Kadın genital bölgesinin pH değeri daha düşüktür. Yaklaşık olarak 3,5-4,5 aralığındadır. Genital bölgenin pH değeri yükselir veya düşerse vücudun diğer bölgelerinde de olduğu gibi cildin doğal koruyucu mekanizması bozulabilir. Bu olduğunda da ciltte tahrişe veya hassasiyete yol açabilir.
Vajina PH'ını dengelemek amaçlı, asidik dengeyi sağlarlar. Bakteriyosinler üreterek, vajinaya girecek zararlı bakterileri engellerler. Vajinada bakteri dengesi bozulursa, bu durum enfeksiyon ve iltihaplara yol açabilir.
Adet dönemi, hamilelik veya menopoz gibi hormonal değişiklikler olduğunda genital bölgenin asidik değeri bozulur. Eğer vajinanın pH'ı değişirse ve daha az asidik hale gelirse, doğal savunma mekanizması zayıflar ve zararlı dış etkenler vajinada çoğalır.
Cildin pH dengesinin bozulmasının ciltte kuruma, irritasyon kırışıklıklarda artış, egzema oluşumu, sivilcelenme gibi sorunlara neden olabilir, Ayrıca pH değerindeki bozulmalar enfeksiyonlara davetiye çıkarır.
Sağlıklı bir insan vücudunda pH değerinin 7.3 ile 7.45 arasında olması gerekir. Aksi durumlarda vücutta oluşacak asidik yapı vücutta bakterilerin birikmesine ve kanser, diyabet, obezite, migren, eklem yerlerinde iltihaplanmalar gibi hastalıkların oluşmasına yol açabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bu duruma Asidoz ve Alkaloz denmektedir. Asidoz, kanda bulunan aşırı asit nedeniyle pH'nin 7.35'in altına düşmesi, Alkaloz ise kanda bulunan yüksek miktardaki alkali nedeniyle pH seviyesinin 7.45'in üstüne çıkması durumudur. Bu durumlara pek çok rahatsızlık ve hastalık sebebiyet verebilir.
İnsan vücudunda pH seviyesi 7.36'nın altına düştüğünde asit zehirlenmesi (asidoz), 7.42'yi geçtiğindeyse alkaloz denilen durum başlar. Başlıca iki asidoz bulunur. Respiratuar (solunumsal) ve metabolik.
pH değerinin 9'un üstünde olması durumunda ise İdrar yolu enfeksiyonu , kusma veya böbrek hastalığından kaynaklanabilir. Anormal: Sabahın ilk saatlerinde bakılan idrarda protein varlığını saptamak kişide böbrek hasarı anlamına gelebilir.
Alkali yiyeceklerle hazırladığınız menünüz vücudunuzun pH dengesini korur ve sizi daha sağlıklı biri haline getirir. Bilinen en sağlıklı alkali besinlerin başında; limon, yeşil yapraklı sebzeler, turpgiller, sarımsak bulunur. Alkali düzende bu yiyecekleri bol bol tüketmek ve dengeyi korumak önemlidir.
Kandaki ph değerinin düşmesi anlamına gelen asidoz; bitkinlik kusma ve mide bulantısı gibi semptomlar ile kendini göstermektedir. Bunun yanında kandaki ph değerinin düşmesi; solunum hızında artış, zihinde bulanıklık, komaya girme ve ölümlere sebep olabilmektedir.
Doğal vajina ortamının korunması için bir laktik asit kürünün uygulanması önerilir. Sağlıklı bir vajinal florada laktik asit bakterileri asidik bir vajinal ortam için laktik asit oluşmasını sağlar. Vajinanın pH seviyesi yaklaşık 4'tür.
Kaşıntıya bağlı ödem, vulvada eritem ve hassasiyet gelişebilir. Bunun yanı sıra sağlıklı vajinal floranın bozulması, fizyolojik vajinal akıntıda da değişikliğe yol açar ve özellikle mantar enfeksiyonu beyaz süt kesiği veya peynirimsi görünüme sahip vajinal akıntılara neden olur.
Vajinanın ideal pH değeri 3,8 ile 5,0 arasındadır. Eğer pH değeri bu aralıkta tutulursa kaşıntı, akıntı, yanma ve kötü koku oluşumunun önüne geçilebilir. Bazı dönemlerde adet döngüsüne ve hormonlara bağlı olarak akıntı görülebilir, akıntı fizyolojik ya da patolojik olabilir.
Düzenli yıkanmak, genital bölgeye kimyasal madde uygulamamak, sadece ılık su ve doğal sabunla kullanmak, temiz giyinmek, tuvalet hijyenine dikkat etmek vajinayı enfeksiyonlardan korumaya yardımcı olabilecek yöntemler arasındadır.
Kalıcı ya da tekrarlayan vajinal semptomlar yaşayan bireyin, vajinal pH testini yaptırması yararlı olur. Test; küçük bir pH kağıdı parçasının kısa bir süre vajina duvarına yerleştirilmesiyle yapılır.
Vajinanın kendine has bir rengi yoktur. Vajinanın çevredeki cilt rengi ile aynı renkte olması, estetik açıdan normal kabul edilir. Ancak genital bölgenin, normal cilt tonundan daha koyu olması, vajina kararması olarak adlandırılır.
Besin çözeltisinin pH'ı çok yüksekse, pH'ı uygun seviyeye düşürmek için bir yetiştiricinin bir seferde sadece biraz pH düşürücü ürünü eklemesi tavsiye edilir. Mağazadan satın alınan çözümler tavsiye edilirken, yetiştiriciler limon suyu gibi şeyleri pH Düşürme çözeltisi olarak kullanabilirler.
Bu işlem için suyun içine, asidik değerini azaltıp bazik değerini artırıcı maddeler eklenir. Alkali su yapımı için en çok tercih edilen iki basit yöntem bulunur: Suyun içine limon ve tuz eklemek ya da karbonat eklemek, bazik su elde etmenizi sağlar.
Asidoz sonucunda kalp ve kan dolaşımıyla ilgili rahatsızlıklar, hazımsızlık, bağırsaklarda aşırı gaz oluşumu, kabızlık, romatizmal ve diğer iltihaplı hastalıklar, gut hastalığı, şeker ve kanser gibi birçok hastalık ortaya çıkar.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir. Alkali bir su da vücuda iyi gelen özelliğe sahiptir.
İdrar pH değerinin asidik seviyede olması sağlıksız bir vücut durumunun göstergesidir. Başta kanser olmak üzere, kemik erimesi, obezite, eklem ağrıları, kireçlenme, böbrektaşı, tip2 diyabet, uykusuzluk, kronik yorgunluk gibi hastalıkların başınıza gelme olasılığı vardır.
Koruyucu eklenir: pH'ı düşürmek için 50mL idrara 6N HCl solusyonundan 3-4 damla damlatılır. Bunun için ticari borik asit tabletleri de kullanılabilir. Soğutulur: 4C'de buzdolabında saklanabilir.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
İçme suyunun sağlıklı olması için pH değerinin dışında bir de sertlik derecesi önemlidir. Bu nedenle günlük yaşantımızda tükettiğimiz suyun pH değeri yüksek su, temizlenmiş, yumuşak içimli ve zararlı bileşenlerden arındırılmış olması gerekir.
Solunum sistemi, böbrekler ve tampon sistemleri kan asit-baz dengesini sağlamada görevlidir. Böylece arteriyal kan pH'ı 7,38 ve 7,42 arasında tutulur. Bazı tampon sistemleri hidrojen iyonlarını bağlayarak pH değişimlerini önler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri