Doğal tereyağlarının üretim mevsimine göre de renk farklılığı gösterdiğini unutmamak gerekir. Sütü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendikleri için yazın üretilen bir tereyağının daha sarı renkte olması normaldir.
Çünkü sütü yağ elde etmek için alınan hayvan, öncesinde yeşil renkte (yani canlı) besinler tükettiğinde yağ rengi sarıya daha yakın, kurumuş tahıl sapı veya samanı ile beslemiş hayvanlarda ise elde edilecek yağın rengi beyaza daha yakın olmaktadır.
Sarı olan tereyağları gerçektir, beyazlar ise sahtedir gibi bir algıya kapılmayın! Tereyağının rengi yağ yapımında kullanılan hayvanın sütüyle alakalıdır. Tereyağını tavada erittiğinizde göz göz olmuyor ve köpürmüyorsa kesinlikle sahtedir, ve sakın tüketmeyin. Doğal ve organik bir tereyağı tavada kızdırılınca köpürür.
Sonbahar ayında ise çiçekler ve otlar kuruduğu için bu dönemde üretilen tereyağının rengi açık sarı olur. Kış aylarında inekler çayırlarda değil de içerde kuru ot, saman, buğday ve arpalarla beslendikleri için bu aylarda üretilen yağların rengi beyaza yakındır çünkü bu otlar renk verici karotenoid maddesi içermezler.
Tereyağı Sütten üretilen tereyağı da uygun koşullarda muhafaza edilmezse bozulabilir. Eğer tereyağının rengi farklılaştıysa, renkte dalgalanma varsa bozulduğu anlamına gelir. Oluşan koku ve tadındaki değişim de tereyağının bozulduğunu gösterir.
İlgili 26 soru bulundu
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Tereyağı buzdolabında nasıl saklanır? Tereyağını Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve poşetin havasını alın. Buz dolabına koyun. 8-10 gün arasında tüketilmesi önerilir.
Sürü veren hayvanlar ilkbahar ve yaz aylarında taze otlarla beslendiğinden bu dönemlerde üretilen tereyağı daha sarı olur. Sonbahar ve kış ayarında ise sütü veren hayvanlar kuru gıdalar ile (saman, arpa, buğday, yulaf, hazır yemler) beslenmeye başlayacağından daha açık renkte olabilmektedir.
Farklı kültürlerde "ghee” denilen sade tereyağı, Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. Osmanlıda "revgan-i sade” olarak bilinmektedir. Türkçede ise saf yağ, sarı yağ, sade yağ olarak adlandırılmaktadır. Sade yağ, tuzsuz tereyağının içerisinden su ve yağsız olan kuru madde uzaklaştırılarak elde edilmektedir.
Bu yağ, köylerdeki mera ve çayırlıklarda, yöreye özgü bitkilerle ve otlarla beslenen hayvanların sütünden elde edilmektedir. Bölgenin florası ve hayvanların yeşil ağırlıklı beslenmesi sebebiyle sahip olduğu sarı renk ve aromatik lezzeti ile bilinmektedir.
Gerçek tereyağı daha yoğun bir sarı renge sahiptir. Ardından tereyağı dokunularak sertliği kontrol edilmelidir. Gerçek tereyağı, dokunduğunuzda parmaklarınızın hemen erimesine neden olur. Tereyağının oda sıcaklığına geldiğinde yumuşak olması ve hafif bir dokuyla parmaklarınız arasında kayması önemli bir ipucudur.
Kaşıkla bir miktar alınan tereyağını kaynar suyun içerisine atın. Eğer burada tereyağı parça parça haline gelerek eriyorsa hakiki bir tereyağı olmadığını anlayabiliriz. Ancak kaynar suda tereyağının parçalanmadan tek parça olarak erimesi söz konusuysa ürünü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Bu testi denemek için öncelikle tereyağından ufak bir parça kesin ve sıcak suyun içine atın. Eğer tereyağı parçası tek parça halinde suda erimeye başlıyorsa, güvenle tüketebilirsiniz. Şayet parçalara ayrılmış bir şekilde erimeye başlıyorsa bu yağ tereyağı değildir ve margarin içeriği yüksek karışım bir yağdır.
Eğer sütü kullanılan inek, koyun ya da keçi çimen ve ot gibi yeşillik ağırlıklı beslenme şekline sahipse, bu yeşillikler içerisinde bolca yer alan karotenoid maddesi nedeniyle tereyağı daha sarımsı renge sahip olmaktadır.
Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
Tereyağı denince akla ilk gelen şehir Trabzondur. Trabzonumuzun yüzyıllardır en geleneksel ürünü olmayı başarmış tereyağı hemen hemen yemeklerimizin her birinde kullanılır ve değdiği herşeye üstün ve karşı koyulamaz lezzetler katar.
Tereyağının tuzlu, tuzsuz, pastörize ve yayık tereyağı gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. Tuzsuz tereyağı % 82 oranında süt yağı içerir.
Akmeşe Organik Süt Çiftliği tarafından 21.yüzyılda nadir görülen uygulamalı bir yöntemle, küçük partiler halinde üretilen organik tereyağı, sütün kremaya ulaşır ulaşmaz kremayı ayırarak tereyağına çevrilmesiyle üretiliyor.
Patates nişastası varsa çabucak erir
Bitkisel yağlar ile tereyağı taklidi yapılmışsa, o tereyağı 30 derece gibi sıcaklıklarda eriyecektir. Ancak patates nişastası da tereyağın içine eklenmişse, tereyağı 20 derece gibi oldukça düşük sıcaklıklarda erimeye ve hatta dağılmaya başlayacaktır.
Doğal Tereyağı, normalde 1 yıl ömüre sahiptir. Uygun saklama koşullarında (yani -18 derecede) iki yıl saklanabilir.
Tereyağını çok uzun süre sağlıklı bir şekilde saklamak ve lezzetini korumak adına yapılabilecek en doğru yöntem ise dondurucu da saklamak. Genellikle -18 derecede, uygun koşullar sağlandığı müddetçe 3-6 ay arasında değişen sürelerde, hatta bazı tereyağları 1 yıla kadar sağlam kalabiliyor.
Hakiki Köy Tereyağı Topak (1Kg) - 162.04 TL + KDV.
FDA'ya göre; çoğu bakteri tuzsuz tereyağında hayatta kalabilirken, tuzlanmış tereyağı koşullarında hayatta kalabilecek tek bir bakteri türü vardır. Yapılan çalışma sonuçlara göre; tuzlu tereyağı oda sıcaklığında saklandığın da dahi düşük bakteriyel kontaminasyon riski göstermektedir.
Araştırmalar, tereyağının oda sıcaklığında saklandığında bile aylarca raf ömrüne sahip olduğunu göstermiştir. Ancak buzdolabında saklanırsa daha uzun süre taze kalacaktır. Dondurucunuzda daha fazla miktarda tereyağı saklayabilirsiniz, bu da onu bir yıla kadar taze tutacaktır.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri