"Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" Sağlığın önemini en iyi özetleyen söz, Kanuni Sultan Süleyman'ın ünlü beyti.
~ HALK İÇİNDE MU'TEBER BİR NESNE YOK DEVLET GİBİ ~ KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN (MUHİBBİ) Halk içinde mu'teber bir nesne yok devlet gibi Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi. Halkın gözünde devlet (iktidâr) gibi değerli bir şey yok.
Kanuni Sultan Süleyman, bu sözü ile dünyada en önemli şeyin sağlık olduğunu ifade etmiştir. Hayatta sağlıktan önemli hiçbir şey yoktur. Sağlık bozulduğu, hastalıklar vücuda nüfuz etmeye başladığı zaman insan için hiçbir şeyin anlamı yoktur.
Muhibbî mahlasını kullanan Kanunî Sultan Süleyman, yazdığı çok sayıda gazelle ön plana çıkan bir padişah şairdir.
Şehzade Korkut ya da şiirlerinde kullandığı mahlasıyla Harîmî (1467 - 13 Mart 1513), Sultan II. Bayezid ve Nigâr Hatun'un şehzadesi ve Yavuz Sultan Selim'in ağabeyi.
İlgili 33 soru bulundu
İyi bir eğitim gören II. Mustafa, şairliğinin yanı sıra müzüsyen ve hattattı. Yazdığı ilk şiirlerinde Meftûnî mahlasını kullandı. Daha sonraki şiirlerini ise İkbâlî mahlası ile yazdı.
Kanuni Mersiyesi, Kanuni Sultan Süleyman için yazılmış olan önemli bir eserdir. Mahmud Abdulbaki, Kanuni Sultan Süleyman'ın vefat etmesi üzerine bağlılığını göstermek için 1566 yılında Kanuni Mersiyesi eserini yazarak tüm dünyayla paylaşmıştır.
Mersiyeler genellikle mesnevi ve terkib-i bent nazım biçimlerinde yazılmıştır. Ünlü divan şairi Baki'nin Kanuni Sultan Süleyman'ın ölümü üstüne yazdığı Kanuni Mersiyesi, bu türün en güzel örneklerindendir.
bu ne güzellik, bu ne yüz, bu ne kokudur? aklım saçının kokusuyla doludur, muhibbi ansızın divane oldu, bu ne aşk, bu ne dert, bu ne huydur? Bu ne güzellik, bu ne yüz, bu ne kokudur. Aklım saçının kokusuyla doludur, Ansızın divane oldum Bu ne aşk, bu ne dert, bu ne huydur.
Mohaç seferi sıralarında yazdığı bir mektupta Hürrem Sultan Kanuni'ye şu cümlelerle hitap etmektedir: “Benim Sultanım, Can-ı gönülden sevgili Şahım ve ruhu revanim”, “Ben cariyenizi hâkdan refi buyurdunuz”[23].
Hürrem Sultan, Son Nefesine Kadar Bayezid'in Yanında Olacağını Söyledi | Hürrem Sultan, Son Nefesine Kadar Bayezid'in Yanında Olacağını Söyledi | By Muhteşem Yüzyıl | Facebook.
Mohaç Seferi sırasında Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman'a yazdığı mektupta, "Ey saba rüzgarı, sultanıma inlemede ve kederde diyesin. Gül yüzü olmadıkça işi bülbül gibi figan diyesin. Ayrılığında sanma gönül derdine dermanın yeter. Bulmadı kimse onun derdine derman diyesin.
ŞEYH GALİP (1759 – 1799)
Divan edebiyatının son büyük şairidir. Galata Mevlevihanesi'nin şeyhidir, mutasavvıftır.
Divan Edebiyatı'nda ağıt karşılığı olarak kullanılan bir terim olan mersiye, bir şahsın ölümünden duyulan üzüntüyü anlatmak için yazılan şiirlere denir. Mersiyelerde ölen kişinin iyi tarafları, cömertliği, kahramanlığı, yaptığı hizmetleri övülür, ölümünden duyulan acı dile getirilir.
Bu yüzyılda padişah, şehzade ve devlet ileri gelenlerine yazılan mersiyeler çoğunluktadır. En çok Şehzade Mustafa'ya mersiye yazılmıştır. XVII. yüzyılda mersiyeler gelişmeye devam eder.
Divan edebiyatı denilmesinin nedeni bu... Baki bu teklifi kabul eder ve artık sarayda yaşamaya başlar. Fakar rahat duramaz ve padişahı eleştirmeye başlar şiirleriyle. Bunu duyan Kanuni Sultan Süleyman, adeta küplere biner ve Baki'nin sürgün edilmesini emreder.
Taşlıcalı Yahya ya da Dukaginzâde Yahyâ, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşamış Osmanlı askeri ve divan edebiyatı şairidir. Yaşadığı dönemde Fuzuli'den sonra en büyük mesnevi şairi olarak tanınmıştır. Kanuni'nin emri ile boğdurulan Şehzade Mustafa için yazdığı “Şehzade Mersiyesi”, en ünlü eseridir.
Yazımızın konusunu, XVI. asır şairlerinden Bâkî'nin Kanunî Sultan Süleyman'ın ölümü dolayısiyle yazdığı mersiyenin dil bakımından izahı teşkil etmektedir.
Yüzyılın kudretli bir padişahı olan Kanunî Sultan Süleyman da Muhibbî mahlası ile şiirler yazmıştır.
Biçimsel olarak padişah-ı âlem-penâh bu anlamdadır. [17] Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul'un fâtihi ve müjdelenmiş hükümdar olarak hem “fâtih” lakabını hem de cihan hükümdarı anlamına gelen padişah unvanını kullanmak suretiyle bu uygulamanın öncüsü olmuştur.
Aynı zamanda hattat, bestekâr ve şair olan Sultan II. Mahmud yazdığı şiirlerde Adlî mahlasını kullandı.
- Hoca Dehhani: 13.yüzyılda yaşadığı tahmin edilen şair, Divan edebiyatının ilk temsilcisi olarak kabul edilmektedir. Horasan Türklerinden olan Hoca Dehhani, Selçuklu sultanı Alaaddin Keykubat'ın isteği üzerine 20.000 beyitten oluşan "Selçuklu Şehnamesi" eserini kaleme almıştır.
- İlk örnekleri 13. yüzyılda verilmiştir. - İlk divan şairi 13. yüzyılın ikinci yarısında yaşamış olan Hoca Dehhanidir.
Divan Edebiyatında 7777 gazeliyle en fazla gazel yazan Edirneli Nazmî'dir. 2779 gazel ile Kanunî Sultan Süleyman ikinci; 2197 gazel ile Halepli Edîb üçüncü, 1800 gazel ile Balıkesirli Zatî dördüncü olurken Gelibolulu Mustafa Âlî de 1549 gazeliyle beşinci sırayı elde eder.
Hürrem ve Süleyman'ın aşkı o kadar büyüktü ki, Osmanlı tarihinde onlardan başka bu kadar büyük bir aşk yaşayan bir padişah ve haseki örneği yoktur. Kanuni Sultan Süleyman her defasında karısı Hürrem Sultan'a olan aşkını ve sevgisini verdiği hediyelerle ve ona yazdığı gazellerle gösteriyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri