TEHLİKESİZ ATIKLAR: Atık kağıt, karton, plastik, cam, metal ve benzeri kompozit atıklar, kontamine olmamış ambalaj atıkları (Geri dönüşümü veya kazanımı mümkün olan atıklar) Süprüntü, ıslak mendil vb. geri dönüşümü veya kazanımı mümkün olmayan atıklar.
Tehlikesiz atıklar genellikle insan sağlığına ve çevreye herhangi bir zararı bulunmayan atıkları kapsar. Bunlar genellikle son kullanma tarihleri gelen, geçen atıklar, kullanma ömürlerini tamamlayan plastik kablo vb atıklardır.
Tehlikeli madde ile pislenmiş bez, eldiven, üstübü gibi atıklar, Boya, vernik kalıntıları, o Organik solventler, Eski piller, aküler, Metallerin mekanik olarak işlenmesi esnasında oluşan, yağ bulaşmış atıklar (yağlı metal talaşları, metalik çamurlar vb.)
Kaynağına göre tehlikeli atıkların sınıflandırılması şöyledir: Evsel atıklar, inşaat ve enkaz atıkları, tıbbi atıklar, endüstriyel atıklar, ambalaj atıkları, arıtma çamuru. Fiziksel olarak tehlikeli atıkların sınıflandırılması ise şöyledir: Katı, sıvı, gaz, yanabilir, toz, çamurumsu, yanamaz.
Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nde kullanma süresi dolmuş veya artık kullanılmayan, ambalajı bozulmuş, dökülmüş ve kontamine olmuş ilaçlar, aşılar, serumlar ve diğer farmasötik ürünler ve bunların artıklarını ihtiva eden kullanılmış eldivenler, hortumlar, şişeler ve kutuları farmasötik atık olarak ...
İlgili 28 soru bulundu
Tehlikeli Atıkların Sınıflandırılması Tehlikeli atıkların sınıflandırılmasında tehlike derecesi, kaynağına göre, yanıcı, parlayıcı, korozif, reaktif, zehirli olma özelliklerine göre sınıflandırılır. Atıklar fiziksel durumuna göre katı, çamurumsu, toz, sıvı, gaz, yanabilir ve yanamaz şeklinde de sınıflandırılabilir.
'TEHLİKELİ ATIK SAYILIYOR'
Kullanılmayan ilaçların ekonomik zararı kadar doğaya ve çevreye de zararı var. Yönetmeliklerde bu konuyla ilgili bir eksiklik var. Miadı dolmuş ilaçlar tehlikeli atık statüsüne giriyor. Dolayısıyla tehlikeli atıkların, atık imha tesislerinde bertaraf edilmesi gerekiyor.
b) Zararsız Atıklar: Bu grupta yer alan atıklar zararlı atıklardan farklı olarak, doğada herhangi bir zararda bulunmayan organik veya inorganik atıklardır. Bu grup atıklar içerisinde ambalaj atıkların yanında, inşaat atıkları, camlar, kağıtlar ve plastikler yer almaktadır.
“13-Yağ ve Sıvı Yakıt Atıkları” kapsamında tehlikeli atık olarak tanımlanmaktadır. Atık yağlara atık kodu verilirken oluşum kaynağına göre bu başlıklar altındaki kod numaralarına bakılır ve uygun kod numarası belirlenir.
"20 01 21* Flüoresan lambalar ve diğer cıva içeren atıklar" Atık Yönetimi Yönetmeliği EK-4 te A harfi ile kodlanarak kesin tehlikeli atık olarak belirlenmiştir.
Kartuş ve tonerler; plastik, alüminyum, demir, mıknatıs ve toner tozu içermektedir. Ayrıca tonerler, çözücü madde içerdiklerinden dolayı “Tehlikeli Atık” sınıfında yer almaktadır.
Tehlikeli atıkların bertaraf işlemleri; yakma, kuyuya boşaltma, suya boşaltma, arazi bertarafı ve yeraltı bertarafı olarak ifade edilebilmektedir. Tehlikeli atıkların bertarafı ve işlenmesi, bir takım faktörlere bağlı olarak meydana gelmektedir.
Parafin tehlikeli atık olarak değerlendirilmektedir. Atık kodları listesinden (EWC) parafine ait 12 01 12* kodu yer alıyor fakat prosesine göre 12 kodlu atık grubunun uygun olup olmadığını kontrol etmelisin.
Boya ve vernik ürünleri, ülke ekonomisinde önemli bir yeri bulunan inşaat sektöründe en sık kullanılan ürünler arasında yer alır. Prosese özel atıklar ve proses dışı atıklar olarak iki gruba ayrılan boya ve vernik atıkları tehlikeli ve tehlikesiz atıklar olarak değerlendirilmektedir.
Tehlikeli atıklar: Amalgam atıkları, amalgam kapsül atıkları, aeratör yağı kapları, kullanılan tarihi geçmiş ilaçlar, bozulmuş aşı ve serumlar, klor tableti kutusu, kanal dolgu patı kutusu, asit etch kutusu, tonerler, floresan lamba, kartuştur.
ARÜV ÇEVRE MÜH. A.Ş. Hava filtreleri adında anlaşılacağı üzere, içerisinden hava geçen tehlikesiz atık niteleğindedir. Tehlikesiz atık olarak bertarafa gönderilmelidir.
KAHVERENGİ: Organik atıklar için, SİYAH: Geri dönüşemeyen atıklar için, TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
Özel Atıklar
Endüstriyel atıkların tehlikeli ve zararlı özellik taşıyanları, tehlikeli atık olarak adlandırılır. Rafineriler, enerji santralleri, oyuncak endüstrisi, ilaç fabrikaları bunlardan bazılarıdır. Nükleer reaktör işlemleri, tıp araştırmaları, askeri ve sınai etkinlikler gibi kaynaklardan üretilen atıklardır.
“Sıfır Atık”; döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eder ve kaynakların verimli kullanılmasını destekler. Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunur.
Evsel atıklar; kağıt, pil, poşet, yiyecek, metal, giysi, mobilya, elektronik, şişe, yağ, su vb. Evsel katı atıklar; cam, karton, ambalaj, metal vb. Evsel sıvı atıklar; şampuan, sıvı yağ, sıvı deterjanlar vb. Organik atıklar; keten, buğday samanı, kanatlı hayvanların gübreleri, mısır artıkları, arpa samanı vb.
Serum ve ilaç şişeleri gibi cam ambalaj atıkları ise yine kontamine olmamaları şartıyla cam ambalaj kumbaralarında, kumbara olmaması halinde ise diğer ambalaj atıkları ile birlikte mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar.
Kurum içerisindeki tıbbi atıklar ayrıştırıldıktan sonra görevli personeller tarafından depolanıyor ve her gün imha edilmek üzere İSTAÇ tarafından alınıyor şeklinde konuştu. Hastanelerden toplanan tıbbi atıklar İBB'ye ait sterilizasyon tesisine getiriliyor.
Bu kapsamda kontamine olmuş flakon cam ambalajlar, muhtemel tehlikeli atık olarak kabul edildiğinden Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerince toplanıp bertarafının sağlanması uygun görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri