Çeşitli mahkemeler ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başta olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından Türkiye'deki internet üzerinde tanımlanan politika ve kurallar işletiliyor ve bu alanda en yetkili kurum BTK olarak görünüyor.
Kısa cevap internetin sahibi yoktur. Çünkü internet elle tutulamayan ve bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla çalışan bir mantığa sahiptir. Bir bilgisayar internete erişiyorsa artık o da internetin bir parçasıdır. Yani internet bilgisayarların birbirleriyle bağlanmasından sonra doğan bir adıdır.
Çünkü interneti kim kontrol ediyor sorusunun yanıtı, açık bir biçimde ABD olarak veriliyor. Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var.
ARPANET ve İlk Adımlar (1973-1980): İnternet'in öncüsü olan ARPANET, 1973'te Amerika'da Advanced Research Projects Agency (ARPA) tarafından başlatıldı.
İlk ortaya çıkan ARPANET, büyüyerek İnternet olmuştur. İnternet, pek çok farklı tasarıma sahip birbirinden bağımsız ağların varlığı fikrine dayanır. Paket anahtarlamalı ağ olan ARPANET ile başlayan süreç daha sonra paket uydu ağları, yer tabanlı paket radyo ağları ve diğer ağlar ile devam etmiştir.
İlgili 22 soru bulundu
Artık onsuz bir hayat düşünülemeyen internet 30 yaşında. İnternetin en büyük şirketlerinden Google 1989'da icat edilen World Wide Web için özel bir doodle hazırladı. İnternet bundan tam 30 yıl önce İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de çalışan İngiliz yazılımcı Tim Berners Lee tarafından icat edildi.
İnternet bugüne kadar üretilen ve önümüzdeki günlerde üretilecek olan bilgilerin dolaşım sistemidir.
İnternet, İnter (arasında) ve net (ağ) kelimelerinin birleşmesinden oluşur. Bu da “Ağlar arasında” anlamına geliyor. İnternet tüm kısıtlama ve sınırlardan bağımsız, merkezi kontrol dışında işlev gösteren ve bilgisayarların bir ağ dâhilinde birbiri ile bağlantıda olmasını sağlayan bir iletişim ağı olarak nitelendirilir.
İnternet teknolojisi Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi. Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı.
İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler hâlinde transfer edilir.
Çin, Myanmar, Suudi Arabistan ve İran'da da hükümetin izin vermediği sitelere girmek tamamen yasak ve bu ülkelerin bazılarında elektronik postalar filtreleniyor.
İngiltere'de yapılan ve nüfusu 1 milyonun üzerinde olan ülkeleri kapsayan araştırmaya göre, 2023 yılında dünyada en hızlı internet hızına sahip ülke geçen yıl olduğu gibi yine Tayvan oldu. Tayvan'da ortalama indirme hızı 153.51 Mbps olurken, bu ülkeyi 152.45 Mbps ile Fransa izledi.
Kablosuz internetin sağlığa etkileri konusunda çeşitli çalışmalar olduğunu belirten uzmanlar, alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor. Uzmanlar özellikle çocukların uyuduğu odada modem bulunmaması gerektiğini belirterek gece saatlerinde modemin kapatılmasını tavsiye ediyor.
Vinton Gray Cerf (İngilizce telaffuz: [ˈsɜrf]; d. 23 Haziran 1943), Amerikalı internet öncüsü. "İnternetin babası" olarak adlandırılan kişilerden biridir. Bob Kahn'la birlikte geliştirdiği TCP/IP ile 2004 yılında Turing Ödülü'nü almaya hak kazanmış, 2016 yılında ise Royal Society üyeliğiyle onurlandırılmıştır.
Sürekli olarak gelişen bir teknoloji olsa da temel olarak fiziksel bir bağlantıya hala ihtiyaç duymaktadır internet. Bu da genelde telefon bağlantısı ile sağlanır. Bu kablolar bakır ya da fiber optik kablolardır. Ülkeler arasında ise aynı şekilde kablo bağlantıları ya da uydu bağlantıları bulunur.
1989'da CERN, Avrupa'nın en büyük internet düğümüne sahip olduğundan Tim Berners-Lee, hiper metine internet ile katılma fırsatı buldu. Tim Berners-Lee burada hiper metin fikrini TCP protokolü ve alan adı sistemi ile birleştirerek World Wide Web'in doğmasını sağladı.
1989 yılında İsviçre'nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabildiği ve kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya'da ki farklı kişilerin de bağlandığı görüldü. Bu şekilde internet artık halka açılmış oldu. Böylelikle internet icat edilmiş oldu.
1950 yıllarında Amerika'da temeli atılan internet, takip eden 1960 ile 1970 yıllarında geliştirilmiş ve şu an günümüz interneti halini alması 1989 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu sebeple internetin net icat tarihi 1989 yılı kabul edilmektedir.
Türkiye'de internet, ilk kez 12 Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlamıştır. Sultanahmet Meydanı'nda İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından yerleştirilmiş bir ücretsiz Wi-Fi noktası tabelası.
İnternet kullanıcıların çoğu interneti bilgi edinmek için kullanıyor. Oranları ise %63. Google, Youtube ve Facebook dünya genelinde en çok ziyaret edilen siteler. Google'ın arama motoru pazar payı %91.4.
ARPANET için 1970 yılında geliştirildi. ARPANET, Birleşik Devletler Savunma Bakanlığı bünyesine bağlı ARPA tarafından geliştirilen dünyanın ilk paket dağıtımı ağı ve evrensel İnternet'in öncüsüdür, yani ilk şebekelerden.
INTERNET'İN TARİHİ
ABD tarafından geliştirilen ve ARPANET (Advanced Research Projects Authority Net) adı verilen proje, ülke savunmasını birbirine bağlı bilgisayarlarla kurulacak iletişimle koordineli bir biçimde sağlamak amacıyla 1969 yılında geliştirilmiştir.
İnternet olmasaydı, hayat eskisi gibi geri dönecekti. İnsanların fırsatların ve kaynakların boşa harcanmadığından emin olmak için yaptıkları seçimleri dikkate almaları gerekir. Yaşamın her faaliyeti, kararlı çaba ve sabır gerektirecektir. İnternete aniden erişim kapatılırsa dünya farklı bir yer olurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri