MADDE 8 – (1) Valiliklerin il müdürlüğü, şube müdürlüğü ve şeflik; kaymakamlıkların ilçe müdürlüğü ve şeflik şeklinde teşkilatlanması esastır.
İçişleri Bakanlığı (Türkiye)
Türkiye Cumhuriyeti'nde vali
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Kaymakam; Özel kolluk kuvvetleri, devlet daireleri, belediye idareleri ve köy idareleri gibi kuruluşlardan sorumlu olan ve her ilçeye atama yoluyla gelen memurlardır.
Bu süre erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıldır. Kamuda 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan Vali ise 9000 gün prim ödediği sürece erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşında emekli olur.
Valilikler & Kaymakamlıklar
81 ilin Valilik ve 922 ilçenin Kaymakamlık bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
Vali maaşı ortalama 70.100 TL civarındadır.
Cumhurbaşkanı kararıyla 471 mülki idare amirinin görev yeri değiştirildi. Vali yardımcılarının kaymakamlıklara atanmasıyla vali yardımcılığı sayısında azaltılmaya gidildi. Böylece 610 olan vali yardımcısı sayısı, iki yıllık süreçte 314'e indirildi.
Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
Görüldüğü üzere Valiler, istisnai memur olarak Cumhurbaşkanınca atanmakta, cumhurbaşkanının görev süresi dolduğunda görevleri sona ermekte, görev süreleri dolmadan da “görülen lüzum üzerine” görevden alınabilmektedir.
2006 yılında yapılan yasal düzenlemeye göre, kaymakamların vali olarak atanabilmesi için 1. sınıf mülki amiri olmaları, başka bir deyişle en az 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmaları ve olumlu sicil almaları gerekmektedir. Mevcut valilerin 55'i siyasal bilgiler fakültesi, 26'sı ise hukuk fakültesi mezunudur.
İl halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak, Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, Kanunlarla İl Özel İdaresine verilen ve İl Genel Meclisi veya İl Encümeni kararını gerektirmeyen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmaktır.
Her beş yılda bir il ve ilçelerin niteliklerinde meydana gelen değişme ve gelişmeler incelenir, gerekiyorsa sınıf değiştirmeleri yapılır.
3) Kolluk Kuvvetleri Denetler
Kaymakamlar doğrudan belirli periyotlar ve düzen eşliğinde bu kuruluşları kontrol eder ve denetler. Bu kuruluşlarda ki herhangi bir yanlış söz konusu ise kurumların atamasını yapar. Aynı zamanda kolluk kuvvetlerine doğrudan emir veren kişi yine kaymakam olarak bilinmektedir.
VALİ VE KAYMAKAMIN KOLLUĞA DOĞRUDAN EMİR VERME YETKİSİ
Vali ilde kaymakam ilçede kolluk kuvvetlerinin amiridir (İİK m. 11/1, 32/1).
Vali yardımcılığına atanmak için mülakatların sayısı 4 olmakla birlikte hepsinden geçerli bir puan almak gerekiyor. Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor.
Yani her ilde bir vali bulunur. Valiler, illerin en yetkili devlet görevlisidir. Buna göre Türkiye'de kaç il varsa o kadar valilik ve o kadar da vali vardır. Vali her ilde birdir ve tektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri