Mantar enfeksiyonlarına bağlı bulgular rahim ağzından alınan bir tarama testi olan pap smear testinde de görülebilmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonlarında vajinal kültür testlerinin önemi yoktur.
Smear testi adet dönemi dışında her zaman yapılabilir. Bunun bir istisnası vajinal yoğun akıntı ve enfeksiyon varlığı da kimi zaman smear sonuçlarını etkileyebilir. Böyle bir durumda vajinal enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin yapılması uygun olur.
Başta rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılan smear testi ayrıca rahim iç zarı ( endometrium ) kanserinin de erken teşhisine yardımcı olabilir.
Smear testi ile bazı enfeksiyonlar da saptanabilir.
Smear testi kansere dönüşebilecek anormal hücreleri gösterir. Smear testinde yüzey (epitel) hücrelerinde LSIL veya HSIL adı verilen anormal bulgular görüldüğünde buna ilaveten HPV de pozitif olursa, yüksek doğrulukla söylenebilir ki bu kişinin gelecek 5-15 yılda kanser olma olasılığı vardır.
İlgili 38 soru bulundu
Smear alınmadan önce 48 saat içinde cinsel ilişki kurulmamış olması, vajinanın yıkanmamış olması, vajina içine ilaç, krem gibi uygulamaların yapılmamış olması gereklidir. Genital enfeksiyon varsa tedavi edilmeli daha sonra smear alınmalıdır.
Smear Testinden Önce ve Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir? Rahim ağzı kanserini erken teşhis eden Smear alınmadan önce 48 saat içinde cinsel ilişkiye girilmemiş olması, vajinanın yıkanmamış olması, vajinaya herhangi bir ilaç, krem gibi uygulamaların yapılmamış olması testin doğruluğu için önemlidir.
Hpv negatif gelenlerde smear testinde önemli bir pozitiflik beklenmez. Çok nadiren enfeksiyonlara veya başka nedenlere bağlı olarak hpv testi negatif olmasına rağmen smear testinde pozitiflik yani anormal hücre tesbit edilebilir. Bu kadınlarda enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin tekrarlanması önerilebilir.
Hpv testi ve smear arasındaki fark nedir
Smear ve Hpv testi farkı, araştırdıkları unsurlar ile ilgilidir. Smear testi kansere neden olabilecek öncü lezyonların varlığı için uygulanır. Hpv testi ise rahim ağzı kanserinin en büyük nedenlerinden olan insan papilloma virüsünün varlığı için uygulanır.
Smear sonucunda anormal hücreler varlığından bahsedilebilir. Bu anormal hücreler, normal hücrelerden farklı yapıda kanserleşme potansiyeline sahip olan hücrelerdir. Bu nedenle kanser öncülü hücreler denmektedir. Ancak gerileyebilir ve normale dönebilir.
Smear testi öncesinde cinsel ilişkiye girilmesinin test sonucu üzerinde herhangi bir etkisi bulunmaz. Cinsel birliktelik esnasında kullanılan kondom, kayganlaştırıcı veya krem gibi ürünler, test sonucunda herhangi bir hataya neden olmaz. Tarama testleri yapılacağı dönem regl kanaması yaşamıyor olmanız tercih sebebidir.
Hafif hücresel değişikliklerde; uygun antibiyotik kullanımından 2-3 ay sonra yeniden smear alınır ve hasta takibine devam edilir.
Smear sonucunda ASCUS çıkması demek, incelemeyi yapan patoloğun inceleme esnasında 1 ya da 2 alanda kanser öncüsü hücreler görmesi sonucu durumundan şüphelenerek raporu ASCUS yani şüpheli olarak beyan etmesi demektir. .
Uyku, beslenme alışkanlıkları, stres ve spor bağışıklık sistemini direk etkiler. Bağışıklık sisteminin kötü olması ve şeker hastalığına yatkınlık vajinal mantar enfeksiyonlarının sık ve uzun süreli olmasına neden olur.
Eğer bir mantar şüphesi varsa, vajinal akıntıların test edilmesi ve mantar enfeksiyonuna neden olan mantar türünü belirlemek için doktor tarafından vajinal sıvı örneği alınarak laboratuvara gönderilir.
Vajina çevresinde şişlik, ağrı, kızarıklık, döküntü Beyazımsı-gri ve topak şeklinde vajinal akıntı görülebilir. Bazı kadınlar bu akıntının süzme peynire benzediğini söyler. Bazen sulu bir akıntı da görülebilir.
HPV Virüsü Tek Eşlilikte Olur Mu? Tek eşlilik olanlarda hpv görülme riski oldukça düşüktür. Geçmişinde herhangi bir cinsel deneyimi olmayan kadın veya erkekte, eğer partneri ya da eşinin de ilk cinsel deneyimi ise hpv virüsünün bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Bu tarama HPV DNA- Pap smear test olarak bilinir. HPV testi için rahim ağzından özel bir çubuk ile örnek alınır. HPV tanısı için kan testi yoktur. Tarama 30-65 yaş arası tüm kadınlara 5 yılda bir yapılır.
Eğer siğil lezyonları genital bölge ve çevresinde çıkmış ise uzman doktora başvurarak HPV tarama testi yapılmalıdır. Ancak HPV testleri genital siğil olmasına rağmen negatif çıkabilmektedir.
Her hpv tip 16 pozitif çıkanda mutlaka kolposkopi ve gerekirse biyopsi işlemi yapılmalıdır. Ancak kolposkopi yapılan her hpv 16 olan hastada tedavi gerekmeyecektir. Çünkü kolposkopi sonucu pekçok hastada normal gelecek ve hasta sadece takibe alınacaktır.
Sorularının cevabı ise, her siğil HPV virüsü ile bağlantılıdır. Halk arasında bazı hayvanların siğil yaptığı yönünde söylenti olsa da bu gerçeği yansıtmamaktadır. Eğer vücudunuzda HPV bulunmuyorsa siğil çıkması tıbben imkansızdır.
Hpv pozitif olanlarda elbette bir kısmında zamanla hpv negatife döner yani negatifleşir. Hastaların %85'inde 1-3 yıl içerisinde hpv testi negatife döner. Ancak kalan %15'inde hpv testi maalesef yine pozitif olarak gelecektir.
Sonuçlar genellikle 2 - 5 gün içerisinde çıkar. Smear testi yapılması için en uygun zaman adet bittikten sonra 3 - 10 günler arasıdır. Test yapılmadan 3 gün önceden itibaren vaginal fitil yada duş kullanılmamış olması ve cinsel ilişkiye girilmemiş olması gereklidir.
Bu testin sonucu da 1-2 hafta içinde çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri