Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir. Ağacın periyodisite fenomenine karşı doğal bir eğilimi vardır, fakat genellikle her yıl iyi bir üretim sağlar.
Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği
Anaç, kuvvetli bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı gelişme göstermeli, verimli olmalı ve her sene meyve vermelidir.
Ceviz ağaçlarının ömrü iyi bakıldıklarında 150 ile 400 yıl arasındadır.
Ceviz Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir: Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadığı için olabilir. Meyve tutumu yeterli olmayabilir. Doğal şartlardan kaynaklı sorunlardan olabilir. Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Ceviz ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
İlgili 38 soru bulundu
Ceviz Ağacının Ceviz Verimi
Ortalama olarak ceviz ağacı 8-10 sene sonra ceviz üretmeye başlar. Bununla birlikte, ceviz ağaçlarının 5-7 sene içinde yaklaşık 7-10 kg ceviz üretmeye başladığı durumlarda vardır.
Ceviz Fidanı Fiyatları 2023 sezonunda 20 TL'dir. Satıştaki en iyi Ceviz fidanı çeşitleri ; chandler, fernor, fernette, franquette, pedro ve rondedir.
Halk arasında da çok kullanılır bu söz, bu yüzden de ceviz gölgesinde oturmak makbul değildir... Peki, bunun neden söylenildiğini hiç düşündünüz mü? Ceviz ağacı sülfür gazı salgılar. Havadaki diğer gazlardan daha ağır olduğu için dibe çöker ve cevizin altında oturanı sersemletir.
Ceviz ağacı çok su istemeyen bir ağaç türüdür. İlk aylarda düzenli olarak sulanması tercih edilebilir. Bunun dışında rutin aralıklarla özel olarak sulanması gerekmez. Bahçede yetiştiği için genellikle mevsimlik yağışlar, ağacın meyve vermek için gereksinim duyduğu suyu karşılayabilir.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Tek yıllık, çok yıllık bitkiler, meyve ağaçları, çalılar kısacası her şey… Kimyasal tarımda yanlış bilinen ve aktarılan bir mittir, ceviz ağacının altında başka bitki yetişmeyeceği. Şu fotoğraflarda sadece cevizin altında değil 2 koca cevizin altında, arasında yetişen elma, armut, kiraz ağaçlarını görebilirsiniz.
Ceviz fidanı yıllık su ihtiyacı fidan başına 1100-1400 mm seviyesindedir. Her sulama yapılırken 15-20 litreye yakın fidan başına su önerilir. Bu su ihtiyacı tam verime yatmış yani gelişmiş bir ağaç için geçerlidir.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır.
Editör ekibi. Çoğu meyve ağacında (turunçgiller, elma, fındık vb.) olduğu gibi, tohumdan yetiştirilen bir ceviz ağacı, ömrünün ilk 7-10 yılında meyve vermez.
Sertifikalı tüm ceviz fidanları doğru şartlarda ekilip bakımı yapıldığında ilk yıldan sonra meyve verir. Tam verimli ürün ise 7 yılın sonunda alınmaktadır.
Kahramanmaraş ilinde yılda ortalama 25- 30 ton aralığında ceviz toplanmaktadır. Bunun yanı sıra ceviz en çok Güneydoğu Bölgesi'nde yetişir. Bu alanlarda yetiştirilen cevizin kalitesi de çok yüksek olur. Kahramanmaraş, Van, Malatya ve Gaziantep ceviz üretiminin yoğun olarak yapıldığı iller arasında gelmektedir.
Kış aylarında sulama yapmanın (yağışların çok sınırlı olduğu bölgelerde) ilkbaharda ağacın gelişimini arttırdığı bildirilmiştir. Ayrıca, maksimum meyve gelişimi çiçeklenmeden 5-7 hafta sonra gerçekleşir. Yağmurun yağmadığı dönemde sulamanın yapılmaması, küçük ceviz oranını artırır.
Genel olarak, ceviz ağaçları diğer meyve ağaçlarına göre daha az budamaya ihtiyaç duyar (elma, turunçgiller vb.) Ancak, buna rağmen aynı budama kuralları geçerlidir. Uzun lafın kısası, şekillerini belirlemek için genç ağaçlar birinci veya ikinci yılda budanır (veya “terbiye” edilir).
Ceviz içini doldurma zamanında mutlaka su verilmesi gerekli olup su verilmediği takdirde meyvenin kalitesi düşer. Hasattan hemen sonra yağış yoksa su verilmeli, çok fazla su verilirse ağaç uykuya yatar ve don olayı görülür.
Ceviz ağacının kökü kesinlikle binalara zarar vermez ziraa ceviz ağacı kazık kök sistemi gelişen bir ağaçtır. Bu yüzden dolayı binalarınıza zarar verme diye bir durum kesinlikle yoktur.
Ceviz ağacı diken kişi, eğer cevizin gövdesine bir kasnak yerleştirmez ya da kuşağını yere serip ortasında bir delik açmazsa, ceviz ağacının gövdesi ensesi kadar olduğunda ölür. Hele geceleri ceviz ağacının altında bulunmak çok tehlikelidir.
Ceviz ağacına her gördüğünü çekiyor şeklinde bir yorum yapmak doğru olmaz; ancak bu tip görüntülerin oluşması aşırı koşullarla karşılaşmış olduğunun bir göstergesi olabilir. Yangın, yoğun bir kuraklık dönemi, hastalık gibi dış faktörler ağacın öz bölümünde bu biçimde desenlere sebep olmuş olabilir.
7. yılında bir ağaç ortalama 40-50 kiloya ceviz verebilmektedir. 150 ağaç ortalama bize 3000 kilo ceviz vermiş olacaktır. 3000×20= 60 000 tl gelir sağlanmıştır olur.
Ceviz fidanları için tavsiye edilen en uygun dikim mesafesi, 7 metreye 5 metre mesafedir.7 metreye 5 metre mesafe kullanıldığında dönüme ortalama 28 adet ceviz fidanı dikilir. 1 dekara kaç adet ceviz ağacı dikilir diye sorulacak olursa 1 dekar ve 1 dönüm aynı birim olduğu için yine 28 adet fidan dikilir.
Bir dönüm chandler ceviz bahçesi yılda 500-750 kg arası meyve vermektedir. Fernor ceviz fidanı içinde aynı verim geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri