MADDE 25 – (1) Sınavda başarılı olan aday öğretmenler, valiliklerce öğretmen olarak atanır.
Türkiye Cumhuriyeti'nde vali
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar.
(5) İsteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler, atanmak istedikleri yerlerden en fazla 25 eğitim kurumunu tercih edebilirler. Öğretmenler başvurularında tercihleri dışına atanmayı kabul edip etmediklerini de belirtirler.
Yapılan düzenlemeler uyarınca, Cumhurbaşkanı isterse meslek dışından Vali kadrolarına atama yapabilecektir. Atanacak kişilerin İBBF veya SBF mezunu olma zorunluluğu kaldırılmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Vali olabilmek için ilk olarak, üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk gibi çeşitli fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Bunun dışında üniversiteden mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı, Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına da girerek başarılı olunması gerekir.
c) 18.09.1998 gün ve B050PGM0060002/ 18054 sayılı genelge. Bilindiği üzere Valilerin yıllık veya görev-izin talepleri Bakanlığımızca, büyük ölçüde Valilerin istekleri doğrultusunda karşılanmaktadır.
MADDE 48 – (1) Öğretmenler, aynı eğitim kurumunda adaylık dâhil toplamda en fazla (Değişik ibare:RG-4/7/2015-29406) 12 yıl görev yapabilir.
Zorunlu doğu görevi, Türkiye'deki tüm öğretmenlerin bir kısmını kapsar. Genellikle bu görev, öğretmenlerin ilk atama yılını takip eden yıl başında başlar. Bu görev süresi iki yıl olarak belirlenmiştir. Bu iki yıl boyunca, öğretmenler genellikle doğu illerinde görev yaparlar.
MEB öğretmenliğe ilk kez atanacaklar için 40 yaş sınırını kaldırdı.
Yani herhangi bir ilde öğretmenlerin Doğu Görevi yapması zorunluluk haline gelmemektedir. Ancak yine de birçok öğretmen, farklı motivasyonlarla Doğu Görevi için gönüllü olarak başvurmaktadır. Doğu Görevi için gönüllü olmanın avantajları arasında maddi kazançlar gelmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda öğretmenlik için 40 yaş sınırı vardı ve bu kaldırıldı. Şuan öğretmenlik yapmak isteyen kişiler için yaş sınırı yoktur.
Şöyle ki; Kadrolu öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 1 yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı 3 yılın sonunda olurken, sözleşmeli öğretmenlerde mazerete dayalı tayin hakkı 3.yılın, il içi ve iller arası tayin hakkı ise 4. yılın sonunda yapılabilmektedir.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Vali maaşı aylık ortalama 47.100 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
"Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Bu sıfatla; A)Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.
Mahkeme kararından ve kanundan da anlaşılacağı üzere bir ilde öğretmenin okulunu değiştirme yetkisi sadece valilerdedir ve valiler dışında da başka hiçbir amir konumundaki memura devredilemez olduğu için kaymakamlar soruşturma gereği bile olsa öğretmenin görev yerini değiştirmezler.
SORU 3: Zorunlu hizmete tabi öğretmenler için 3 yıl şartı var mıdır? CEVAP 3: Hayır yoktur.
Hemen düzelteyim: Doğu ve Güneydoğu'da ya da Türkiye'nin herhangi bir yerindeki zorunlu hizmet yerinde görev yapan öğretmenin maaşı, diğer öğretmenlerin maaşından yüksek değildir; maaş dışında da verilen farklı bir ek ücret de yoktur.
İşte soru ve cevabı, "1-Öğretmenler haftada toplam kaç saat ders verebilecekler? Öğretmenler haftada okulda girdiği dersler dahil toplam 40 saate kadar ders verebilecektir.
Bir de özel şartlar var bu şartlardan sadece birini taşıyorsanız müdürlüğe başvurabilirsiniz. - Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak asaleten en az sekiz yıl görev yapmışsanız, Müdür olabilirsiniz.
Sendikalar ve öğretmenler tarafından eleştirilen ve eğitim camiasında büyük tedirginliğe yol açan rotasyon uygulamasının kriterleri, taslağın “Öğretmenlerin aynı eğitim kurumunda azami çalışma süresi” başlığı altında 35. maddede düzenlendi.
Bu süre erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıldır. Kamuda 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan Vali ise 9000 gün prim ödediği sürece erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşında emekli olur.
Sağlık açısından valilik görevini yapmaya uygun olmak, En az 35 ve en fazla 45 yaşında olmak.
Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u (yüzde 85,2) genel lise, 12'si (yüzde 14,8) ise imam-hatip lisesi mezunudur."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri