Vakfıkebir kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber eski bir yerleşim yeridir. Tarihi boyunca da Hitit, Pers, Roma, Bizans ve Trabzon Rum İmparatorluğu'nun hâkimiyetinde kalmıştır. 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon Rum İmparatorluğu'nu yıkması ile Osmanlı İmparatorluğu'nun hâkimiyetine girmiştir.
Çepniler Şalpazarı, Beşikdüzü, Düzköy, Vakfıkebir, Akçaabat, Çarşıbaşı, Of ve Sürmene ile Araklı ilçelerinde yaşamakta olup bazı yöreler en eski Türkmen geleneklerini hala sürdürmektedirler.
Trabzon'un fethinden sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun değişik bölgelerinden gelen Türk boyları Vakfıkebir'e yerleşmişlerdir. Gelen boyların yeni yerleşim yerlerini benimsemeleri ve kültürlerini bölgeye taşımaları sonucunda Vakfıkebir çok kısa sürede bir Türk yurdu olmuştur.
Vakfıkebir (Vakf-ı Kebir, eski adları: Büyük Liman, Fol (Rumca Pholí, yuva), Trabzon'un ilçesi.
O zamanki adıyla Büyükliman olan yerleşim merkezinde toprağa ayak basan Gülbahar Hatun bu toprakları vakfeder. Vakfedenin büyük (padişah eşi) olmasından dolayı bu tarihten sonra yörenin adı Vakfıkebir (Büyük Vakıf) olmuştur.
İlgili 34 soru bulundu
Vakfıkebir ekmeği dünya çapında ünlü. Bu kadar da değil... Hamsi kuşu, turşulu patates kavurması, mısır ekmeği, lamesli ekmek yine Trabzon'da tadabileceğiniz lezzetlerden. Tereyağı, mısır unu ve peynir ile hazırlanan kuymak, 'mıhlama' ismiyle de bilinir.
Vakfıkebir nüfusu 27.332 olarak belirlendi. 2020 yılı Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Vakfıkebir'in nüfusu 27.332 olarak belirlendi.
Trabzon Vakfıkebir Tereyağı doğal beslenen ineklerin sütünden elde edilen bakanlık onaylı katkısız az tuzlu bir tereyağıdır. Trabzon'daki 3 mağazamızda da satışı yapılan Trabzon Vakfıkebir Tereyağı müşterilerimizce de çok beğenilmekte ve severek tüketilmektedir.
TRABZON ilçeleri alfabetik sırasına göre AKÇAABAT, ARAKLI, ARSİN, BEŞİKDÜZÜ, ÇARŞIBAŞI, ÇAYKARA, DERNEKPAZARI, DÜZKÖY, HAYRAT, KÖPRÜBAŞI, MAÇKA, OF, ORTAHİSAR, SÜRMENE, ŞALPAZARI, TONYA, VAKFIKEBİR, YOMRA, ilçeleridir.
Yani bakıldığın da bölgeye(Özellikle Trabzon, Rize ve Artvin) çok sayıda sarışın-kumral renkli gözlü bir yapıya sahip olan 100.000'den fazla Kuman-Kıpçak Türkleri de yerleşmiştir.
Bölgeye ilk yerleşen Rumlar döneminde bir Rum Beyi Tonya adındaki kızına bölgeyi çeyiz olarak vermiş, bundan böyle bu bölgenin adı da kızın adına ithafen Tonya olarak kalmış. Ayrıca Tonya ilçesinin merkezine yöre halkı tarafından Konakyanı adı da verilir.
Trabzon adı Pontus Rum Devletinde kullanılan şehrin orijinal adı olan ve dört köşe anlamına gelen “Trapezus” sözcüğünden gelmektedir. Lazlar Trapuzani, Gürcüler Trapizoni derken, Osmanlı ve Persler şehre Tara Bozan demişlerdir.
“Trabzon'un Tonya, Maçka, Of, Çaykara gibi yüksek dağ köylerinde anadili Rumca olan ve Rumca konuşan, ancak müslüman olan halk Türk sayılarak yerinde bırakılacaktır.”
855'te Sinop'a yerleşen Milet'ler M.Ö. 756 yılında yöreye gelmişlerdir. Yunan tarihçisi Besari, Trabzon'u Arkad ve Milletlerin kurduğunu öne sürmüş ise de gerçekte yöreye ilk yerleşen Turan halkıdır. Dolayısıyla kentin Kurucuları Orta Asya kavimleridir.
1902hk 📖: Şarpazarı [ Türkçe şar "şehir?" ] 20. yy başında Çepni yerleşimi. 20. yy başında kısmen Rum Ortodoks yerleşimi.
Trabzon il genelinde üretilen tereyağları, diğer üretim yerlerine göre çok daha farklıdır. Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Tonya tereyağı, Coğrafi işaretli Tonya süt tereyağı Türkiye`nin en iyi tereyağı markası tonya süt tereyağı ile yemeklerinizin tadına bir başka olacak. Tonya Tereyağı 1 kg, En meşhur Trabzon Yöresel Ürünler ve Tonya SÜT fabrikasından yöresel ürünlerimiz kapınıza geliyor.
Aldığınız tereyağı hakkında kuşkularınız varsa, tereyağından küçük bir parça alıp sıcak suya atın. Gerçek tereyağı tek parçada ufalarak erir, eğer parçalara ayrılarak eriyorsa o tereyağı değil margarindir. Gerçek tereyağını, mutfağınızda oda sıcaklığında bıraktığınızda asla tamamen erimez sadece yumuşar.
Uzun süre taze kalması dolayısıyla özellikle güzergahta yolculuk yapanların gittiği yere ikramlık olarak götürdüğü ekmek, 1 ila 25 kilogram arasında değişen ağırlıklarda üretilebiliyor.
En ucuz Trabzon - Beşikdüzü otobüs bileti 70,00 TL'dir.
18 ilçeye sahip olan Trabzon'un 2022 yılı TUİK verilerine göre nüfusu 818.023'tür. Kadın nüfusu 411.962, erkek nüfus 406.061 kişidir. 4.685 km² yüzölçümüne sahip olan Trabzon, km² 'ye düşen 175 kişi ile nüfus yoğunluğu bakımından 81 il arasından 13. sırada yer almaktadır.
Trabzon nüfusu 2022 yılına göre 818.023'dir. Bu nüfus, 406.061 erkek ve 411.962 kadından oluşmaktadır.
Büyükliman Bölgesinin en büyük ve en önemli pazarı olan Vakfıkebir Pazarı bugün (Pazartesi) 2 hafta aradan sonra sadece Sebze ve Meyve sergileri kuruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri