Vakf durmak, ibtidâ ise başlamak demektir. Tecvîd ıstılâhında ise okumaya tekrar başlamak niyetiyle, nefes alacak kadar, sesi kesmektir.
Sözlükte “başlamak, bir şeyi ilk defa yapmak” anlamındaki bed' kökünden türeyen ibtidâ ise (Lisânü'l-ʿArab, “bdʾe” md.; Kāmus Tercümesi, I, 6) vakfın karşıtı olup “ilk defa okumaya başlamak, vakftan sonra kıraate devam etmek için tekrar başlamak” demektir.
Arapça bir sözcük olan 'vakf'; sözlük anlamı ile durdurma, hareketten alıkoyma, hareketsiz bırakma manalarına gelir. Ayrıca “tamamen verme, büsbütün verme” anlamını da içerir.
İbtida, Kur'ân okumaya başlamak veya vakf yaptıktan sonra okumaya devam etmek için tekrar başlamak demektir.
Sözlükte “durmak; durdurmak, alıkoymak” anlamındaki vakıf (vakf) kelimesi terim olarak “bir malın mâliki tarafından dinî, içtimaî ve hayrî bir gayeye ebediyen tahsisi” şeklinde özetlenebilecek hukukî bir işlemle kurulan ve İslâm medeniyetinin önemli unsurlarından birini teşkil eden hayır müessesesini ifade eder.
İlgili 20 soru bulundu
ASL-I VAKF: Asl kök; vakf haps etmek, alıkoymak, hareketten fâriğ olmak manasınadır.
( م ) Vakfı Lâzım:Geçildiğinde (Vasıl yapıldığında) mana bozulabilir gerekçesiyle, vakıf yapılması önemle istenen ve geçilmemesi gerekli yerde bulunur. Bununla birlikte, geçmek, haram işlemek ve günah kazanmak demek değildir. ( ط ) Vakfı Mutlak:Geçmek için bir gerekçe yoktur, durulmalıdır anlamı taşır.
Vakf-ı Mücevvez (Vakf-ı Mücevvez li vechin), bir yönden vasletmeyi, başka bir mana yönünden vakfetmeyi gerektiren yerlere konulmuştur. Vasl evlâ vakf câizdir. Yani durulabilir ama geçmek tercih edilmiştir. Durulunca geriden alınmaz.
Sözlükte “nağme, ezgi”, kıraatte ve dilde “hata etmek; sözün maksadını anlamak” gibi mânalara gelen lahnin yaygın olan terim anlamı dilde ve kıraatte hata yapmaktır.
5737 sayılı Vakıflar Kanunu'na göre vakıfların türleri; yeni vakıflar, mazbut vakıflar, mülhak vakıflar, çalıştırılanlara ve işçilere yardım vakıfları, kamuya yararlı vakıflar ve aile vakıfları şeklindedir.
➡ İki adet üçlü nokta durakları, Kur'an-ı Kerim yazılımında birbirine yakın aralıklarla yerleştirilir. Bu durak çeşidine satır arasında rastlanılır. Okuyucu üçlü noktalardan ilkinde durursa ikincisinde durmaz; şayet ikincisinde duracaksa ilkinde durmaz. Yani bu noktalardan yalnızca bir tanesinde durulur.
Vakıf tesis eden kişiye "vâkıf vakfedilen mala "mevkuf denir.
Kelimenin son harfi Yuvarlak Te ( ة ) ise, harekesi ne olursa olsun He ( ه ) harfine dönüşerek cezimli He ( ه ) gibi okunur ve durulur.
Kulun, sürekli biçimde Allah Teâlâ'nın gözetimi altında bulunduğunun şuur ve idrakinde olması anlamında tasavvuf terimi.
İnzar, insan eğitimi açısından Kur'an'ın önemle işlediği bir dayet üslubu ve eğitim metodudur. İnzarın, Kur'an'ın öngördüğü model insanın özelliklerinden olan takva kavramıyla yakın ilgisi bulunmaktadır. İnzar, takvaya ulaştırıcı bir vasıtadır.
Bu işaretleri ilk defa Muhammed b. Tayfur es-Secâvendi (öl: 560/1165) koymuştur ki, daha sonra konulan bazı işaretlerle birlikte hepsine birden, onun ismine izafeten "Secâvend" denilmiştir (A. Çetin, Kur'an-ı Kerim Tarihi, s. 150).
Bu harf, elif ile yâ arasında (elif'i yâ'ya meylettirmek suretiyle) okunan bir harftir. Med harfi olan elif'i, yâ'ya meylettirme işlemi, elif'e daha yakın bir şekilde oluyorsa buna imale-i suğra denir.
Açık ve herkesin bildiği tecvîd hatası. Lahn-ı Hafî: Gizli hata olup, ancak tecvîd ilmi ile uğraşanlar bilir.
Kur'ân'ı hatalı olarak okumaya “lahn” denir. Sözlükte kıraatte hata etmek, başkası-nın anlayamayacağı şekilde konuşmak, irapta hata ederek konuşmak, lehçe, lügat, dil, makam, nağme, melodi, ses ve nota gibi anlamlara gelen lahn, bir kırat terimi olarak, harfleri ve kelimeleri doğru olarak okumamaktır.
Birinci baptan masdar olan kasr, lügatta; hapsetmek, menetmek, kısaltmak, engellemek, sınırlamak4 gibi anlamlara gelmektedir. Belâgat terimi olarak kasr: “Bir şeyin başka bir şeye özel bir yolla tahsis edilmesi ve sadece onu belirtmesidir”5 şeklinde tarif edilmiştir.
Tecvîd ilminde vakf, okumaya tekrar başlamak niyetiyle nefes alacak zaman kadar sesi kesmeye denir. Vakfta esas olan iskândır. Yani kelimenin sonunu sakin kılarak durmaktır. Kat' (القطع) ise kıraatten tamamen ayrılmak maksadıyla okuyuşu kesmeye denir.
Secavend işaretlerini Ebul Fazl Muhammed bin Tayfur es Secavend adında bir islam alimi bulmuştur. Secavend ise onun bulunduğu kasabanın adıdır. Günümüzde Afganistan sınırlarında yer alan bir bölgedir. Secavend işaretleri ilk olarak secavend bölgesinde kullanılmış ve benimsenmiştir.
Medine'de Hz. Peygamber'in huzurunda oturduğu yer, daha sonra “makam-ı Cibrîl” diye anılmıştır. Özellikle ramazan aylarında geceleri Resûlullah'a gelerek daha önce nâzil olmuş âyetleri ay sonuna kadar bir defa baştan sona kadar onun ağzından dinlerdi (Buhârî, “Savm”, 7; Müsned, I, 288).
📌Mim durağına vakf-ı lazım adı verilir. Satırda veya ayet sonunda küçük mim harfi görüldüğü zaman durulması gerekir. Aksi takdirde anlam bozukluğu veya düşüklüğüne sebep verilmiş olunur.
NUN-U VASIL
📌 Kur'an-ı Kerim'in tilaveti esnasında bazen sonu tenvin ile biten ve ardından elifle başlayan iki kelime arasında hafifçe altta yazılmış küçük bir ن (nun) harfi görürüz. Bu harf tenvinle biten ve vasıl hemzesi başlayan kelimelerin arasındaki geçişi kolaylaştırmak için konulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri