesine bağlı bir kanama olup normal fizyolojik bir durumdur. Araştırmaya ve tedaviye gerek yoktur.
Bakirelerde beyaz akıntı nedenlerinin arasında vajinal floranın bozulması ve mantar enfeksiyonu görülür. Mantar enfeksiyonu bilinenin aksine yalnızca cinsel yolla bulaşmamaktadır. Umumi tuvalet kullanımı, ortak eşya kullanımı, havuz gibi nedenlerle de bakirelerde beyaz akıntı ve mantar enfeksiyonu görülebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Rahim ağzındaki ve vajina ağzındaki bezelerden salgılanan vajinal akıntı vajinayı temiz ve nemli tutan ve enfeksiyondan koruyan bir sıvı veya mukustur. Günde 1 ila 4 ml kadar vajinal akıntı olması normal ve düzenli bir durum olarak kabul edilir.
Bu fizyolojik vajinal akıntı, yumurtlama dönemi yaklaştıkça iç çamaşırlarını ıslatacak kadar artabilir. Yumurtlama gününde yumurta akı kıvamında, çekince uzayan, sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur; kaşıntı ve tahriş yapmaz.
Bu büyük bir işarettir. Beyaz ya da sarımsı renkte vajinal akıntı oluşmaya başlayacak. Eğer istersen iç çamaşırının kirlenmesini önlemek için günlük ped kullanmaya başlayabilirsin. Bu akıntının başlamasından yaklaşık 6-12 ay (18 aya kadar uzayabilir) sonra regl olmaya başlamalısın.
Vajinal akıntılar genellikle adet kanaması öncesi ve adet dönemleri arasında görülür. Bununla birlikte cinsel uyarı sonucu da artış göstermektedir.
Tedavi vajinal akıntıya neden olan faktörlere göre değişiklik gösterir. Örneğin, akıntı maya enfeksiyonlarına bağlı ise genellikle krem veya jel formunda vajinaya uygulanan antifungal ilaçlar ile tedavi edilir. Bakteriyel vajinozis tedavisinde ağızdan antibiyotik verilir veya antibiyotikli kremlerle kullanılır.
Vajinal akıntı, ergenlik dönemi itibariyle her kadında görülebilir ve hiçbir nedeni yoktur. Bu akıntı durumu tamamen fizyolojiktir; yani normaldir, hastalık değildir.
Sarı Vajinal Akıntı
Sarı akıntı ya da sarımsı gri akıntı bu akıntılardan biridir ve enfeksiyon işaretidir.
Sarı veya yeşilimtırak, köpüklü, kötü kokulu bol vajinal akıntı ve vajinal yanma, vulvada kaşıntı bulguları ile karakterizedir. Tedavide Metronidazol ve Antibiyotik tedavisi uygulanır.
Normalde adet dönemiyle birlikte ortaya çıkan genital akıntı küçük yaştaki kız çocuklarında hatta bebeklerde bile görülebiliyor. Erken yaşlarda oluşan genital akıntının çok çeşitli nedenleri olabiliyor. Adet döngüsünün normal bir parçası olan genital akıntı rengine ve yapısına göre enfeksiyon habercisi de olabiliyor.
Belirli dönemlerde çok koyu olmayan ve renksiz bir akıntı normal karşılanırken, daha koyu ve yeşil renkli bir akıntı ise bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendiriliyor. Normal ve renksiz bir vajinal akıntı vücudun vajinayı temizleme yöntemidir ve de sağlıklı bir vücut işlevidir.
Bu akıntı rahimden değil, daha aşağıdan gelmekte, herhangi bir necis madde ile de karışmamaktadır. Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Vajinal akıntı normal bir seviyede ise kadını rahatsız etmeyen hafif bir nemlilik halidir. Miktar artışı yumurtlama günlerinde olur ve şeffaf uzayan bir akıntıdır. Enfeksiyonlara bağlı akıntılar kötü kokulu ve kadını miktar olarak da rahatsız eden bir akıntıdır. Her zamanki durumdan farklı olduğunu kadın hisseder.
Bu koruyucu sıvılar, rahim ağzındaki ve vajina ağzındaki bezelerden salgılanarak vajinayı enfeksiyonlardan korurlar. Akıntının günlük olarak 1-4 ml arasında olması normal kabul edilir. Sağlıklı akıntı, kaşıntı yapmaz ve şeffaf haldedir. Bu sıvıda herhangi bir renk ve koku bulunmaz.
Akıntının niteliği ( su gibi veya yapışkan), miktarı ( az orta veya çok miktarda) ve rengi (temiz, bulanık veya sarı) kaydedilmelidir. Serviks ve vajinada bu akıntı ile birlikte görülen, frajil doku, kanama, kızarıklık, irritasyon gibi karakteristik noktalar not edilmelidir.
İlk adet yani menarşın ortalama yaşı 12,5'dur ancak 10–14 yaşları arasında da ilk adet görülebilir. İlk adet yaşı sosyoekonomik durumun iyileşmesi, beslenme durumunun düzelmesi gibi nedenlerle daha erkene çekilmiştir. Türkiye'de artık, ortalama 11,5 yaş civarında ilk adet görülmektedir.
İlk ergenlik aşaması olan bu süreç, 8-10 yaşları arasında yaşanır. İkinci ergenlik aşamasında ise, yaklaşık 11 yaş civarında genital bölge tüylenmeye başlar. Vajinadan beyaz lekeler halinde akıntı olabilir. Vücut şekli değişmeye, saç ve deri yağlanmaya başlar.
Ergenliğe girdikten sonra her ay regl olmaya başlarsın. Çoğu insan için regl döngüleri ise 45 ile 55 yaş arasında biter.
Regl öncesi vajinadan dökülen epitel hücreleri ve sıvı, beyaz akıntı şeklinde görülür. Bu beyaz akıntıya lökore adı verilir. Bu akıntının rengi bazen hafif sarıya kayar. Adet öncesi görülen bu beyaz akıntının nedeni progesteron hormonundaki artıştır.
Doğurganlık çağındaki kadınlarda oluşan akıntılar bazı hallerde normal kabul edilir. Çocukluk çağında ve menapozda hiç akıntı olmaz. Eğer akıntı varsa bir sorun vardır.
Kısa süreli koku değişiklikleri sıklıkla fizyolojik olarak normaldir ve kendiliğinden düzelir. Bakteri ya da mantar kaynaklı enfeksiyon durumlarında ise medikal tedavi gerekebilir. Tipik bir enfeksiyon belirtisi olan balık kokusu ve bunu takiben beyaz-gri akıntı genellikle bakteriyel vajinitten kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri