Her yaş aralığında görülebilmesinin yanı sıra üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla gözlenen bu enfeksiyon, bazı durumlarda tekrarlanabilir. Enfeksiyonun ilerleyen safhalarında vajinal mantar tedavi edilmezse bir süre sonra ciddi sorunlarla karşılaşılabilir.
Vajinal mantar, tedavisi zor olmayan bir hastalıktır. Tedavi sürecinde doktorun verdiği ilaçlar ihmal edilmeden kullanılmadır. Tedavi sürecinin kolay atlatılması için hastalık ilerlemeden doktora başvurulmalı ve hastalık süresince de hijyen kurallarına uymaya dikkat edilmelidir.
Anormal vajinal akıntı mutlaka tedavi edilmelidir. Akıntı sebebi enfeksiyon nedenliyse ve tedavi edilmezse rahim, yurmurtalık ve tüplere yayılabilir ve bu durum ileride kısırlığa yol açabilir. Akıntı rahim ağzındaki kötü huylu bir lezyondan kaynaklı ise ileride rahim ağzı kanserine neden olabilir.
Vajinal Mantar Nasıl Tedavi Edilir? Kısa süreli vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç almak genellikle bir mantar enfeksiyonunu temizler. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcuttur.
Yeni başlayan vajinal mantar genellikle 5-7 günde iyileşir. Şiddetli vajinal mantar enfeksiyonları genellikle 15 günde tedavi edilebilir. Çok nadiren bazı hastalarda 1-2 ayı bulabilir. Bir defa vajinal mantar enfeksiyonu geçirenlerde tekrar görülme ihtimali artar.
İlgili 35 soru bulundu
Eğer vajinal mantar uygun bir şekilde tedavi edilirse şikayetlerin azalmaya başlaması genellikle 1-2 gün içinde görülür. Tam iyileşme ise genellikle 7-10 gün içinde gerçekleşir.
Birçok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise ve vajinal mantara neden olan neden ortadan kalkmışsa vajinal mantar kendiliğinden geçebilir. Ancak bu çoğu kez uzun zaman alır. Kimi zaman bu bekleme süreci içinde hastalık daha da ilerleyebilir.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete yazılan mantar ilaçlarıdır. Oral yolla alınan antimikotik ilaçlar kana karışarak vajinal doku içinde mantar hücrelerini yok etmektedir. Eğer dış genital alanda da tahriş söz konusu ise antimikotik cilt kremleri de tedaviye eklenebilir.
Vajinal Enfeksiyon Vücuda Yayılır mı? Evet, vajinal enfeksiyon tedavi edilmediği takdirde vücuda yayılır ve ciddi sorunlara hatta ölümlere dahi yol açabilir.
Her ne kadar kadın hastalığı olarak bilinse de özellikle cinsel olarak aktif olan kadınların cinsel partnerlerinden karşılıklı bulaş olabilir. Fakat erkeklerde kadınlardaki kadar belirgin şikayetler gelişmez. Bu nedenle, erkekler kendi hastalıklarının farkında olmayıp başka partnerlerine de bulaştırabilirler.
Genital bölgenin temizliğinde sabun ve duş jeli kullanmayın! Tam iyileşme sağlanıncaya kadar ilişki önermeyiz! ... tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında eş tedavisi öneririz. Vajinal temizlik amacıyla vajinal duş yani vajinadan içeriye doğru yıkama veya tampon kullanmamalısınız!.
Mantar enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kategorisindeki hastalıklar içinde değildir, ancak yine de mantar enfeksiyonu olan bir kadın veya erkekle cinsel ilişki kurulması mantar enfeksiyonunun partnerde de izlenmesine neden olabilir. Tedavi süresince ilişki olmaması iyileşme sürecine yardımcıdır.
Tedavi Geciktiğinde Hastanın Karşılaşacağı Sorunlar
Mantar üzerine başka enfeksiyonlar eklenebilir. Lenf bezlerine yayılarak lenfanjit denen lenf bezi iltihabı yapar. Selüloit ve erizipel gibi cilt ve cilt altı yumuşak doku enfeksiyonuna sebep olur. İlerlediği takdirde fil ayağı denen hastalığı görülebilir.
Vajinal enfeksiyonlar genellikle bakteri veya parazit kaynaklı oluştuğundan, tedavide sıklıkla antibiyotiklerden yararlanılır. Antibiyotikler ağızdan tablet ya da kapsül şeklinde alınabileceği gibi, lokal uygulanan formlarda da olabilir. Viral etkenlere bağlı görülen vajinitlerde antiviral ilaçlar kullanılır.
Vajinal enfeksiyon ilerlerse ne olur? Vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse, enfeksiyonun yayılması makata ve kalçalara kadar ilerleyebilir. Tedavinin daha geç başlaması durumunda ise kronik ve tam olarak iyileşmeyen bir enfeksiyon durumu ortaya çıkabilir.
Tedavi süresi boyunca şeker, glüten ve lektinden uzak durulması gerekmektedir. Şekerlemeler, laktoz, süt ürünleri fruktoz, glikoz, tatlandırıcılar ve yüksek şekerli meyveler maya mantarını beslediği için ilk olarak diyetten çıkarılması gerekmektedir.
Antibiyotik kullanımı sonrasında vajinal mantar görülmesi sık karşılaşılan bir durum olduğu için kişinin probiyotik takviyeler kullanımı gibi önlemler alınması önerilir. Antibiyotik kullanımı sonrasında en az 2 saat ara vererek alınan probiyotik takviyeler, vajinanın doğal florasını korumaya yardımcı olur.
Tedavi süresi ise mantarın türüne ve yerleşim alanına göre değişiklik gösterir. Vajinal mantarlar ortalama 7-10 içinde iyileşir. Bununla birlikte, vücut ve saç mantarları yaklaşık 30 gün, tırnak mantarları ise ortalama 6 ayda tedavi edilir.
Vajinal mantar sürekli tekrar ediyorsa altta yatan çok daha ciddi problemler olabileceği gözden kaçmamalı, öncelikle altta yatan hazırlayıcı faktörler ortadan kaldırılmalı (sık antibiyotik veya doğum kontrol hapı kullanımı gibi) anemi, insülin direnci, gizli şeker veya diyabet hastalığı gibi altta yatan faktörler ...
Bazı Antibiyotikler vajina içinde bulunan yararlı basilleri öldürmekte ve fırsatçı mantar enfeksiyonlarına zemin hazırlamaktadır. Mantar enfeksiyonu açısından riski arttıran antibiyotiklerin başında tetrasiklin ve penisilin grubu antibiyotiklerin olduğunu söyleyebiliriz.
Elma Sirkesi Banyosu: Elma sirkesinin anti-bakteriyel özelliği vajinadaki kötü koku oluşumuna karşı etkilidir. Elma sirkesi banyosunu şu şekilde uygulayabilirsiniz: 200 ml yani yaklaşık normal bir su bardağı suya 2 çay kaşığı doğal elma sirkesi karıştırarak genital bölgenizi bu su ile yıkayabilirsiniz.
Itrakonazol ve Flukanozol türü ilaçlar en sık olarak reçete edilen mantar ilaçlarıdır. Ağızdan alınan ilaçların daha iyi etki edebilmesi için vajinal yoldan ilaçlarla desteklenmesinde fayda vardır. Vajinal yoldan alınan mantar ilaçları fitil, ovül, krem şekillerinde olabilir.
Mantar enfeksiyonları: Vajinadan gelen kokusuz, peynirimsi veya süt beyaz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. Hastalarda yanma ve kaşıntı şikayetleri vardır. Tedavide Tetrakonazol veya Mikonazol kullanılır.
Bir pamuk yardımıyla mantar enfeksiyonu olan bölgeye Hindistan cevizi yağını sürün ve uzun süre kalmasını bekleyin. Cildin bu yağı emdiğini ve kaşıntının giderildiğini fark edebilirsiniz. Ortalama 3 gün boyunca aynı yöntemi gün içinde sık sık deneyebilirsiniz.
Sirke mantarı öldürür mü? Sirkenin kesin olarak mantarı öldürdüğü kanıtlanmamıştır. Ancak antimikrobiyal özellikli olduğu için tedavide kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri