Valinin görevleri oldukça çeşitlidir. Bu görevler arasında; kamu hizmetleri, güvenlik, hukukun uygulanması, kamu kaynaklarının kullanımı, kamu kurumları ve kuruluşlarının yönetimi ve diğer birçok konuda karar vermek vardır.
Vali ya da ilbay bir ili ya da federal devletlerde bir eyaleti devlet tüzel kişisini temsilen yöneten en üst düzey idari amirdir. Valiler, yürütme erkinin bir organı olup, devlet hiyerarşisinde devlet başkanının hemen ardından gelir.
G) (Ek: 27/3/2015-6638/15 md.) Vali, lüzumu hâlinde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilir. Kolluk bu emirleri, mevzuatta belirlenen usule uygun olarak yerine getirir.
Vali bir devlete bağlı olan üst kademe bir memurdur. Genel olarak bir görev tanımı yapılacak olursa vali; devlete bağlı şekilde görev yapan bütün kurumlar ve kuruluşların denetimini yapmak ile özel olarak görevlendirilmiştir.
İlgili 35 soru bulundu
Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar. Kaymakamlar yaptıkları veya yapacakları tüm teftişlerin zamanını ve sonuçlarını valiye rapor etmek zorundadırlar. Milli bayramlar resmi törenle kutlanacaksa kaymakam törene başkanlık eder ve tebrikleri kabul eder.
Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir.
"Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Bu sıfatla; A)Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.
VALİ VE KAYMAKAMIN KOLLUĞA DOĞRUDAN EMİR VERME YETKİSİ
Vali ilde kaymakam ilçede kolluk kuvvetlerinin amiridir (İİK m. 11/1, 32/1). Kolluk amir ve memurları valinin ve kaymakamın verdiği emirleri derhal yerine getirmek yükümlülüğü altındadır (İİK m. 11/1, 32/1).
Tekrar edecek olursak, il/ilçe müdürünün veya Kaymakam/Vali'nin, FETÖ'ye mensubiyetten veya irtibattan dolayı kamu görevinden çıkarma yetkisi bulunmamaktadır.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
18 Temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Bayburt valiliğine atanmıştır. Bu atamayla birlikte 38 yaşında valilik görevine başlamış ve Türkiye'nin en genç valisi unvanını, 42 yaşında atanmış eski meslektaşı Abdurrahman Akdemir'den devralmıştır.
2006 yılında yapılan yasal düzenlemeye göre, kaymakamların vali olarak atanabilmesi için 1. sınıf mülki amiri olmaları, başka bir deyişle en az 15 yıllık mesleki tecrübeye sahip olmaları ve olumlu sicil almaları gerekmektedir. Mevcut valilerin 55'i siyasal bilgiler fakültesi, 26'sı ise hukuk fakültesi mezunudur.
Bu süre erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıldır. Kamuda 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan Vali ise 9000 gün prim ödediği sürece erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşında emekli olur.
Peki, valiyi kim atar? Kanun gereğince, valiler İçişleri Bakanlığının önerisi, Bakanlar Kurulunun kararı, Cumhurbaşkanının onayı atanıyor (Bakanlar Kurulu kararnamesi).
Vali olmak için önce kaymakam olunması gerekir. Kaymakamlık için de sınava girme yaşı ise 35 olarak belirlenmiştir. Bu nedenden dolayı 35 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Kaymakam, valinin talimat ve emirlerini yürütmekle ödevlidir; B) Valiler, ilçeye ait bütün işleri doğrudan doğruya kaymakama yazarlar.
Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; Polis görev sahası dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir.
3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanunu, "adli polis"i, genel zabıta içinde ayırmıştır. "adli polis", hem adli makamların hem de üstlerinin emrine tabidir. Yani adli polisin iki amiri vardır: Yargı ile ilgili amiri savcı, yürütme içindeki amiri ise vali veya kaymakamdır.
Dolayısıyla vali, üniversiteye ilişkin işlem tesis edemez ve üniversiteyle ilgili emir ve talimat veremez. Mersin Valisi (B)'nin, Çağ Üniversitesi Rektörü üzerinde olsa olsa vesayet yetkisinden söz edilebilir. Vali (B), Rektör (L)'ye emir ve talimat göndermekte; ayrıca “uyarı” disiplin cezası vermektedir.
Türkiye'de Merkez (Ankara) ve Taşra olarak yapılandırılmış durumdadır. Bu durum sonucunda ile il yönetimlerinin başında Valiler görev almaktadır. Bu sebeple il yönetimlerinde en yetkili olan kişi vali olmaktadır. Buna göre ili kim yönetir sorusunun yanıtı: Vali olmaktadır.
Her beş yılda bir il ve ilçelerin niteliklerinde meydana gelen değişme ve gelişmeler incelenir, gerekiyorsa sınıf değiştirmeleri yapılır.
Vali ve Milletvekilinin 2022 Emekli Maaşları
Yine bir Vali emekli olduğunda 15 bin 456 TL maaş alacaktır. Bir milletvekili ise emekli olduğunda 18 bin 135 TL emekli maaşı alacaktır.
Paylaşılan en düşük Kaymakam maaşı 76.000 TL iken, en yüksek ise 199.200 TL'dir.
Vali yardımcılığına atanmak için mülakatların sayısı 4 olmakla birlikte hepsinden geçerli bir puan almak gerekiyor. Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri