Vakum ateller sert atellerin özel bir türüdür. Uygulamaları çok basittir. Olgular, bulundukları pozisyonda sabitlenebilirler. Vakum ateller x ışınlarını geçirir ve yaralı extremiteye dış basınç uygulamazlar.
Vakum atel açılı , büküntülü veya deforme durumda atellenmesi gereken extremite için etkin ve kolay bir yöntemdir . Bu ateller x ıĢınlarını geçirir özelliğe sahip olmalı , atelin havası boĢaltılana kadar ateli yaralı bölgede tutmaya yarayan tespit kayıĢları olmalıdır .
Vakum atel kullanılacaksa;
✓ Pompa, valfe takılarak pompa tutamağı aşağı yukarı hareket ettirilip bir miktar hava çekilir. ✓ Yeterli hava boşaltıldığında atel kenarları çökmeyecek kadar sertleşmiş; ancak şekil verilebilecek kadar yumuşak olmalıdır. ✓ İkinci kişi, ateli ekstremitenin altına U biçiminde yerleştirir.
Vakum atel Seti X ışınlarını geçirgen özelliklere sahiptir. Alkol, sabunlu su ve sıvı detarjan gibi temizlik malzemeleri ile temizlenebilir. Özel TPU malzemesi sayesinde sürtünme, aşınma ve yırtılmaya karşı yüksek mukavemet sağlamaktadır. Vakum pompası, çantası ile birlikte teslim edilmektedir.
X ışınlarını geçirgendir. Özel çantası içerisinde 6 Adet atel bulunmaktadır. İçinde ayak, bacak, el, kol ve baldırı kapsayan 6 ayrı ürün mevcut olup ilave olarak el pompası da vardır.
İlgili 29 soru bulundu
Böylece yaranın daha fazla kirlenmesi önlenir ve kanaması durdurulur. Bundan sonra kırık olan ekstremite bir atel yardımı ile tesbit edilmelidir. Elde tel ateller veya Thomas ateli varsa bunlar, yoksa hava ile şişirilen plastik yas tıklar atel olarak kullanılır.
Vakum, gaz basıncının atmosferik basınçtan çok daha az olduğu bir kaptır. Hareketli gaz moleküllerinin kuvveti kabın duvarlarına çarpar ve böylece basınç oluşur. Pompanın içerisinde bir mekanizma, basıncı atmosferin altına düşürmek amacıyla küçük bir , boşluğu genişletir.
Vakum ateller sert atellerin özel bir türüdür. Uygulamaları çok basittir. Olgular, bulundukları pozisyonda sabitlenebilirler. Vakum ateller x ışınlarını geçirir ve yaralı extremiteye dış basınç uygulamazlar.
Atel çeşitleri; statik, dinamik ve seri atel şeklindedir.
Sahada Atel Uygulamasında Genel Prensipler
Kırık şüphesi olan kemiğin bir üst ve bir alt ekle- mini içerecek şekilde atel yapılır. Atelleme yapılırken yaralı alan en az hareket et- tirilecek şekilde desteklenir. Kırık bölgesinde ciddi deformite var ise kibarca uzuv ekseni boyunca traksiyon yapılır.
Alçı ve atel aynı amaca hizmet etse de, aralarındaki fark hasarın enflamasyonu ile alakalıdır. Eğer enflamasyon varsa, atel en iyi seçenektir. Bunun sebebi atelin, daha rahat olması için yeterince ayarlanabilir olmasıdır ve aynı zamanda ağrıyı artıracak herhangi bir dolaşım probleminden de kaçınmanızı sağlar.
Kırık olan bölgenin tespiti için kullanılan sert, düz maddelere atel denir. Kol ve bacak gibi uzun kemiklerin tespiti için kullanılır.
Gece Yatarken Atel Takılır mı? Elinizi aktif olarak kullanmadığınız her an için atel takabilirsiniz.
Genel olarak ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Opere edilmeden alçı ya da atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftalık bir zaman dilimini kapsar.
Daha sonra atelin en az altı hafta boyunca gece gündüz takılması gerekmektedir. Bu süre zarfında, hem atelin hem de parmağın temizlenmesine izin vermek için atel dikkatlice çıkarılabilir, ancak tekrarlayan yaralanmaları önlemek için yorucu faaliyetlerden ve sporlardan kaçınılmalıdır.
Atel, karton gibi basit bir malzemeden oluşturulabildiği gibi, ciddi bir eklem hastalığında kullanılabilen medikal ürün olarak da üretilmektedir. El veya ayak bileği, parmak, boyun, kol ve bacak gibi vücut bölgelerine uygulanan atel çeşitleri vardır. Hastalığın çeşidine göre birçok farklı tasarımda ürün mevcuttur.
Atel ve alçı ayrıca tenosinovit, artritler, gut hastalığı, eklem üzeri yaralanmalar, hayvan ısırması gibi yaralanmalar, eklem çıkık- ları redüksiyonu sonrası, bağ ve tendon yaralan- maları, yumuşak doku hasarları gibi durumlarda kullanılır.
Böylece büzüşen ve kısalan bağlar esneyip uzar ve ayağın dışa doğru çekilmesi önlenir. Bu ateller gece boyunca ayağı uygun pozisyonda tutar ve gündüz atelsiz ayakkabı giyilebilir. Halluks valgus tedavisinde atelin yanı sıra doğru ayakkabı kullanımı önem taşır.
Kırık kemiklerin veya aşırı incinmiş yumuşak dokuların alçı ,pamuk ve sargı bezi ile sabitlenerek hareketsiz kalması için yapılan işlemlerdir. Eğer sabitlemede kullanılan materyal, sarılan bölgenin tamamını kapsamıyor ise atel ismini alır.
Aşırı kanama veya şişme durumlarında da ekstremitleri sabitlemede yardımcı olarak kullanılabilir. Kırık bölgenin alçı gibi tam stabilizasyonunu sağlar. Şişme atel kiti, diz yada dirsek eklemleriyle bunların alt kısımlarında meydana gelmiş olan kırıkların sabitlenmesi için kullanılabilir.
El bileği istirahat ateli, gündelik yaşantınızda burkulma, ev içi kazaları, incinme, bağ zedelenme ve kopukluklarında el bileği sağlığınızı yeniden kazanmak için kullanılmaktadır.
Atel (yarım alçı) tedavisi kolda veya bacakta olan kırıkları geçici olarak sabitlemek için kullanılabilir. Ameliyat gereken kırıklarda ameliyata kadar geçen sürede kırık bölgesi, atel (yarım alçı) ile takip edilir. Bazı çocuk kırıkları atel (yarım alçı) tedavisi ile kalıcı olarak tedavi edilmektedir.
Vakum, içinde hiç atom ya da molekül bulunmayan boşluk. Genellikle, hava basıncı çevresindeki atmosferik basınçtan daha düşük olan (basıncı alınmış) ortamları tanımlamak için kullanılır. Pratikte vakumun, yani tamamen boşaltılmış bir boşluğun, laboratuvar şartlarında elde edilmesi mümkün değildir.
Gıdanın oksijen ile temasının olmamasından dolayı içerisindeki yağın bozulma veya ekşime durumları olmayacaktır. ▪Bazı gıdaların bozulması durumunda böceklenme görülmektedir. Vakumlama sayesinde ortamda bu canlıların yaşaması ve çoğalması için hava olmayacağından dolayı bu durumda ortadan kalkmaktadır.
Vakum Makinesi Kullanım Amacı;
Örneğin tahıllarda görülen böceklenme durumunu oksijensiz ortam oluşturarak durdurur. Ürünlerin havayla temasını minimize ederek toz ürünlerde nemlenme sonucu oluşan katılaşmayı engeller. Ayrıca farklı kokular ve tatlar oluşmamasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri