Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Tıkalı Hava Filtresi Belirtileri
Yakıt tüketiminin normalin üstünde olması Motor sesinde oluşan değişiklik. Motor arıza lambasının sürekli yanması Motor performansının fark edilecek boyutta azalması
Aracınızın hava filtresi kirlenirse veya tıkanırsa, motora alınan havanın filtreden geçişi zorlaşır. Bu durumda aracınızın yakıt kullanımı artar ve motor çekişi düşer.
Bir motorun en hayati parçalarından birisi olan hava filtresi, periyodik bakımlar sırasında mutlaka orijinal yedek parça ile değiştirilmelidir. Motorun akciğeri olarak nitelenen bu önemli parça değiştirilmez ve gereğinden uzun süre kullanılır ise motor sağlıklı çalışamaz ve ömrü ciddi şekilde kısalır.
Hava filtresi temizlenmezse ne olur ya da temizlemek, bakımını yapmak neden önemli bu soruların yanıtına bakalım. Öncelikle hava filtresi motorun nefes olması ve etkin çalışması için oldukça önemli. Bu parça temizlenmediği zaman araçlarını yüksek miktarda yakıt tüketmesi gibi durumlar ile karşılaşılıyor.
İlgili 41 soru bulundu
Diğer yandan hava filtresinin tıkanması motorun aşırı ısınmasına neden olabilir. Hararet olarak adlandırılan bu aşırı ısınma hali, motorun etkin çalışmasını engelleyecektir.
Motorun performansında yaşanan düşüşün farklı nedenleri olabilir. Hava filtresinin tıkanması ya da arızalanması da bu durumlar arasında yer alır. Motor yeterli havayı alamazsa yakıtı olması gereken verimlilikte işleyemez. Bu da yokuşta çekiş sorunu, araç sollarken yaşanan çekiş sorunu gibi durumlara yol açabilir.
Filtre, rutin bakım sırasında değiştirilir. Bu görüşmeler markaya göre 10.000 km ile 30.000 km arasında veya 1 yıl arasında değişmektedir. Rutin bakımlar yetkili serviste yapıldıysa bu servisler orijinal yedek parçalar kullanılarak yapılmıştır.
Hava bu filtreden geçmeden asla motora ulaşamaz. Hava filtresinin iyi çalışması sayesinde havada bulunan bütün zararlı maddeler süzülür. Böylece motor olası zararlardan korunmuş olur.
İlk olarak aracın yüksek performansla çalışması için bu filtrenin yıllık bakım sırasında değiştirilmesi gerekir. Filtrenin yılda bir kere değiştirilmesi birçok durumda yeterli olmaktadır. Ancak yoğun toz ve polenin olduğu bir ortamda kullanılan araçlarda hava filtresi değiştirme yılda iki kere yapılabilir.
Hava filtresi aracın çekişini doğrudan etkilemezken, bakımının ihmal edilmesi genel motor performansını dolaylı olarak etkileyebilir. Tıkalı veya kirli bir hava filtresi motor gücünün ve veriminin düşmesine neden olarak aracın hızlanma ve hızı koruma becerisini etkileyebilir.
Motor içerisinde yakıtın tutuşmasını sağlayan havanın, partiküllerden arındırılmasını sağlayan parçaya hava filtresi denir. Markalara göre farklı tiplerde üretilirler, ancak neredeyse tamamının işlevi aynıdır.
Performans kaybına neden olmaması için yapılacak temizleme adımları ise; Hava filtresi kapağı üzerindeki cıvatalar sökülür, kapak çıkartılır. Daha sonra hava filtresi yerinden çıkartılır ve basınçlı hava uygulayarak filtre üzerindeki toz ve kir arındırılır. Temizleme işlemi bittikten sonra filtre yerine takılır.
Hava filtresinden dolayı turbonuz kesinlikle zarar görebilir .
Hava filtresi tam oturmazsa ne olur: Hava filtresinin tam oturmaması durumunda motor performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve aracın emisyon seviyeleri artabilir. Hava filtresi olmazsa ne olur: Hava filtresi olmaması durumunda kirli hava doğrudan motora girebilir ve bu da motorda hasara neden olabilir.
Hava filtresinin mekanik olarak temizlenmesi; filtrasyon özeliklerini geri getirmek yerine durumun daha da kötüleşmesini sağlar. Motorun yanma odasına geçen havanın etkili filtrasyonu sadece periyodik olarak aşınmış filtrenin yenisi ile değiştirilmesi ile sağlanabilir.
Kirli bir hava filtresi bu oranı bozarak gereğinden fazla zengin bir karışım oluşmasına neden olur. Motorun kontrol sistemi, yanmayı sürdürmek için daha fazla yakıt enjekte ederek yakıt verimliliğinin düşmesine neden olarak bunu telafi edebilir.
Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor.
Yağ filtresi bozulursa veya tıkanırsa aracın çalışmasını sağlayan motora yağ akışı engellenir. Kirleticiler veya parçacıklar motorun çalışmasını engeller. Aracın yağ filtresi değişmezse ne olur diye düşünenlerin mutlaka filtreyi yenilemesi gerekir.
Araçlarda hava filtresi, aracın marka ve modeline göre emme manifoldu hava girişlerinde, motorun üst kısmındaki plastik hava kutusunun içerisinde yada gaz kelebeğine gelen kalın plastik borunun ucunda, ayrı bir kutunun içerisinde yer alır.Karbüratörlü motorlarda ise hava filtresi, karbüratörün hemen üzerinde yuvarlak ...
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
-Motorun aşırı ısınması, aşırı hava; yakıtın normalden daha yüksek bir ısıda yanmasına sebep olur ve motoru gereğinden fazla ısıtır. (Artan yanma ısısı; subapların, contanın yanmasına, silindir gömleklerinde, segman ve pistonlarda aşınmaya neden olur.) -NOx emisyonunu arttırır.
Motor suyunun hava yapmasının ilk belirtisi motorun çalıştığı sırada ses yapmasıdır. Motor suyu değişimi esnasında su yerine havanın gelmeye başlaması, motor suyunun hava yaptığının kesin belirtisidir. Suyun büyük bir kısmı boşalana kadar beklerseniz birikmiş olan havanın tahliyesini de yapmış olacaksınız.
Hava filtresi temizliği aracınızın performansını, yakıt tüketimini ve motorun sağlığını pozitif yönde etkileyecektir.
Filtreniz Tıkandığında Çekiş düşüklüğü , yanmamış egzoz gazı kokusu , yakıt sarfiyatı , enjektör turbo egr valfi hataları , start stop devre dışı kalma , duman atma , motorun dengesiz çalışması , motorun sesli çalışması gibi problemler yaşayabilirsiniz.Filtrenizi temizleyip yada değiştirdikten sonra bu hususlarda ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri