Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir. Van Gölü hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH'sı ise 9.8 dir.
Van Gölü suyu hem acı, hem tuzlu ve hem de sodalıdır. Bunun en önemli nedeni, akarsuların beraberinde taşıdığı tuzlu suyun gölde birikmesi, ayrıca suyun buharlaşmasıyla suda yoğunlaşmasıdır. Tuz oranının yüksek olması, bor ve sodyumkarbonatın varlığından ayrıca volkanik kayaçların fazlalığındandır.
Van Gölü'nün bu anlamda çok önemli bir değer olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Acar, şöyle konuştu: "Göl suyu özellikle sedef gibi hastalıklara iyi geliyor. Yine güneş ışıklarının 45 derece açıyla göle vurduğu dönemlerde göle girmek akciğer, astım, KOAH hastalığına faydalı olduğu tespit edildi.
Akne, sedef, ayak mantarı hastalığında da hastalar şifa bulabiliyorlar. Van Gölü'nün bir miktar soyucu etkisi var. Bu tür deri hastalıklarında tabakayı söküp götürebiliyor. Buna bağlı olarak biz çok çeşitli hastalıklarda Van Gölü'nün tedavi edici iyileştirici etkisini görebiliyoruz.
Özet. Kapalı bir havza özelliğinde olan Van Gölü Havzası'nda göl, gölet, baraj gölü ve akarsu olmak üzere çok sayıda ve çeşitte su kaynağı bulunmaktadır. Bu su kaynaklardan en önemlileri Karasu, Bendimahi, Deliçay, Zilan, Karmuç, Sapur, Güzelkonak, Engil, Memedik ve Akköprü dereleridir.
İlgili 20 soru bulundu
“BU YAPILAR DÜNYADA SADECE SODALI GÖLLERDE VAR”
Van Gölü'nün dünyanın en özel ekosisteminden birini oluşturduğunu dile getiren Akkuş, “Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Sodalı olması sebebiyle su altında mikrobiyalit denilen yapılar meydana geliyor.
Van Gölü hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH'sı ise 9.8 dir.
Yaklaşık 200 bin yıl önce, Buzul Çağın ortalarında, Nemrut Dağından akan lavlar uzunluğu 60 km'yi aşan bir akım oluşturmuş. Bu akım Van Çukuru ile Muş Çukuru arasındaki su akımını engelleyince göl oluşmuştur.
Buna göre yüzey ölçümü bakımından dünyanın en büyük gölü 5 ülkenin kıyısı bulunan Hazar Denizi'dir. Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü bu listeye girmemiştir.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefalı, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır. Göl etrafı karadan 430 km.dir.
Van Gölü Kapalı Havzası, Muradiye ve Zilan Çayları ile Karasu ve Güzelsu'yun döküldüğü Van Gölü, Muradiye ve Zilan Çayları ile Karasu ve Güzelsu'dur.
Bu mineraller arasında sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller mevcut. Tuz Gölünün başta ayaktaki kötü koku, egzama ve çatlamalar olmak üzere vücutta oluşabilecek eklem ağrısı, kramplar ve kulunçlar ile saç dökülmesine iyi geldiği biliniyor.
Van Gölü dünyanın en derin 15. gölüdür. Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir. Van Gölü'nün 600 bin yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir.
Erol Kesici, "Ülkemizde son 60 yılda, Marmara Denizi'nin yüz ölçümünden daha büyük, neredeyse üç Van Gölü büyüklüğünde 70'e yakın doğal göl kurudu.
En tuzlu açık deniz Kızıldeniz'dir. Aşırı buharlaşma, düşük yağış, denize karışan nehir suyunun azlığı ve kısıtlanmış su dolaşımı bu durumun başlıca sebepleridir. Lut Gölü gibi kapalı havza denizlerde ise tuzluluk kayda değer derecede daha fazladır.
Van Gölü'nde bulunan plaj ve sahiller, her sene yerli ve yabancı binlerce turistin plajların ve gölün keyfini çıkardığı işlek noktalar haline gelmiştir. Van'da bulunan plaj ve sahillerin en popülerleri arasında ise; Kampüs Sahili, Plaj Edremit, Molla Kasım Plajı ve Çakıl Adası Aile Plajı yer almaktadır.
Van Gölü'nde son yılların en fazla su çekilmesinin yaşanmasıyla "su altı peribacaları" olarak nitelendirilen mikrobiyalit tarlaları oluştu. Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü'nde iklim değişikliğine bağlı yaşanan kuraklık nedeniyle su çekilmesi devam ediyor.
Nisan ve mayıs aylarındaki yağışlar ve karların erimesiyle gölde biriken su, yaz döneminde sıcaklığa bağlı buharlaşınca bölge yeniden çorak araziye dönüştü. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle "kesin korunacak hassas alan" ilan edilen gölün zemini çöken tuz nedeniyle beyaza büründü.
Van'da yaşayanlar artık tatilde denize girmek için çok uzaklara gitmek zorunda değil. Edremit'te Van Gölü'nün ilk halk plajı açıldı. Vatandaşlar artık Van Gölü kıyısında güneşlenip, plajdaki tesislerden faydalanabilecek.
Suları sodalı olduğu için göl biyolojik olarak fakirdir. Van Gölü'nde 103 tür bitkisel, 36 tür hayvansal plankton yaşar. Gölün tuzlu-sodalı sularında inci kefalından başka balık yaşamaz.
VAN GÖLÜ KÜÇÜK MERCAN BALIĞI
Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen inci kefali dışında farklı türde balığın da olduğu ilk kez 2018'de jandarma su altı ekibinin dalışı sırasında keşfedildi.
Flathead Gölü Hakkında Bilgi
Amerika Birleşik Devletleri'nin Montana eyaletinde bulunan bu göl Dünya'nın en temiz gölü olarak bilinmektedir. Flathead ulusal ormanının içinde bulunmaktadır.
Van Gölü tuzlu ve sodalı yapısıyla biliniyor. Bu nedenle çekilmeyle birlikte kıyılarda beyaz tabaka oluşmuş durumda. Aynı zamanda Van Gölü'nde bulunan ve dünyanın en büyük mikrobiyalitlerini de su yüzeyinden görebiliyoruz" dedi.
Su depolarını temizletenler şebeke suyunu içebilir” ifadelerini kullandı. Şehir içme suyu depolarının her ay düzenli olarak temizlendiğini belirten Kaplan, “Van şebeke suyunun kireç ortalamasının yüksek olması dışında bir sorunu yok ve kireçte sağlığa zararlı değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri