Basınç düşürücünün çalışma mantığı farklıdır hızını yavaşlatmadan basıncı azaltır. 60tl lik parça için tartışmaya değermi hiç hocam. Vanayı kısarsan basınç düşmez.
Basınç düşürücü vanalar yüksek giriş basınçlarını, giriş debi ve basıncındaki değişikliklerden bağımsız olarak sabit çıkış basıncına düşürür. İstenen ayar basıncını sağlamak için pilot mekanizması vananın üzerindeki akıştaki basınç dalgalanmalarına karşı hassastır.
Özellikle konutlar, su ile çalışan endüstriyel sistemlerde bu dengeleyici vanaların kullanılması zorunludur. Bu vanalar, Basınç Düzenleyicisi (Regülatör) ya da Basınç Kontrol Valfleri olarak da adlandırılmaktadır. Su ile temas halinde olan cihaz ya da sistemlerin (kalorifer, kombi, su arıtma cihazı, armatür, vb.)
Su akan boru hattında boru boyutu ve su basıncı birbirine bağlıdır. Çünkü bir borunun çapı küçülürse boru hattındaki basınç artacaktır. Bernoulli teoremine göre, iletim alanı küçültüldüğünde basınç düşürülebilir.
Daireye giren suyun basıncının 2-4 bar aralığında olması beklenir. 2 bar basıncın altındaki su, çamaşır, bulaşık makinası gibi cihazların çalışması için yeterli olmayacak, 4 barın üzerindeki basınç ise su tesisatına bağlı cihazların zarar görmesine yol açacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Kombinin verimli şekilde çalışması, ısınma ve ısıtma işlemini en iyi şekilde gerçekleştirmesi için kombi bar (su) seviyesinin 1.5 olması gerekmektedir. Seviye olarak 1'in altında ya da 2'nin üstündeki bar seviyeleri kombinin ömrünün kısalmasına neden olacaktır.
Katı cisimlerde uygulanan kuvvetin kaynağı cismin ağırlığı olduğundan, cismin ağırlığı artarsa basınç artar, cismin ağırlığı azalırsa basınç azalır.
Damar çapı arttıkça (vazodilatasyon) direnç düşer basınç ve akım artar.
- Dairenizin su saati girişinde bir basınç düşürücü valf var ise arıza yapmış yada ayarı düşük olabilir. - Ana şebeke hattının su satleri kollektörüne bağlantı adaptörlerinin çapı küçük olabilir. Bu sebepler ile daireniza su basıncı az geliyor olabilir.
Basınç düşürücü vanalar, sistemdeki basıncı dengelemek amacıyla bina girişlerine veya her bir daire girişine ayrı ayrı takılmak suretiyle kullanılan vanalardır. Basınç düşürücü vana basıncı daireler için 3 ila 4 bar arasında bir değer olması yeterlidir.
Basınç düşürücü vanalar, her dairenin su sayacından sonra takılır. Kombi su girişi alanlarında da kullanımı uygundur. Böylece su basıncının dalgalanması yüzünden evinizdeki tesisatlar ve cihazlar zarar görmeyecektir. Günümüzde sık sık karşılaştığımız bir durum boruların patlamasıdır.
Şebeke suları standart basıncı 5-6 bardır (Cürebal T., 2016).
1013 milibardan düşük olan basınçlara alçak basınç (siklon) yüksek olanlara ise yüksek basınç (antisiklon) denir. Alçak basınç alanlarında hava genellikle kapalıdır ve yağış oluşma ihtimali fazladır. Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir.
Su borularında sürekli meydana gelen patlama sorunlarını çözüme kavuşturmak için basınç düşürücü taktırmak başlıca izlenecek adımdır. Basınç düşürücünün ev ve iş yerinizde su ile çalışan çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kombi ve vb. elektronik aletlerin zarar görmemesi içinde fayda sağlar.
Ara musluk denilen malzeme ise, lavaboların altında bulunan su ileti borusunda filtre takılarak gerçekleştirilir. Kısa süre içerisinde kurulumu gerçekleşen musluk ara bağlantı ile temiz su iletimi devam eder. Böylelikle kirli suyun gelme ihtimali ortadan kalkmış olur.
Akışkanın bir boru içerisindeki kısıtlanmış bölmeden geçirilerek hızı değiştirilir ve debi ile orantılı basınç oluşur. Borunun çapı büyüdükçe akışkanın hızı azalır, basınç artar; çap küçüldükçe hızı artarken basınç azalır.
•Yükseklik: Yukarı çıkıldıkça hava basıncı azalır.
azalma, daha sonraları ise yavaşlayan bir azalma söz konusudur.
Yukarılara doğru çıktıkça üzerimizde bulunan hava miktarı ve dolayısıyla ağırlığı (basıncı) azalıyor ve bununla birlikte de yoğunluğu azalıyor, hava daha gevşek, yani daha “ince” hale geliyor. Aynı zamanda hava yoğunluğunun azalmasıyla sıcaklık da azalıyor.
Yükselti arttıkça basınç azalır. Yerden yükseklere çıkıldıkça yer çekiminden dolayı atmosferdeki gaz yoğunluğu azalır ve basınç değerleri düşer. Sıcaklık arttıkça basınç azalır. Sıcaklık arttıkça gaz molekülleri başına düşen enerji payı da artar.
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar.
Tıpkı havaya atılan bir topun kinetik ve potansiyel enerjisinin hareketi boyunca değişmesi fakat toplamlarının sabit kalması gibi. Eğer yerçekimi etkilerini düşünmezsek (yatay boruda bir akış olarak düşünebiliriz), eğer hız artarsa bu kinetik enerjinin arttığı anlamına gelir yani dinamik basıncın artması.
Ancak kombi basıncı 2,5 – 3 bar üzerine yükseliyorsa ise işte bu durumda bir arıza olduğunu söylemek mümkündür ve müdahale edilmesi de doğru olacaktır. Basınç 3 barı geçtikten sonra kombi basıncı düşmesi için cihaz, fazla suyu emniyet ventili ile tahliye etmek durumunda kalır.
Basınç düşmesi daha sık oluyorsa, bu durumda tesisat sisteminin bir yerinde su sızıntısı olabilir. Tesisatta ufak bir çatlak dahi olsa kombi su basıncı düşer. Isıtma sistemindeki basınç, temiz su basıncından çok düşük olduğu için bunu fark edemeyiz. Fark etmenin tek yolu kombideki bar göstergesinin düşmesidir.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur. Peki basınç yükseldiğinde ilk olarak ne yapabilirsiniz? Kombi basıncınız yükseliyorsa aklınıza gelebilecek ilk sebep doldurma musluğu olmalıdır. Kombinin doldurma musluğunu açık bırakıp bırakmadığınızı kontrol etmeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri