İşte, merak edilen tüm detaylar. Vali yardımcıları uzun bir süre görevde uzun süre bulunurlarsa ve başarılı işlere imza atarlarsa ilerde vali olabiliyor. Valileri temsil etmek üzere görev yapan vali yardımcıları, valinin emri altında çalışır.
Vali yardımcısı veya vali muavini, il idaresi kanunu çerçevesinde ilde valinin işlerini vali adına yapan mülki idare sınıfına mensup görevdeki kişilere verilen unvandır.
Ancak; 7. madde mucibince 5 inci coğrafi bölgedeki beş yıllık hizmet süresinin tamamını Kaymakam olarak ifa eden meslek mensupları, 5 inci coğrafi bölge dışındaki illerde en az iki yıl Vali Yardımcılığı yapmakla mükelleftirler.
Vali yardımcısına, “sayın valim”; genel müdür vekiline “sayın genel müdürüm” demek doğrudur. Ancak resmi ortamda (toplantıda, törende) resmi unvanıyla hitap etmek gerekir.
Kişilerin Kaymakam Adaylığı Sınavı'na girerek başarılı olması gerekmektedir. Kaymakam olarak tecrübe kazanan kişi, İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
18 Temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Bayburt valiliğine atanmıştır. Bu atamayla birlikte 38 yaşında valilik görevine başlamış ve Türkiye'nin en genç valisi unvanını, 42 yaşında atanmış eski meslektaşı Abdurrahman Akdemir'den devralmıştır.
Aynı zamanda valiler, kolluk kuvvetlerinin başında yer alır ve il içinde de teşkilatın bir en başında yer alır. Vali Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Vali olabilmek için ilk olarak, üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk gibi çeşitli fakültelerinden mezun olmaları gerekir.
Bir erkek, üstü olan hanıma iş ortamında daima unvanıyla hitap etmeli; kesinlikle “abla” dememelidir. Amiri ya da üstü olan yöneticinin eşi hanıma da, “hanımefendi” diye hitap etmeli; kendisinden “hanımefendi” diye söz etmelidir. Yöneticinin eşine kesinlikle “yenge hanım” veya “abla” dememelidir.
Zorunlu olmadıkça telefonla görüşmeyin, evrak imzalamayın ve başka şeylerle meşgul olmayın. Mecbursanız, en azından özür dileyin ve izin isteyin. 14-Üstlerinize ağabey, abla ve eşlerine de yenge v.b. gibi hitapları kullanmayın; beyefendi, hanımefendi diye hitap edin.
Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir.
Cumhurbaşkanı kararıyla 471 mülki idare amirinin görev yeri değiştirildi. Vali yardımcılarının kaymakamlıklara atanmasıyla vali yardımcılığı sayısında azaltılmaya gidildi. Böylece 610 olan vali yardımcısı sayısı, iki yıllık süreçte 314'e indirildi.
Vali yardımcısı, valiyi temsilen valilikteki pek çok idari işin yürütülmesinde önemli bir rol oynar. Vilayetin büyüklüğüne göre vali yardımcılarının sayısı belirlenebilir. İdari işlerde çok yetkili olan vali yardımcıları, İç İşleri Bakanlığı tarafından atanır.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
"Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Bu sıfatla; A)Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.
Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar. Kaymakamlar yaptıkları veya yapacakları tüm teftişlerin zamanını ve sonuçlarını valiye rapor etmek zorundadırlar. Milli bayramlar resmi törenle kutlanacaksa kaymakam törene başkanlık eder ve tebrikleri kabul eder.
Valilik mesleğini icra etmek için belirli koşullar vardır. Bu koşulları sağlayan herkes vali olarak görev yapar. Vali olmak için öncelikli şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır.
Valinin olmadığı ortamda Vali Yardımcısına, “Sayın Vali” denilmelidir. Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir. Bu hitapların dışında unvan kullanmak sizi küçük düşürür ve sert bir şekilde uyarılırsınız.
Mülki amir yani illerde vali, ilçelerde kaymakam tarafından verilebilecek olan koruma tedbirleri, kanunda sayıldığı haliyle şunlardır: Şiddet mağdurunun kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması.
bu hitap şekli hakimin, savcının şahsına değil makamınadır. yani devletedir. peygamber postu diye bilinen koltuğadır. hakime savcıya efendim denilmesine karşıyım. sayın hakim, hakim bey, sayın hakime, hakim hanım, savcı bey savcı hanım yeterli. oldukça çeşit var seslenmek için.
Duruşmada hakime “Sayın Hakim”, “Sayın Yargıç”, “Hakim Bey” ya da “Hakime Hanım” şeklinde hitap ediniz. Hocam, abi, dayı vs. şeklinde hitap etmeyiniz. Duruşmaya girerken hakime selam verme, “Günaydın” ya da “İyi Günler” demeyiniz.
doğrudur. Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir.
1-üst/amir teşekkür eder,ast sağol diye cevap verir. 2-üst/amir rica eder, ast istirham eder. 3-üst/amir rica ederim, ast arz ederim der.
Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u (yüzde 85,2) genel lise, 12'si (yüzde 14,8) ise imam-hatip lisesi mezunudur."
Vali olmak için önce kaymakam olunması gerekir. Kaymakamlık için de sınava girme yaşı ise 35 olarak belirlenmiştir. Bu nedenden dolayı 35 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Bu sıfatla : A) (Değişik: 2/7/2018 – KHK/703/138 md.) Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri